NRK Meny
Normal

Høyre: Sp avlyser egen klimapolitikk

Senterpartiet møter seg selv i døra når de advarer mot et grønt skatteskifte, mener Høyres Tina Bru.

Tina Bru i Oslo sentrum

KLIMAKAOS: Tina Bru mener Senterpartiet bryter med egen politikk og sår tvil om rødgrønn side kan enes om klimapolitikken. – Det ligger an til klimakaos.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg opplever at Sp avlyser sin egen klimapolitikk. De går til kamp mot et grønt skatteskifte, og plasserer seg helt på utkanten av klimadebatten, sier miljøpolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru.

– Det må være lov å reise en debatt om et grønt skatteskifte, og hva det har av slagsider både sosialt og geografisk, uten å bli beskyldt for å ikke bry seg om klimapolitikk, svarer Senterpartiets Marit Arnstad.

– Har endret mening totalt

I Dagsnytt 18 torsdag advarte Arnstad mot å tro at en storstilt omlegging av skatte- og avgiftssystemet er det som skal til for å få ned klimautslippene. Ifølge Sp-politikeren kan det gi usosiale og geografisk urettferdige utslag, særlig for folk i distriktene som er avhengig av bil og som mangler kollektivtilbud.

Det er her Høyre mener Sp snakker mot egen politikk.

For da energimeldingen ble behandlet i Stortinget i juni, var Sp med på følgende forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at dagens avgifter på fossilt drivstoff og forurensende transportmidler gradvis økes, og fortsatt belønne null- og lavutslippsløsninger.

Stortinget / Innst. 401 S – 2015–2016

– Jeg klarer ikke å forstå hvordan det er mulig å forandre mening totalt fra juni til september. Dette er et veldig uheldig signal fra Sp, og et brudd på den linjen de har stått for før, sier Bru.

Marit Arnstad (Sp) på kontoret sitt på Stortinget

ADVARER: – Nå springer alle i flokk, uten å diskutere de sosiale og geografiske sidene ved grønn skatt. Jeg mener at den diskusjonen må på bordet, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men ifølge Arnstad er det fullt mulig å stå for en gradvis økning av fossilt drivstoff på den ene siden, og samtidig advare mot usosiale konsekvenser at et storstilt grønt skatteskifte.

Hun viser til at Sp i sitt alternative budsjett fjerner avgiften på biodrivstoff som er iblandet bensin, og gjør bensinen dyrere (se faktaboks).

– Men hvis et grønt skatteskifte betyr at du øker avgiftene likt for alle, uansett hva slags inntekt de har, mens du samtidig sender et skattelette tilbake til dem som har mest fra før av, da er det usosialt, sier Arnstad.

Det er særlig studieturen til Canada, der partilederne Trine Skei Grande (V) Siv Jensen (Frp) reiste til British Columbia for å lære om et grønt skatteskifte , som bekymrer Arnstad.

Skattelette

Der brukes pengene som dras inn på økte CO2-avgifter til å redusere skatten bedrifter og lønnsmottakere må betale.

– Vi ville aldri ha vekslet en gradvis økning av fossilt drivstoff over i rein skattelette. Det vil etter Sps mening være svært usosialt. Det å løfte bensinprisen med noen øre, og veksle mot biodrivstoff, er noe annet enn et stort grønt skatteskifte, sier hun.

Ifølge Bru i Høyre er det viktig for regjeringen at det grønne skatteskiftet ikke slår skeivt ut og fører et mer skatt totalt sett.

– Det grønne skatteskiftet skal være en veksling i avgiftssystemet. Det skal ikke bare bety økte skatter, men også skattelette. Det skal koste å forurense, men det skal lønne seg å velge miljøvennlig. Her må man veie flere hensyn, men man trenger en avgiftsomlegging for å stimulere til miljøvennlig valg.

SP tviler på grønt skatteskifte

DEBATT: – Det er ikke ladestasjoner på Finnmarksvidda, sier Marit Arnstad (Sp) i debatt med Venstres Ola Elvestuen på Dagsnytt 18 torsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger