Hadde bombeoppskrifter, Al Qaida-propaganda og bin Laden-videoer

OSLO TINGRETT (NRK): PST har funnet en rekke dokumenter, videoklipp og lydfiler fra Al Qaida på terrortiltalte Mikael Davuds mulitmediespiller.

Mikael Davuds multimediespiller

Mikael Davuds multimediespiller, der PST har beslaglagt 18 gigabyte med materiale.

Foto: Anders Brekke / NRK

Fredag vitnet nok en politioverbetjent fra PST, denne gangen om Mikael Davuds MP4-spiller, en multimediespiller som inneholder video og lyd.

Geir Evanger

Aktor Geir Evanger.

Foto: Anders Brekke / NRK

Spilleren ble beslaglagt hjemme hos Davud i juni i fjor, og PST mener spilleren har vært koblet til minst sju datamaskiner.

Over 18 gigabyte mener PST å kunne knytte følgende materiale til Davud:

  • Bilder av militære kjøretøy, våpen og rakettskisser
  • 181 videofiler
  • 575 lydfiler
  • Tre manualer

Blant manualene PST fant er en CIA-manual med svært detaljerte oppskrifter på fremstillingen av sprengstoff og detonatorer, og en oversikt over kjemikalier, fyrverkeri og rakettbrensel.

Den siste manualen tar for seg krigføring, nærkamp, overlevelsesteknikker, og har en oversikt over ulike våpen, ammunisjon og effekten av disse.

Nekter å svare

I tillegg til manualene anser PST videofiler av Davud og en ukjent person, samt videomateriale publisert av Al Qaida, som sentrale funn.

En videofil viser Davud og en ukjent person i utlandet, der de lager bål på bakken og brenner papir. De snakker arabisk til hverandre og personen som filmer.

Aktor Geir Evanger ville vite hvem den ukjente personen er, men det nektet Davud å svare på.

– Ikke prøv å lure meg med slike spørsmål. Jeg vet hvem det er, men sier det ikke. Jeg føler at dere allerede har funnet ut hvem denne mannen er, men spør likevel, sier Davud via sin tolk.

PST har dokumentert Davuds reiser til blant annet Tyrkia og Iran, og la torsdag frem en rekke e-poster som kan knyttes til Al Qaida.

Les: Mener e-poster om PC-reparasjon var skjulte meldinger til Al Qaida
Les: Innrømmer kontakt med Al Qaida

Propagandafilmer

Osama bin Laden og Ayman al Zawahiri

Al Qaida-lederne Osama bin Laden og Ayman al Zawahiri er med i de fleste videoene.

Foto: Hamid Mir / Reuters

PST har samlet åtte videoklipp som er produsert eller publisert av Al Qaida. Blant dem er flere klipp av tidligere Al Qaida-leder Osama bin Laden og hans etterfølger, Ayman al-Zawahiri.

Klippene består av nyhetsinnslag, propagandamateriale og intervjuer som forsvarer bruken av jihad og selvmordsaksjoner. Flere av dem er tilgjengelige på Internett.

– Disse klippene bærer alle de klassiske kjennetegnene til Al Qaidas retorikk om nødvendigheten av jihad mot Vesten og deres allierte. De argumenterer teologisk og ideologisk for å ta til våpen for å beskytte islam, sier politioverbetjenten.

En av videoene viser en treningsleir der unge menn forserer hinderløyper og trener med automatvåpen og rakettkastere, en annen viser flere som poserer med våpen og sprengstoffmaterialer.

En video har også bilder av blodige bombeaksjoner, døde menn, og viser intervjuer med fremtidige selvmordsbombere.

Les også: Davud oppfordret til terror i retten
Les også: Kjøpte bombeingredienser under falskt navn

– Har ikke sett noe

Davud nekter for å ha sett noe av materialet på spilleren, og sier han ikke visste at det var der.

– Det var jeg ikke klar over i det hele tatt. Hadde jeg visst om materialet, ville jeg aldri tatt med meg spilleren hit, sier Davud.

Han mener han aldri har fått spilleren til å fungere, og hevder han fikk flere personer til å prøve å få liv i den, uten å lykkes.

Aktor Geir Evanger påpekte at de drøyt 500 lydfilene, som består av opplesing fra koranen, taler og religiøse sanger, ble lastet inn i januar og februar 2009.

– Det var på den tiden jeg holdt på å lære om dette. Jeg vet som sagt ingenting om dette, men hvis historien deres stemmer, kjenner jeg ikke til hvordan det kan ha skjedd, sier Davud.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger