Hopp til innhold
Sandnessjøen sykehus
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Helgelandssykehuset 2025

Oppsummert

I dag offentliggjøres rapporten om hvor fremtidens akuttsykehus på Helgeland skal ligge. Minst ett av stedene som i dag har sykehus vil miste det, ifølge Helge Torgersen som har ledet utredningen. Vi følger dialogmøtet.

 • Slutter som direktør i Helgelandssykehuset

  Hulda Gunnlaugsdottir slutter som direktør i Helgelandssykehuset, bekrefter sykehuset selv i en pressemelding. Det var Helgelands Blad som meldte nyheten først.

  Gunnlaugsdottir har fått seg ny jobb som rektor ved Lovisenberg diakonale høgskole, og starter i jobben i 1. juli. Styret ble informert i et ekstraordinært styremøte i dag tidlig. Gunnlaugsdottir ble ansatt som direktør i Helgelandssykehuset i desember 2017.

  – Jeg hadde ingen planer om å forlate Helgelandssykehuset og var fullt fokusert på jobben her. Dette er imidlertid en flott mulighet for meg og jeg bestemte meg for å takke ja. Jeg tror det blir positivt for min del med en ny vending i karrieren. Jeg tror også det kan være bra for Helgelandssykehuset å få inn en ny leder, sier hun i en pressemelding.

  Oppsigelsen ble levert styreleder 30. mars og Gunnlaugsdottir skal jobbe tre måneders oppsigelsestid.

  NRK har forsøkt å få et intervju med Gunnlaugsdottir. Kommunikasjonsavdelingen svarer at hun ikke er tilgjengelig tirsdag.

  Administrerende direktør Cecilie Daae ønsker heller ikke til å stille til intervju i saken. Hun skriver følgende i en e-post til NRK:

  – Hulda har vært en engasjert direktør i Helgelandssykehuset. Og hun har med stor innsats bidratt til videreutvikling av Helgelandssykehuset. Vi ønsker henne lykke til i ny, spennende jobb.

  Spørsmål om hva som nå vil skje videre for å finne en erstatter må rettes styret i Helgelandssykehuset som skal ansette ny direktør, skriver Daae.

  Hulda Gunnlaugsdottir, administrerende direktør Helgelandssykehuset
  Foto: Helgelandssykehuset
 • Utsetter tarmkreftavgjørelse

  Styret i Helse Nord har vedtatt å utsette beslutningen om hvor tarmkreftkirurgien skal utføres på Helgeland, melder både Helgelendingen og Helgelands Blad samtidig.

  I februar ble det kjent at styret i Helgelandssykehuset vil legge denne typen behandling til Mo i Rana, men styremøtet i Helse Nord ønsker en bedre utredning før de tar en endelig beslutning om plassering – Mo i Rana eller Sandnessjøen.

  – Jeg opplever at styret er tydelig på at tarmkreftkirurgien skal tilbakeføres til Helgelandssykehuset, men at vi ikke er klar til å beslutte det nå, oppsummerte styreleder Renate Larsen, ifølge Helgelendingen.

  Styret i Helgelandssykehuset vedtok 15. mars at de ville samle tarmkreftkirurgien ved sykehuset på Mo. Avgjørelsen ble tatt med seks mot fire stemmer.

 • Sommerstengte fødeavdelinger

  Fødeavdelingene i Helgelandssykehuset kommer til å ha sommerstengt i år, på tross av tidligere plan om å holde begge åpne, melder Helgelands Blad. Dermed blir det nok en runde med fire uker stengt ved hver av de to fødeavdelingene, i Sandnessjøen og i Mo i Rana, slik mønsteret har vært siden 2013.

  Helgelandssykehuset, sykehus i Mo i Rana.
  Foto: Helgelandssykehuset HF / Øyvind Bratt
 • Pasienter ved Helgelandssykehuset smittet av farlig bakterie

  Tre pasienter døde etter bakterieutbrudd på UNN. Nå viser undersøkelser at to pasienter ved Helgelandssykehuset Mo i Rana har vært smittet av samme bakterie, skriver Rana Blad.

  Helgelandssykehuset, sykehus i Mo i Rana.
  Foto: Helgelandssykehuset HF / Øyvind Bratt
 • Kvernåsen blir tredje alternativ

  Kvernåsen blir det tredje alternativet til tomt for nytt Helgelandssykehus. Det skriver Helgelands Blad. I oktober ba Helse Nord dem om å legge inn et tredje alternativ i den videre prosessen, og i går kveld bestemte styret i Helgelandssykehuset at det ble Kværnåsen i Sandnessjøen. Det andre alternativet var Leines i Leirfjord.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ