Kaller Listhaug-kritikk for mobbing

Statssekretær Astrid Nøklebye-Heiberg mener Sylvi Listhaug blir mobbet og at det får fokuset bort fra hva hun egentlig mener.

Sylvi Listhaug

KONTROVERSIELL: Sylvi Listhaug har kommet med flere uttalelser som har fått reaksjoner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg synes det er en ufordragelig måte å forholde seg til alvorlig arbeidende politiker på, sier Nøklebye-Heiberg, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Astrid Nøklebye Heiberg

MOBBING: Astrid Nøklebye Heiberg reagerer på kritikken mot Listhaug.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har fått hard kritikk fra flere hold for sin retorikk i asyldebatten. «Uttalelser som Godhetstyranniet rir det norske samfunnet som en mare», «en kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge» og «alle som påstår at de ikke er bekymret for sine barn, lyver».

– Man tar det hun sier og vrenger det til verste mening, hevder Nøklebye-Heiberg.

– I strid med hva Sylvi er opptatt av

Listhaug deltok tirsdag i en paneldebatt på KS sitt kommunalpolitiske toppmøte i formiddag. Der fikk hun igjen mye kritikk for sine tidligere uttalelser og fra talerstolen kalte Nøklebye-Heiberg det hele for mobbing. Hun utdyper det i et intervju med NRK etterpå.

– Det å mobbe er egentlig å ta opp et område å og snu det så det kommer negativt ut for den som er sentrum for det. Måten man snur det hun sier på og fremstiller det i sammenhenger hvor hun kanskje ikke har sagt det på den måten. Det tar fokus bort fra det hun egentlig er opptatt av og ødelegger budskapet hennes, forklarer Nøklebye-Heiberg, som også har vært president i Norges Røde Kors i flere år.

– Kan det ikke være for at hun har en hard og konfronterende tone?

– Jo, det kan det være. Skulle det ikke kunne være plass til det da? spør Nøklebye-Heiberg retorisk.

Gullstol-uttalelsen mener hun er et eksempel på noe som har blitt vridd om på.

– Det ble tolket som at flyktningene har kommet til Norge på gullstol. Det er helt i strid med hva Sylvi er opptatt av. Hun vet veldig godt hvilke strabasiøse turer de har hatt.

– Problematisk

Mobbeekspert og professor Ståle Einarsen vil ikke uttale seg om debatten rundt Sylvi Listhaug er etisk eller uetisk, men mener det er problematisk å trekke mobbebegrepet inn i politiske kamper.

– Gir vi mobbebegrepet til politikere kan det bli legitimt å snakke om mobbing for å stoppe politiske diskusjoner av mer eller mindre saklig karakter. Det blir veldig problematisk, mener Einarsen, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi.

– Mobbing er noe samfunnet tar ekstremt avstand fra. Det er ikke noe politikere kan bruke hvis de føler spørsmålene er for nærgående eller vil ha debatten på en annen måte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger