Hopp til innhold

Giske tar ikke gjenvalg til Stortinget: – Belastningen blir for stor

I et facebookinnlegg skriver Trond Giske at han ikke vil stille opp i et eventuelt benkeforslag om ledervervet i Trøndelag Ap. Giske trekker seg også som stortingskandidat til neste valg.

Trond Giske

TREKKER SEG: Trond Giske skriver at belastninga har blitt for stor for ham og familien, og at han derfor har kommet til at han ikke ønsker renominasjon til Stortinget. Bildet er fra paneldebatten på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø i fjor.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

I innlegget fredag kveld anbefaler Giske at årsmøtet i Trøndelag Ap samler seg om valgkomiteens forslag til ny fylkesleder.

Han skriver også at «belastningen blir for stor» for ham og familien til at han ønsker å ta gjenvalg til Stortinget når hans periode er over neste år.

Giske bruker også facebookposten til å refse pressen for hvordan saken har blitt dekket.

«Jeg har derfor sammen med familien min kommet til at jeg ikke lenger kan stå i dette, heller ikke i en renominasjon til Stortinget. Belastningen blir for stor. Jeg er lei meg overfor alle som støtter meg og som oppfordrer meg til å stå på. Jeg skulle gjerne fulgt oppfordringen og bidratt til å bygge et godt og sterkt Arbeiderparti. Det er dessverre ikke mulig.»

«Ble for vanskelig»

Rett før innlegget ble lagt ut, offentliggjorde valgkomiteen i Trøndelag Ap at de foreslår Marit Bjerkås som ny leder.

Til Adresseavisen sier Giske fredag kveld at «Jeg føler at jeg ikke hadde noe valg. Situasjonen med at hvem som helst kan anklage meg for hva som helst uten krav om dokumentasjon, ble for vanskelig.»

Til avisa begrunner han sin avgang fra Stortinget neste år med at han «risikerer nye anklager jeg ikke kan forsvare meg mot. Men det er ikke synd på meg».

Det har så langt ikke lyktes NRK å få noe intervju med Trond Giske.

Se NRKs politiske kommentator Magnus Takvams vurdering av Trond Giskes exit.

– Trist og vemodig

– Det er trist og vemodig, men vi må respektere hans valg. Det er tøft å stå i dette når noe dukker opp hele tida, sier Bård Langsåvold fra Meråker Ap.

– Vi mister en dyktig politiker. Det må vi ta innover oss, sier Langsåvold.

Tidligere fredag sa han at det er flere som ville ha støttet Giske, om han ble foreslått som et benkeforslag lørdag.

Nå sier han at det «i hvert fall ikke blir noe benkeforslag lørdag».

Ifølge Langsåvold har Giske fortsatt «flere tusen støttespillere i Trøndelag» og at «flere vil støtte han, om han blir foreslått.»

Fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) skriver i en tekstmelding til NRK om at Giske nå trekker seg:« Forståelig slik situasjonen er».

Ordfører (Ap) Bård Langsåvold i Meråker kommune.

STØTTER GISKE: Bård Langsåvold fra Meråker Ap vurderte å stemme på Trond Giske, om det kom et benkeforslag lørdag. Senere sa Giske at han ikke ønsket å stille.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Leder av Malvik Arbeiderlag, Laila Bøkestad Nilsen, har reagert på måten Trond Giske har blitt omtalt i de siste dagenes strid.

– Det er en skittentøyvask uten sidestykke, sa Nilsen til NRK.

Tidligere leder av Trondheim AUF, Ellen Reitan, var en av de som de siste dagene har uttalt seg sterkt kritisk om partikulturen i lokallaget og Trond Giske.

Til avisa Nideros fredag kveld sier hun:

– Jeg har ikke felt Trond Giske. Han har felt seg selv. Den eneste grunnen til at han er ferdig er hundre prosent på grunn av egen atferd, sier Reitan.

Reitan har stor tro på at Marit Bjerkås, som er innstilt som ny leder i Trøndelag Ap, kan bidra til en tryggere partikultur for varslere.

Uenig i partiets konklusjon i 2018

Lørdag skal Trøndelag Arbeiderparti velge ny leder av fylkespartiet. Valgkomiteen forslo først enstemmig at Trond Giske burde bli deres nye leder.

Torsdag kveld ble imidlertid Giske vraket av valgkomiteen etter flere dager med kritikk mot valgkomiteens innstilling.

I januar 2018 konkluderte Arbeiderpartiet med at den gang nestleder Trond Giske hadde brutt parti-retningslinjene mot seksuell trakassering. Giske gikk av som nestleder.

Giske beklaget oppførselen sin i noen av sakene, som kom gjennom flere varsler, men har hele veien vært uenig i at han har stått bak seksuell trakassering. Han mente partiet sin konklusjon om brudd på retningslinjene burde omgjøres.

AKTUELT NÅ