Støre og Solberg
Foto: Marco Vaglieri / NRK

Så splittet er KrFs landsmøtesal

Blå side vant kampen om delegatene. Men det er et svært splittet parti som møtes når høstens store politiske drama får sitt foreløpige punktum på Gardermoen fredag.

Når alle delegatene er valgt står stillingen 99 blå mot 90 røde delegater. I tillegg er det én delegat som vil stemme blankt i sidevalget.

Det ble klart etter at Østfold KrF valgte fem blå og tre røde delegater tirsdag kveld, som siste fylkeslag før landsmøtet.

Men kampen pågår fortsatt før KrF skal velge side på Gardermoen fredag. Ingen tør si sikkert om det er Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg som skal styre landet.

Slik har delegatene i landsmøtesalen på forhånd sagt at de vil stemme:

Dette er delegasjonene

Grafikken viser delegatenes primærstandpunkt.

I Telemark, Vestfold og Trøndelag skal henholdsvis to, to og én delegat først stemme for å gå i opposisjon. Det er ikke kjent i alle tilfellene hvem som skal ta på seg denne oppgaven.

Politisk drama

Partileder Knut Arild Hareide satset alt da han rådet partiet til å søke regjeringsmakt med Jonas Gahr Støre (Ap).

Får han det som han vil, er Solberg ferdig som statsminister. Går det ikke hans vei, vil han trolig trekke seg som partileder.

Hareides nestledere Olaug Bollestad og Kjell-Ingolf Ropstad har gått imot partilederen. De vil heller gå inn i dagens regjering med Erna Solberg (H).

– Ingenting er sikkert før dette er avklart på landsmøtet, men hvis vi går inn i landsmøtet med et flertall, ser det bra ut, sier Ropstad til NRK.

For selv om grafikkene i denne saken viser et blått flertall, er ingenting helt sikkert før delegatene stemmer i landsmøtesalen. Det er flere grunner til dette:

  • Delegatene kan komme til å skifte mening før fredag. I Rogaland har flere oppfordret den nesten helblå delegasjonen til å stemme mer rødt
  • Det er foreslått skriftlig avstemning. Det betyr at ingen kan sjekke hvem som stemmer hva. Andre har foreslått å gå bort fra dette
  • Ingen fylkeslag har så langt bundet delegatene sine til å stemme på den ene eller andre siden
  • Politiske utspill fra potensielle regjerings­partnere kan påvirke delegatene til siste slutt
  • Delegatene kan komme til å stemme taktisk, for å unngå at den andre siden vinner
Dragkamp
Foto: Renate Rognan / Marco Vaglieri / NRK

Rotete prosess

KrF-leder Knut Arild Hareide har selv innrømmet at den voldsomme prosessen partiet er inne i, har blitt mer krevende enn han hadde trodd.

Flere fylkeslag har hatt heftige diskusjoner om hvordan delegatene skal velges. Og dette har blitt løst på en rekke ulike måter:

  • Rogaland valgte å sende 15 blå av 16 delegater, til tross for at én av tre på fylkesårsmøtet ønsket å samarbeide med Ap. En e-post fra ledelsen som oppfordret til å velge representativt, kom ikke frem i tide
  • Andre fylkeslag har valgt en delegasjon som sender røde og blå delegater i tråd med stemmetallet for hver side i fylkesårsmøtet
  • Så valgte Telemark og Agder å også sende delegater som er valgt for å stemme for å forbli i opposisjon. Flere fylkeslag har siden fulgt denne modellen

Kan stemmerekkefølgen avgjøre?

Det har også vært debatt om hvordan landsmøtet skal stemme på fredag.

KrFs landsstyre har foreslått å først stemme over om KrF bør gå inn i regjering, for så å velge mellom Høyre- eller Ap-samarbeid.

  • Bruk pilene for å utforske grafikken

Flere har reagert på forslaget om å stemme slik. Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan er blant dem som mener en slik fremgangsmåte vil være udemokratisk. Han vil heller ha en avstemning med tre alternativer: Ap-samarbeid, Høyre-samarbeid eller opposisjon, der de to alternativene som får flest stemmer, går videre til en finalerunde.

Så langt ønsker 31 delegater å fortsette i opposisjon, altså ikke gå inn i noe regjeringssamarbeid. Grøvan er en av dem. Ved å stemme på denne måten, håper han at de som deler det synspunktet ikke blir tvunget til å velge side.

Men får det noe å si hvilken rekkefølge landsmøte stemmer i?

Ikke hvis landsmøtesalen blir slik NRKs undersøkelse foreløpig viser. Hvis de som er valgt og innstilt så langt hadde utgjort hele landsmøtet, ville borgerlig side vunnet med begge voteringsrekkefølgene.

Men stemmerekkefølgen kan gi ulike utslag i taktisk stemmegivning. Flere har også reagert på planene om å ha hemmelig avstemning, der delegater kan skifte standpunkt uten at noen får vite hvem som gjorde det.

Har du ikke fått nok grafikk? Lag din egen her

Bruk menyen nede i grafikken for å flytte rundt på delegatene. Grafikken inneholder både valgte og innstilte delegater.

Les mer om KrFs dramatiske høst