Hopp til innhold

Koronatider gjør at flere lærer seg å strikke

Garnbutikkene merker en tydelig økning av folk som vil strikke for å ha «noe å holde på med» og for å få tankene over på noe annet enn koronaviruset.

Hender som holder strikkepinner og i gang med å strikke arm på en villmarksgenser
Foto: Laila Omdal Rønningen

– Samme dag som regjeringen stengte ned store deler av Norge, for å begrense koronasmitten, tredoblet jeg omsetningen i garnbutikken, forteller Bente Sletholt.

Hun driver strikkebutikken Hjørnestua på et kjøpesenter i Bamble i Telemark.

Bente Sletholt

Bente Sletholts råd til nybegynnere: Strikk noe du vet du kan lykkes med, som ikke tar for lang tid. Gjerne noe på tykke pinner Noe som er enkelt og som ikke er for komplisert

Foto: Privat

Selv om flere av butikkene på kjøpesenteret nå har stengt, opplever hun en jevn strøm av kunder som vil ha noe å aktiveres med.

– Folk ville sørge for at de har noe å holde på med når de må sitte hjemme, sier Sletholt.

Hun føler seg heldig som har varer som er ettertraktet under pandemien, og som også har nettbutikk som hun kan vise til dersom hele senteret skulle bli stengt.

– Nå har jeg tid

Garnbutikkene ser en økning i antall nybegynnere som nå vil lære seg å strikke. En av dem er Susanne Iversen som bor i Haugesund. Til daglig driver hun egen velværesalong med frisør, fot- og hudpleie, som hun måtte stenge ned etter pålegg fra myndighetene.

– Jeg begynte å strikke nå fordi jeg til vanlig har et liv som går i 150, med egen bedrift og en datter på fem år. Nå tenkte jeg at jeg endelig kunne lære meg å strikke, som jeg ikke har hatt tid til tidligere, forteller Susanne Iversen.

Susanne Iversen, nybegynner i strikking.

KOBLER UT: – strikking har ført til at ruller mye mindre på telefonen nå, og får mer fri fra nyhetene rundt om i verden, sier Susanne Iversen.

Foto: Privat

Hun har mange venninner som strikker, og føler at hun henger mange år etter med å være kreativ med garn og strikkepinner.

– Kobler ut tanker

Men hun synes det er komplisert å lære seg å strikke, og har tatt i bruk YouTube, Facebook-grupper og svigermor for å få hjelp.

– Det har hendt at jeg har måtte rekke opp alt sammen og startet på nytt fordi jeg har blitt så forbannet. Jeg skjønner jo egentlig ingenting av dette ennå, jeg kan strikke rett og vrang. Forstår ikke mønster eller oppskrifter, så jeg må ta det steg for steg, sier hun.

Det første hun laget var et pannebånd som hun strikket til sin pappa og nå er hun i gang med noe som skal bli en gave til ei venninne som venter baby, men det er hemmelig hva det er.

– Når jeg strikker så kobler jeg ut alle tanker om korona og økonomisk stress og bekymringer. I stedet så handler det om å telle antall masker og å komme seg gjennom en strikkomgang, forteller hun.

Hjemmestrikket pannebånd

HJEMMESTRIKKET: Susannes første strikkeprosjekt, pannebånd som hun laget til sin far.

Foto: Susanne Iversen

Flere yngre

I Skien ligger garnbutikken Strikkepinnen som ikke er avhengig av noe kjøpesenter. Også her har de økt pågang av gamle og nye kunder som vil strikke.

– Vi får tilbakemeldinger på fra våre kunder at vi driver helsebringende arbeid ved at vi holder åpent nå, sier innehaver av Strikkepinnen, Hege Sivertsen.

I tillegg har hun inntrykk av det å handle lokalt har fått en ny betydning for mange.

– Det er mye en god del nye kunder, og mange av de faste kundene kjøper garn til flere strikkeprosjekter for å sikre seg i påska, sier Sivertsen.

Kunde står ved kasse og motar garn og kvittering fra garnbutikk.

– De som vil strikke har som regel klart for seg hva de vil lage før de kommer til butikken, sier Hege Sivertsen hos Strikkepinnen.

Foto: Aud Darrud / NRK

– Som en liten black friday

– De to siste ukene så har garnsalget firedoblet seg om vi sammenligner med de to ukene i fjor. Hele totalen har økt kraftig. Vi tror det har økt fordi folk sitter hjemme og ikke har så mye annet å gjøre, sier administrerende direktør Harald Mjølne i Sandes Garn.

De selger så bra med garn nå at de også må holde produksjonen i gang i påsken.

Også House of Yarn og Rauma garn melder om økt etterspørsel etter garn om dagen.

– Det er vanskelig å si hvor stor økning som skyldes koronaen, vi har hatt en jevn økning, sier styreleder i Rauma Ullvarefabrikk, Arnstein Digernes.

House of Yarn anslår en vekst på 20-25% for garnbutikkene, men tror den største økningen har vært hos nettbutikkene.

– De har jo nesten en liten black Friday, med en veldig etterspørsel, sier administrerende direktør i House of Yarn, Knut Henrik Knutsen.

Han legger til at normalt så avtar strikking mot påsken fordi folk reiser på fjellet og er mer ute i hagen.

– Nå opplever vi at etterspørselen etter garn de to siste ukene har tatt av, sier han.

Rydder i garnhyller

Hege Sivertsen hos Strikkepinnen kjører også ut garn til kunder som sitter i karantene eller som ikke kan gå ut nå.

Foto: Aud Darrud / NRK

Norskdesignet «koronavott»

I Sandnessjøen driver Lill Chatrin Schei sin egen butikk Garnkista, hvor hun blant annet designer strikkemønster.

Hun syntes illustrasjonen som har blitt brukt om koronaviruset SARS-CoV-2 var så fin at hun ble inspirert til å lage strikkemønster til «koronavotten».

– Det er jo ikke så mye annet fint med dette viruset. Det kan være greit å ha noe å henge fingrene i nå, og jeg mener det er ren terapi å strikke, sier hun.

De fleste reaksjonene hun har fått på «koronavotten» har vært positive, men det er også noen negative.

– Folk ser det for hva det er, samtidig kan vottene være en påminnelse til folk om å holde avstand, sier Schei.

Lill Chatrin Schei designet koronamønster på strikkevotter

NORSK DESIGN: Lill Chatrin Schei designet strikkemønster på koronavotter.

Foto: Strikk og foto: Eva Birgitte Eilertsen

Les også: Strikkedilla

Les også: Ber menn tørre å snakke høyt om sying: – Jeg smugkikket på Youtube om natten

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger