Hopp til innhold

Giske i «avskjedstale»: – Vi er ved veis ende nå

TRONDHEIM/STEINKJER/OSLO (NRK): Trond Giske sier han lever godt med at han likevel ikke ble valgt til ny fylkesleder i Arbeiderpartiet etter en svært turbulent uke. AUF-delegater forlot salen under Giskes tale til fylkesårsmøtet.

Fylkesårsmøte i Trøndelag Ap

OPPSTYR: Etter en uke med nye anklager om upassende oppførsel og vraking som fylkesleder kom Trond Giske lørdag til årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lørdag var det knyttet spenning til om Giske kom til å dukke opp under årsmøtet, etter å ha blitt vraket som fylkesleder av valgkomiteen.

Giske møtte opp, og sa at han selv aldri var inne på tanken om å ikke komme.

Ingvild Kjerkol, ny leder i Trøndelag Arbeiderparti

Ingvild Kjerkol ble lørdag valgt til ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Giske ba også om å få ordet under den generelle debatten om ny leder av Trøndelag Arbeiderparti. Avstemningen endte med at benkeforslaget Ingvild Kjerkol vant klart mot valgkomiteens kandidat Marit Bjerkås.

Da Giske gikk opp på talerstolen før avstemningen forlot AUFs delegater salen, både i Steinkjer og Trondheim.

Fra Steinkjer holdt Giske en tale som for det meste handlet om hans politiske karriere, men der han også kom inn på konfliktene den siste tiden.

– Takk for alle rørende og varme meldinger, og oppfordringer om å stå på. Vi er ved veis ende nå, åpnet Giske, som også fortalte at han hadde gledet seg til å bli ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti.

– Men jeg lever godt med at det ikke blir slik. Ingen har krav på en ny sjanse. Nå håper jeg dere vil bygge det nye Trøndelag Arbeiderparti, sier Giske.

Laster Twitter-innhold
AUF sin delegasjon på Trøndelag Ap sitt fylkesårsmøte valgte å forlate salen da Trond Giske gikk på talerstolen.

AUF sin delegasjon på Trøndelag Ap sitt fylkesårsmøte valgte å forlate salen da Trond Giske gikk på talerstolen.

– Jeg kommer til å klare meg bra

Etter nye anklager mot Giske om upassende oppførsel, ble det torsdag klart at AUF trakk sin støtte til Giske som ny fylkesleder. Fredag ble det klart at valgkomiteen vraket Giske som kandidat, til fordel for Marit Bjerkås.

I et Facebook-innlegg samme kveld gjorde Giske det klart at han ikke ønsket å stille opp i et eventuelt benkeforslag som ny fylkesleder. Giske varslet også at han trekker seg som stortingskandidat før neste valg.

Fra Talerstolen i Steinkjer sa Giske lørdag at han har tenkt på arbeidsoppgavene sine i Arbeiderpartiet i 37 år, og gikk samtidig langt i å antyde at han gir seg med storpolitikk.

– Jeg vet nesten ikke hvem jeg er uten Arbeiderpartiet. Tor Ulven har skrevet den mest vemodige diktlinja jeg om. «Sitt hos meg kjære, fortell meg om den tiden jeg ikke finnes mer». Å slutte i Arbeiderpartiet, føles nesten sånn.

Giske kom også med noen oppfordringer om veien videre for partiet.

– Jeg håper alle er med på å bygge en ny organisasjon, der det må være rom for å si unnskyld, og forbedre seg. Sånn er vi mennesker, vi er feilbarlige. Vi er et raust, inkluderende parti, sier Giske, som også ble personlig mot slutten av talen.

– Jeg vet at jeg kommer til å klare meg bra. Jeg har giftet meg med den fineste kjæresten i verden. Jeg har to nydelige døtre som gjør at det er solskinn hver dag uansett hvor grått det er. Jeg skal klare meg godt.

Giske fikk stående applaus da han forlot talerstolen.

– En kombinasjon av sorg og lettelse

I et intervju med NRK etter årsmøtet, sier Giske at han ønsker Kjerkol all mulig lykke til som ny fylkesleder.

– Inntil nylig trodde du at det var du som skulle stå igjen som ny leder?

– Det var mange som trodde det, men det ble ikke sånn. For meg var det rett og slett et valg om at det var for mye å stå i. Det var en situasjon, der det skjer rett før et valg. Alt kommer ut i media og det tar ikke slutt. For meg og familien var det helt umulig å stå i i lengden, sier Giske, og viser til de nye anklagene.

– Du virker nesten lettet?

– Det er en kombinasjon av sorg og lettelse. Dette har vært livet mitt i 37 år. Jeg har jobbet for AUF og Arbeiderpartiets saker nesten hver eneste dag.

– Hva skal du gjøre nå?

– Nå blir det andre oppgaver. Jeg skal sitte et år på Stortinget, så får vi tenke oss om fram til 2021.

Han sier også at han ikke merket så mye til at AUF forlot salen under hans tale.

– Jeg tror det var mest sørpå. Jeg var litt nervøs for å gå på talerstolen for å snakke, så jeg var mest konsentrert om det.

– Som å komme hjem

Lørdag formiddag beskrev Giske det å komme til årsmøtet, som å komme hjem.

– Å komme hit er som å komme hjem. Her er det masse mennesker med masse kjærlighet. Folk jeg har kjent i mange tiår. Som jeg er glad i, og som er glade i meg. Det er bare godt, sier Giske.

I løpet av formiddagen kjørte Giske fra Trondheim til Steinkjer, der det gamle Nord-Trøndelag Arbeiderparti samlet seg. Han valgte altså å holde sin tale der, framfor i Trondheim, der hans eget lag holdt til.

Giske har tatt flere kraftige oppgjør med mediene på sin Facebook-profil de siste dagene. Lørdag formiddag fikk han spørsmål av NRK om når han skjønte at han ikke ønsket å bli renominert til Stortinget.

– Jeg skal si litt om det. Jeg kommer til å ta ordet fra talerstolen, og skal si noe om det derfra. Jeg venter med budskapet mitt til da, svarte Giske.

Trond Giske ble takket for innsatsen da han møtte opp på fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti. Delegatene brøt ut i applaus da avtroppende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø henvendte seg til Giske i sin tale til årsmøtet.

Trond Giske ble takket for innsatsen da han møtte opp på fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti. Delegatene brøt ut i applaus da avtroppende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø henvendte seg til Giske i sin tale til årsmøtet.

Fikk applaus

Fredag ble det klart at Trond Giske selv trekker seg fra lederkampen i Trøndelag Ap og heller ikke søker gjenvalg til Stortinget. Giske skrev i et innlegg på Facebook blant annet at «belastningen blir for stor».

Bakgrunnen var at AUF trakk sin støtte til Giske, etter nye anklager om upassende oppførsel og et nytt varsel mot Giske, kort tid før årsmøtet.

At det er mange som fortsatt er glade i ham ble tydelig under årsmøtet.

Delegatene brøt ut i applaus da avtroppende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø henvendte seg til Giske i sin tale.

– Det er ingen tvil om du har lagt ned en enorm politisk innsats. Et helt liv siden årene i Trondheim AUF på 1980-tallet. Du har gjennom tiår vært regionens fremste politiker. For innsatsen som AUF-leder, stortingsrepresentant og statsråd fortjener du en stor takk, sa Hopsø.

I Steinkjer fikk Giske også flere klemmer av partimedlemmer, flere av dem kvinnelige.

Samtidig har flere kvinnet tordnet mot ukultur i partiet fra talerstolen på årsmøtet. En av dem er Sofie Rosten Løvdahl. Hun sier hun er lettet over utviklingen i lederkampen.

– I går kom nyheten om at jeg ikke trenger å skamme meg over eget parti, sier Løvdahl.

Sofie Rosten Løvdahl er lettet over å kunne stemme på eget parti.

Vil ikke kommentere lederkamp

Kontroversene i partiet har imidlertid ikke avtatt etter at Giske trakk seg.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol var av flere medier meldt som en favoritt til ledervervet, etter at Giske var ute av bildet. Men hele valgkomiteen stilte seg bak Marit Bjerkås som ny leder.

Flere medier meldte fredag at valgkomiteens leder Arild Grande skal ha mottatt informasjon om at det kunne komme et varsel mot Kjerkol, hvis valgkomiteen innstilte henne som ny leder.

Det fikk Kjerkol til å rase. Lørdag ettermiddag ble også Kjerkol foreslått som benkekandidat til ledervervet, noe som resulterte i en klar seier over valgkomiteens kandidat.

Lørdag formiddag var Giske ordknapp når det gjelder den nyoppståtte striden i partiet.

– Jeg har ingen kommentar til det. Prosessen må bare få lov til å gå sin gang. Nå er årsmøtet samlet og medlemmene får si sitt, sier Giske.

Følg fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap direkte her.

AKTUELT NÅ