NRK Meny
Normal

Kjøpte bombeingredienser under falskt navn

OSLO TINGRETT (NRK): Terrortiltalte David Jakobsen oppga navnet til en kjent kroatisk kamsportutøver da han kjøpte hydrogenperoksid for Mikael Davud.

Legevakta, David Jakobsen, Mirko Filipovic

David Jakobsen handlet hydrogenperoksid på apoteket på legevakta i Oslo.

Foto: NRK/Scanpix

Mikael Davud har forklart at han mener han lurte David Jakobsen og Saeed Bujak til å kjøpe bombeingredienser til seg, og at de egentlig ikke skulle være med på terrorplanene.

Da Jakobsen forklarte seg i Oslo tingrett tirsdag, fortalte han at Davud ba ham om hjelp til å kjøpe inn vaskemidler til den nye leiligheten sin, og at han spesifikt ba om stoffet hydrogenperoksid.

– Han skrev det på en lapp, det var et vanskelig ord å huske. Han sa det var et sterkt vaskemiddel som han gjerne ville bruke til å vaske flater, gryter og panner, sier Jakobsen.

Oversikt: Disse er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot Jyllandsposten
Les: Mener Davud fikk Al Qaida-opplæring

Brukte navnet til kampsportutøver

Jakobsen forteller at han kjøpte en liten flaske på apoteket, men at Davud ville ha mer. En større flaske måtte bestilles på forhånd, og Jakobsen sier han tok på seg jobben på grunn av Davuds språkvansker.

– Da ekspeditøren spurte meg om hvilket navn det skulle stå på, oppga jeg et pseudonym. Det var Mirko Filipovic, navnet på en kjent kroatisk kampsportutøver. Det var et navn jeg hadde brukt på Internett tidligere, sier Jakobsen.

Jakobsen forklarer at han også oppga et telefonnummer han hadde sluttet å bruke, men mener det er en gammel vane å ikke oppgi egne personopplysninger.

– Telefonnummeret jeg oppga var registert i mitt navn, og hadde de spurt meg om legitimasjon, hadde jeg selvfølgelig gitt dem min egen. Jeg har på ingen måte prøvd å skjule meg, sier han.

Jakobsen ble gjort oppmerksom på at hydrogenperoksid var et farlig stoff, noe Davud skal ha forsøkt å avdramatisere.

Jakobsen skal ifølge tiltalen ha kjøpt ingredienser til en bombe, men mener selv at han ikke visste hva det skulle brukes til.

Kontaktet politiet

Jakobsen sa i et intervju med NRK mandag at han angret på rollen som PST-informant, og at han ble kjent med den antatte hovedmannen, Mikael Davud.

David Jakobsen gikk den 20. november 2009 til politiet og sa at han ønsket å snakke med PST. Tirsdag forklarte Jakobsen at han ble forfulgt på en forretningsreise i Polen, og at han kontaktet politiet da han kom hjem.

– Jeg synes det var uvanlig, jeg ble fulgt av ukjente personer hver dag. Jeg bestemte meg for å ta kontakt med politiet, og spørre hva det kunne være, sier han.

Jakobsen ble invitert til PST, der han fikk avkreftet at det var politiet som holdt øye med ham. De var imidlertid interessert i Mikael Davud, og ba ham holde kontakten.

– De spurte om hva slags person han var, hvor han bodde og hva han drev med. Jeg fortalte det jeg visste. De sa de gjerne ville ha opplysninger om ham dersom han ønsket seg noen tjenester, sier Jakobsen.

Les også: Terrorsiktet lokket med middag

F.v.: David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud

David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud i Oslo tingrett.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Ville ha falskt pass

På den tiden skal Davud ha endret oppførsel, og kuttet kontakten med flere bekjente. Han insisterte også på at mobiltelefoner skulle være slått av hjemme hos ham, og ville kjøpe en signaldetektor.

Davud skal også ha bedt om hjelp til å skaffe et pass til en ukjent person, noe Jakobsen hevder han lot som om han ville hjelpe til med. Dette skal han også ha fortalt til PST.

Han hevder også at PST ville hjelpe ham med sitt eget pass.

– PST spurte meg om det var noe de kunne hjelpe meg med. Jeg hadde problemer med utlendingspasset, og politiet sa de skulle prøve å hjelpe meg med min sak så lenge jeg ville hjelpe dem. Det var på en måte en «deal» mellom meg og politiet, sier Jakobsen.

Etter å ha vært informant for PST i over et halvt år, ble Jakobsen sammen med Davud og Bujak pågrepet i en samordnet aksjon i juli i fjor.

Statsadvokaten ønsket opprinnelig ikke å ta ut tiltale mot PST-informanten, men Riksadvokaten avgjorde at det skulle tas ut terrortiltale også mot Jakobsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger