Davud mener han lurte de andre

OSLO TINGRETT (NRK): Hovedmannen i terrorplanleggingssaken forteller hvordan han fikk de andre to til å kjøpe bombeingredienser til seg.

Tegning av Mikael Davud

Rettstegning av Mikael Davud.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Mikael Davud mener han lurte de andre, og at de etter planen ikke skulle være med på terrorplanene.

LES: Innrømmer kontakt med Al Qaida

LES: Davud forteller om sitt hat til Kina

Trengte hjelp

– Han ble egentlig lurt av meg, og jeg hadde aldri ant at vi skulle sitte her slik vi gjør i dag, sier Davud om David Jakobsen som han fikk til å kjøpe den største flasken med væske tenkt brukt til bombeproduksjonen, sier Davud i retten i dag.

– Jeg måtte ha noen som kunne hjelpe meg med planene mine, og det var da jeg traff Shawan Bujak, sier han.

Da han var i Tyrkia skal han ha tatt kontakt med Bujak via telefon og sagt at han hadde noen som ville komme på besøk.

– Det var derimot jeg selv som kom på besøk, forklarer Davud.

– Jeg var nødt til å finne alle ingrediensene jeg trengt for å lage bomber. Jeg trengte hydrogenperoksid, aceton og andre ting, legger han til.

Sa han skulle vaske leiligheten

Han hevder Shawan Bujak ikke visste noen ting.

– Men jeg ga Bujak en lapp med det jeg trengte. Da han spurte om hva jeg skulle med det, sa jeg at det var rengjøringsmidler som jeg skulle bruke til å rense noe, forklarer Davud.

Han ville at Bujak skulle skaffe alle de ingrediensene han trengte, men skal ha kommet tilbake og sagt at han ikke klarte å skaffe det.

– Jeg skrev da en ny lapp, og han spurte igjen; Hva skal det brukes til? Jeg svarte at det skulle brukes til rengjøring. Bujak begynte å grave mer og spurte hva jeg skulle bruke det til. Da sa jeg at han bare skulle glemme det, og at jeg trengte det til å rengjøre og desinfisere en ny leilighet, forteller Davud.

Davud sier han etter hvert trodde Bujak hadde mistanke om hva han skulle bruke ingrediensene til.

Møtte Jakobsen på vandrerhjem

Han forteller deretter om at han traff medtiltalte David Jakobsen på Haraldsheim vandrerhjem i Oslo etter en tur til Tyrkia.

Han bad Jakobsen om hjelp til å skaffe en leilighet i Oslo.

– Men jeg fant selv en leilighet i slutten av juli, og flyttet dit i august, sier Davud.

Etter hvert spurte han Jakobsen om mer hjelp til å skaffe materiale til bomben. Men sa fortsatt det gjaldt ting han skulle bruke til rengjøring. Han mente også Jakobsen kunne være til god hjelp siden han snakker godt norsk.

– Det var ikke med i planen at de på noe vis skulle være med på det jeg planla. Han ble egentlig lurt av meg, og jeg hadde aldri ant at vi skulle sitte her slik vi gjør i dag, innrømmer Davud.

F.v.: David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud

F.v.: David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Davud om pågripelsen

Davud er svært tydelig på at pågripelsen var en svært tung og vanskelig opplevelse.

– Klokken åtte den 8. juli mens vi lå å sov kom det ville eselet inn på soverommet vårt, sa Davud i retten og understreket at han ville at journalister og andre skulle bite seg merke i det han sa.

– Det kom skrikende inn på soverommet med maske på. Der lå vi nakne og sov. PST som i et år hadde vært med på å betale husleien vår kom likevel inn på den måten.

Det er kjent fra tidligere at PST flyttet hovedmannen til en større leilighet i samme blokk for å kunne montere avlyttingsutstyr i leiligheten han disponerte.

– Greit nok, jeg er mann, men for min kone. Hun ble helt sjokkert. Jeg bærer fortsatt et sinne inni meg på grunn av den handlingen. Det var helt unødvendig, og min kones helse har blitt påvirket av det som skjedde. Hun har hjerteproblemer og andre ting, forteller han.

– Jeg mener at jeg allerede har tatt straffen for en slik forbrytelse. For i vår religion, når en mann og en kvinne er på soverommet slik ... Jeg aksepterer det for meg som er en mann, men... Når et land som deler ut Nobels fredspris oppfører seg som dyr kan jeg ikke akseptere det, sier Davud.

Han hevder PST sa til ham at han ikke ville trenge noen advokat fordi det han hadde gjort ikke var så alvorlig .

– Jeg sa også at jeg ikke ønsket å snakket med PST. Det kan hende at jeg ikke vil svare hvis jeg senere blir spurt om ting. For jeg mener at straffen jeg har fått er stor nok, sier Davud.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger