Sandnessjøen sykehus
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Helgelandssykehuset 2025

Oppsummert

I dag offentliggjøres rapporten om hvor fremtidens akuttsykehus på Helgeland skal ligge. Minst ett av stedene som i dag har sykehus vil miste det, ifølge Helge Torgersen som har ledet utredningen. Vi følger dialogmøtet.

 • Helse Nord-sjefen: – Uheldig

  Helse Nord-sjef Cecilie Daae mener usikkerheten som er skapt rundt tarmkreftkirurgien i Helgelandssykehuset, er uheldig, skriver Helse Nord. Helgelandssykehuset har avlyst alle tarmkreftoperasjoner ved sykehuset i Sandnessjøen. – Det er skapt usikkerhet blant pasienter og medarbeidere, og mange motiver trekkes inn. Det er viktig å få sagt at det er trygt å være pasient ved våre sykehus, sier Helse Nord-sjefen.

  Cecilie Daae
  Foto: Bente H Johansen / NRK
 • Avviser kobling til sykehusstriden

  Administrerende direktør ved Helgelandssykehuset, Hulda Gunnlaugsdottir, avviser at avlysningene ved sykehuset i Sandnessjøen har noen sammenheng med sykehusstriden på Helgeland. Sykehuset har en høyere prosentandel dødsfall etter operasjoner av tykktarmkreft enn landsgjennomsnittet. Et Facebook-innlegg før helgen førte til at tre operasjoner for tykktarmskreft denne uken ble avlyst. – Det er sterkt beklagelig at noen trekker kvalitetsarbeidet vårt inn i ny struktur og lokalisasjon, sier Gunnlaugsdottir til NRK.

  Hulda Gunnlaugsdottir, direktør i Helgelandssykehuset.
  Foto: Ole Dalen / NRK
 • Aviser klager på Helse Nord

  Før jul anbefalte Helse Nord ett hovedsykehus i Sandnessjøen og ett sykehus i Mo i Rana på et styremøte. Forslaget kom først på bordet etter en 50 minutter lang «kaffepause», over seks timer ut i møtet. Presse og publikum fikk ikke høre hva som ble diskutert under pausen. Avisene Rana Blad og Bladet Nordlys fremmer derfor en formell klage på Helse Nord, for brudd på helseforetaksloven om åpne styremøter.

  Pressekonferanse med Helse Nord om stedsvalg for Helgelandssykehus. Direktør Lars Vorland sammen med styreleder Renate Larsen.
  Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger