Hopp til innhold

Krever AFP-løft for kvinner

Det blir dragkamp om pensjonen i lønnsoppgjøret til våren. LO vil gi «kvinnene på betongen» rett til å pensjonere seg tidlig.

Lommebok med pengesedler

AFP-PENSJONSKRAV FOR JENTENE PÅ BETONGEN: Det har LO-forbundet Handel og kontor når avtalen nå skal reforhandles.

Foto: Illustrasjonsfoto Tor Richardsen

LO-forbundet Handel og kontor vil kreve en fornyet AFP-ordning som ikke bare treffer gutta på gølvet, men også kvinnene på betongen.

HK-leder Trine Lise Sundnes

KREVER MER: Forbundsleder i LO-forbundet Handel og kontor, Trine Lise Sundnes, vil kreve en fornyet AFP-ordning for «jentene på betongen».

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det betyr at også kvinner i lavlønnsyrker har mulighet, og vil få råd til å gå av med AFP ved 62-årsalder. I stor grad er det kvinner i manuelle yrker som butikk- og lager medarbeidere, kvinner i næringsmiddelindustrien og lignende lavlønnsgrupper som da vil få muligheten til å gå av ved fylte 62 år, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.

Hans-Christian Gabrielsen

AFP-TILLEGGET MÅ VÆRE ANSTENDIG: man må få nok pensjon til å faktisk kunne gå av, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Foto: Trond Vestre / NRK

LO ønsker tillegg i AFP-ordningen

Avtalefestet pensjon er en livslang tilleggspensjon som nå skal reforhandles. AFP avgjør om mange kvinner både kan og har lov til å gå av tidlig med pensjon, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Det er grupper som fortsatt ikke kan jobbe lenger etter 62 år, og da er et viktig at AFP-tillegget innrettes på en slik måte at det nivået du faktisk går av med ved 62 år er anstendig, og gjør deg i stand til å faktisk gå av, sier han.

Bare fire av ti kvinner i privatbedrifter uten AFP kan pensjonere seg, selv om de er 62 år. Det anslår Arbeids- og velferdsdirektoratet. I bedrifter med AFP er andelen som kan ta ut tidligpensjon 8 av ti ansatte.

LES OGSÅ: Kjønnsbalansen i arbeidslivet nesten ikkje endra dei siste åra

Møte i regjeringens sitt kontaktutvalg med partene fra arbeidslivet.

MOT NYE SÆRAVTALER: NHO-sjef Kristin Skogen Lund tror trygdesystemet bør fange opp de som faller utenfor dagens AFP.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

NHO mot flere særordninger

Staten betaler en krone og bedriftene to av det AFP koster. Men NHO-sjef Kristin Skogen Lund vil ikke bruke de pengene på å lage flere særordninger for spesielle grupper av tidligpensjonister.

– Det er vanskelig å identifisere disse arbeidstakerne som en enkelt gruppe, og derfor er det også vanskelig å lage spesielle ordninger for dem. Derfor har jeg sagt at jeg ikke vet om det er noe annet alternativ enn et trygdesystem for å fange opp de som faller ut av arbeidslivet før man er inne i disse pensjonsordningene, sier hun.

– Ordningen må ta hensyn

Arbeidslivsforsker Knut Røed ved Frischsenteret

MÅ TA HENSYN: Pensjonsekspert Knut Røes i Frisch-senteret mener AFP skal fordeles relativt mer til dem som har minst.

Foto: NRK

Pensjonsekspert Knut Røes i Frisch-senteret mener han har gode argumenter for at AFP
skal fordeles relativt mer til dem som har minst, men som bør få slippe å jobbe til de er 67 år.

– Vi må ta innover oss at det er noen yrker det er lettere å stå lenger i enn andre, og utvikler en pensjonsordning som tar hensyn til dette, sier han.

AKTUELT NÅ