Trøndelag AUF trekker støtten til Trond Giske

Trøndelag AUF trekker støtten til Trond Giske som fylkesleder etter nye anklager om upassende oppførsel. Valgkomiteen i Trøndelag innkaller til ekstraordinært krisemøte. Ap sentralt bekrefter å ha mottatt nytt varsel.

Trond Giske kan få et sentralt verv i Ap allerede på lørdag

TILBAKE: Trond Giske er innstilt som leder i Trøndelag Arbeiderparti. Det har skapt debatt.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt et varsel. Dette håndteres i henhold til våre retningslinjer, sier partisekretær Kjersti Stenseng til NRK.

Partiet opplyser til NRK at varselet gjelder Giske. Ifølge Adresseavisen kommer varselet fra en kvinne i Trøndelag og gjelder en episode som fant sted i 2014 da kvinnen var 18 år.

Giske skriver i kveld på Facebook at han avviser anklagene:

– I dag, to dager før årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti, har jeg blitt orientert om at det er levert et varsel mot meg til partikontoret. Varselet skriver seg fra et nachspiel for 6 år siden hvor en nå 24-årig kvinne hevder at jeg har strøket henne på låret. Når jeg avviser dette, vil partiet sette i gang en gjennomgang og behandling av hva som skjedde på dette nachspielet i 2014, skriver Giske.

I innlegget, som kan leses under, går han også kraftig til angrep på medienes rolle i den pågående prosessen med valg av ny ledelse i Trøndelag Arbeiderparti:

I dag, to dager før årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti, har jeg blitt orientert om at det er levert et varsel mot meg...

Posted by Trond Giske on Thursday, August 27, 2020

Trekker støtten til Giske som fylkesleder

Tidligere i kveld ble det kjent at Trøndelag AUF trekker sin støtte til Giske. Det var Adresseavisen som omtalte saken først.

Avisa skriver at avgjørelsen ble enstemmig vedtatt på et ekstraordinært styremøte i AUF torsdag ettermiddag.

Bakgrunn for møtet er en ny sak som involverer Trond Giske. Saken er blitt kjent etter at han ble innstilt som ny leder for Trøndelag Ap, skriver Adresseavisen.

AUF er den største delegasjonen på fylkesårsmøtet til helgen, der Giske etter planen skulle bli valgt til ny fylkesleder.

Trøndelag AUF skriver følgende i en pressemelding:

«AUF i Trøndelag har på ekstraordinært fylkesstyremøte i ettermiddag besluttet at AUF ikke lenger stiller seg bak den enstemmige innstillingen til valgkomiteen, grunnet den siste utviklingen i saken om Trond Giske. Fylkesstyret i AUF i Trøndelag vil på lørdag kreve skriftlig votering, og oppfordrer på det sterkeste alle medlemmer av AUF ikke å stemme for Trond Giske som ny fylkespartileder.»

Valgkomiteen i Trøndelag har kalt inn til krisemøte i kveld.

Ifølge Trøndelag AUF får fylkeslaget nå støtte fra hele AUF

– Alle 15 fylkesledere av Arbeidernes Ungdomsfylkning (AUF) har i dag besluttet å slutte seg til oppropet mot Trond Giske. Et samlet AUF står sammen om dette, og mener Trond Giske ikke kan velges til noe tillitsverv i Trøndelag Ap eller andre nivåer i Arbeiderpartiet, skriver leder i AUF Trøndelag, Håkon Einarsve, i en tekstmelding til NRK i kveld.

– AUF vil at metoo skal være et tydelig skille. Arbeiderpartiet skal aldri igjen åpne for at de som misbruker makt skal ha tillitsverv, skriver han videre.

Nye anklager om upassende oppførsel

Adresseavisen skriver i dag også om en annen sak som involverer Trond Giske. Sandra Skillingsås (29) ble nylig innstilt som styremedlem i Trøndelag Arbeiderparti, og hun har vært regnet som en av Trond Giskes støttespillere. Nå står hun fram i avisa og anklager Giske for upassende oppførsel på nachspiel i 2014.

– Vi var på nachspiel på Trond sitt rom, en suite på melkekartongen på Heimdal. Det var alltid stas å være blant dem som ble invitert på nach på hans rom. Vi var fulle, alle sammen, sier Skillingsås til Adresseavisen.

Hun forteller videre at Giske sendte henne «pågående» tekstmeldinger fra andre siden av bordet. Etter hvert brøt nachspielet opp.

– Jeg går jeg også, men er bakerst i køa i den trange gangen ut av suiten. Døra går igjen, og plutselig står Trond der og sperrer døra. Han strekker armene ut, sånn at jeg ikke kan komme meg forbi. Jeg blir redd, ordentlig redd, sier Skillingsås.

Ifølge 29-åringen «løste» situasjonen seg da baderomsdøra åpnet seg og et par halvveis ramlet ut.

– Da dukker jeg under armen hans, og løper. Hva som hadde skjedd om de to ikke var på badet, vet jeg ikke i dag.

Adresseavisen skriver at avisa har vært i kontakt med en venninne av Skillingsås som var til stede på det aktuelle nachspielet. Venninnen bekrefter at Skillingsås fortalte om episoden med Giske dagen etter nachspielet.

Sexprat på Folkets Hus

I artikkelen beskriver også Skillingsås en partikultur der seksuelt ladet prat var en vesentlig del av sjargongen. Blant annet beskriver hun hvordan praten gikk da hun jobbet på Folkets Hus i Oslo i forbindelse med valgkampen 2013.

– Om hvor bra sex jeg kunne fått, tulling om trekantsex der jeg var en del av det, sånne ting. Jeg kunne svare: In your dreams, og vi lo. Trond var en del av denne sjargongen, selv om det kunne være andre der som var drøyere, sier Skillingsås til Adresseavisen.

Hun forteller også om en fryktkultur der unge kvinner ikke turte varsle om ubehagelige episoder av frykt for å bli frosset ut av partiet. Flere tidligere AUFere i Trøndelag har de siste dagene stått fram med liknende beskrivelser.

Får skryt av partisekretæren

Partisekretær Kjersti Stenseng berømmer Skillingsås for å stå fram i avisa og fortelle sin historie.

Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets landsmøte 2019

GIR ROS: Partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) berømmer Sandra Skillingsås for å ta et oppgjør med ukultur i partiet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg vil berømme Sandra som tar et oppgjør med en ukultur som er helt uakseptabel i Arbeiderpartiet. Det arbeidet som er gjort de siste par årene med vedtekter og retningslinjer i organisasjonen har vært viktig, men den kontinuerlige jobben med partikultur er like viktig framover. Vi skal jobbe for likestilling og mot diskriminering, i eget parti som i samfunnet ellers, skriver Stenseng i en tekstmelding til NRK via sin kommunikasjonssjef Ingrid Langerud.

NRK har så langt ikke lyktes i å få en kommentar fra partileder Jonas Gahr Støre.

Trond Giske svarer

Trond Giske har gitt følgende kommentarer til Adresseavisen som svar på Skillingsås beskrivelse av nachspielet:

– Jeg har aldri hatt noe annet ønske enn et godt og vennskapelig forhold til Sandra. Det er umulig å forholde seg til SMSer jeg ikke kjenner innholdet i, men finner ingen problematiske SMSer i min kontakt med Sandra.

I 2017 beklaget jeg dypt at jeg ikke hadde vært bevisst nok i enkelte sosiale situasjoner, og den beklagelsen gjelder fortsatt. Det har også i Trøndelag vært for lite bevissthet om festkultur, som jeg også har vært en del av, og vi har gjort mye for å rydde opp i dette de siste årene. Et nachspiel for 6 år siden er vanskelig å gå inn i, men jeg har aldri hatt som intensjon å gjøre noe som skulle være ubehagelig for Sandra.

Jeg har i alle år hatt et godt samarbeid med Sandra, og har i alt arbeid, møter og reiser vi har vært på gjennom årene opplevd at vi har hatt en god og vennskapelig relasjon.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Trond Giske men har så langt ikke fått svar.

Innstilt som ny leder mandag

Mandag ble det klart at valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti enstemmig innstiller Trond Giske som ny fylkesleder. Giske skrev da på Facebook at han var «ydmyk og rørt» over støtten.

Innstillingen har ført til store protester internt i partiet.

Etter å ha gått gjennom flere varsler mot den profilerte Ap-politikeren Trond Giske, konkluderte partiet i januar 2018 med at den daværende nestlederen hadde brutt parti-retningslinjene mot seksuell trakassering.

Giske beklaget oppførselen sin i noen av sakene, men har hele veien vært uenig i at han har stått bak seksuell trakassering. Han mente partiets konklusjon om brudd på retningslinjene burde omgjøres.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger