Hopp til innhold

Hareide tar selvkritikk: Burde vært tydeligere på stemmeregler

STORTINGET (NRK): KrF-lederen innrømmer at spillereglene for hvordan fylkesårsmøtene skulle stemme kunne vært bedre definert fra dag én. Samtidig forsvarer han hemmelig valg på landsmøtet.

Knut Arild Hareide på kontoret sitt

AVGJØRENDE DAGER: En rekke blå sentralstyremedlemmer krever nå åpen votering på landsmøtet. Men partilederen forsvarer dem som ikke vil endre spillereglene nå.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er nå en gang sånn at en skal stemme etter sin egen overbevisning, om hva som er best for landet og for KrF. Jeg vet også om delegater som er usikre. Det er det lov til å være, sier Knut Arild Hareide til NRK.

Etter at Østfold holdt sitt fylkesårsmøte tirsdag kveld, viser den endelige oversikten før det avgjørende landsmøtet fredag at blå side leder med 99 mot 90 delegater.

Hareide vil ikke endre spillereglene nå

Siden delegaten Ingunn Karijord fra Møre og Romsdal fastholder at hun vil stemme blankt dersom partiet bestemmer seg for å gå inn i regjering, må Hareide overbevise fem delegater dersom hans syn om en regjering med Ap, Sp og KrF skal vinne frem.

Som NRK skrev i går, krever en rekke blå og gule sentralstyremedlemmer nå åpen votering på landsmøtet. Den opprinnelige planen fra landsstyret, altså sentralstyret, stortingsgruppen og fylkeslederne, var at veivalget skulle avgjøres anonymt og skriftlig.

NRK har snakket med en rekke KrF-ere på såkalt rød side som mener kravet kommer fordi blå side vil sikre seieren og gjøre det vanskeligere for folk å stemme noe annet enn de flagget på forhånd.

Hans Fredrik Grøvan

UENIG: Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan mener en skriftlig, hemmelig avstemming kan skape splid og mistro i partiet.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

På spørsmål om hva han foretrekker av skriftlig og åpen votering, svarer Hareide:

– Jeg tror begge deler kan fungere godt, men et samlet sentralstyre og et samlet landsstyre var enige om skriftlig votering. Det er på den bakgrunn årsmøtene i fylkene har valgt sine delegater, sier han og fortsetter:

– Jeg forstår argumentet om at det å endre spillereglene i siste fase vil være uheldig. Dette er det landsstyret som har bestemt, og det er landsstyret som skal diskutere dette i morgen.

Hareide sier landsstyret også skal behandle spørsmålet om voteringsorden. Som kjent vil blant annet stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan ha en annen rekkefølge på avstemningen enn det landsstyret opprinnelig har planlagt.

– Mange føler seg forpliktet

En samlet partiledelse og alle fylkeslederne har sagt at ingen sendes til landsmøtet med bundet mandat. De står med andre ord fritt til å stemme som de vil.

Men samtidig har ledelsen vært en aktiv pådriver for at landsmøtene skal sende representative delegasjoner, der også mindretallets syn blir ivaretatt. Alle fylker, bortsett fra Rogaland der 15 av 16 delegater er blå, har derfor valgt delegasjoner som speiler årsmøtet.

Synes Hareide det er greit at en delegat som er valgt inn for å representere blå eller rød side, snur og stemmer noe annet på landsmøtet?

– Jeg ønsker ikke å gå i kontakt med dem som er stemt inn ut fra en forventning om å stemme på et gitt resultat, for å prøve å påvirke dem. Jeg har respekt for det de lander på. Så er det sånn at når man stemmer, så må man stemme i tråd med sin egen overbevisning.

– Hvordan rimer det å stemme i tråd med sin egen overbevisning med det å ha en representativ delegasjon?

– Jeg tror at delegatene som er valgt fra fylkene, vil kjenne på en forpliktelse og stemme i tråd med det mandatet de har fått fra fylkene. Det er naturlig.

Mener du at de er forpliktet?

– Alle fylkene har sagt at en står fritt til å stemme i tråd med sin overbevisning, men jeg forstår dem som vil kjenne seg forpliktet til å stemme i tråd med det mandatet de har fått fra fylkene.

– Det minsker jo din sjanse til å lykkes med å overbevise dem?

– Det kan være, men det kan også være at det er delegater som reelt sett er veldig i tvil, og som har vært tydelig på det i sine fylker. Det er også personer i de sentrale organene som står fritt til å gjøre det valget de genuint mener er rett for landet og for KrF.

– Landsmøtet avgjør

Fylkene sender totalt 151 representanter til landsmøtet. Resten av delegatene kommer fra stortingsgruppen (4), sentralstyret (11), KrFU (12) og KrF Kvinner (12).

Selv om opptellingene viser at det ligger an til blå seier, har ikke Hareide gitt opp håpet. Og han er heller ikke redd for at veivalget skal føre til splittelse i partiet.

– Vi er alle innstilt på at vi skal følge den retningen landsmøtet bestemmer seg for. Og det er landsmøtet som gir legitimitet til retningsvalget. Det tror jeg en samlet stortingsgruppe og partiet vil stille seg bak.

– Dersom du taper, kan du fortsette som partileder eller sitte i regjering med Frp?

– Nå skal vi ha oppmerksomhet om retningsvalget, og ikke hvilken vei jeg velger etter det, svarer Hareide.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger