Hopp til innhold

Rogaland KrF: 15 av 16 delegater fra blå side

STAVANGER (NRK): 33 prosent av Rogaland KrF ønsker regjeringsskifte, men fikk bare ett av 16 mandater til landsmøtet i Oslo 2. november. – Skuffende, mener partileder Knut Arild Hareide.

Bare fylkesordfører Solveig Ege Tengsesdal representerer de som ønsker et regjeringsskifte fra Rogaland-delegasjonen på 16 som drar til Oslo om to uker.

Hareide: – Fri linje holdt ikke mål

Partileder Knut Arild Hareide sier til NRK at han er godt fornøyd med at en tredjedel av årsmøtet i Rogaland støttet ham, noe han mener er bedre enn forventet.

Samtidig er han skuffet over at årsmøtet ikke valgte representativt. Han mener partiledelsen har vært tydelig på at et slikt prinsipp skal følges når fylkeslagene nå skal velge delegater til det ekstraordniære landsmøtet.

– Den frie linjen holdt ikke mål i Rogaland. Vi må være sikre på at det valget som skal skje 2. november faktisk gjenspeiler den reelle viljen i partiet, sier Hareide.

I en avstemning tidligere på ettermiddagen støttet nemlig 91 av de 135 stemmeberettigede i Rogaland KrF et resolusjonsforslag om å si ja til en ikke-sosialistisk regjering.

Dette utgjorde to tredjedeler av representantene i salen, eller 67 prosent.

Klart underrepresentert

Men akkurat det hjalp lite så lenge valget av delegater ikke tok utgangspunkt i matematikk.

For 15 av de 16 delegatene som Rogaland nå har valgt til landsmøtet i Oslo 2. november representerer den siden som ønsker å bli en del av Erna Solbergs regjering.

Oddny Helen Turøy

Fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF sier nei til venstresiden i norsk politikk.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Vi skulle selvsagt ønsket at salen hadde vært rausere, og kunne stemt fram noen flere fra den andre siden også, sier fylkesleder Oddny Helen Turøy.

Turøy sier at hun selv stemte på flere som ikke deler hennes syn, mens ønsker ikke å svare på hvilke.

– Oppnår mest i flertallsregjering

Selv flagget fylkeslederen sitt syn først en time før lørdagens valg av delegater.

– Jeg tror vi vil oppnå mest ved å gå i dialog med den sittende regjeringen som med oss vil bli en flertallsregjering, sa hun til det ekstraordinære fylkesårsmøtet.

– Det har vært et vanskelig, og ikke opplagt valg. Jeg bestemte meg først helt i det siste. For meg handler dette om hvor vi får gjennomslag for mest KrF-politikk, la fylkeslederen til.

Avstemning

Salen fikk lite gjennomslag blant KrF-politikerne i Rogaland lørdag.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Rogaland hadde til slutt 24 navn å velge mellom, inkludert ett benkeforslag. 16 av disse var fra blå side, mens åtte støtter Knut Arild Hareide.

Prøvde å endre valgordningen

Haugesund KrF kom på møtet med et forslag om at de 15 delegatene skulle velges matematisk, altså slik at når en tredjedel av salen støtter ny regjering, så må fem delegater til landsmøtet representere dette synet.

Forslaget falt, og dermed får fylkesleder Oddny Helen Turøy nå med seg 14 meningsfeller til Oslo.

Alle er opptekne av Kristeleg folkeparti no. Kvifor, får du svaret på her.

Alle er opptekne av Kristeleg folkeparti no. Kvifor, får du svaret på her.

Hareide har rådet partiet å søke regjeringsmakt med Jonas Gahr Støre (Ap), og vil trolig trekke seg som KrF-leder hvis han ikke får gjennomslag for sitt syn.

Går alt Hareides vei, kan KrF felle dagens regjering. Men delegatene fra partiets største fylker gir Erna Solberg nytt håp om å fortsette som statsminister.

et er et stort flertall av delegatene i Rogaland som går mot sin egen partileder.