Hopp til innhold

Giske vraket av valgkomiteen

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti skroter innstillingen der Trond Giske var foreslått som ny leder i fylkespartiet. Nå er Giske ute av diskusjonen.

NHOs årskonferanse 2020
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Arbeidsutvalget (AU) i Trøndelag Arbeiderparti har hatt møte med leder i valgkomiteen som har informert om at innstillingen som ble lagt frem på mandag ikke lenger er gjeldende. AU har derfor bedt valgkomiteen jobbe videre med å få frem en innstilling til årsmøtet, skriver fylkessekretær Jan Thore Marthinsen i Trøndelag Arbeiderparti i en melding.

NRK vet at Trond Giske ikke lenger er aktuell kandidat i innstillingen til nytt styre i Trøndelag Ap.

Torsdag kveld ble det kjent at Trøndelag AUF trekker støtten til Trond Giske som fylkesleder.

Dermed var det ikke lenger en enstemmig valgkomite som stilte seg bak Giskes kandidatur, og valgkomiteen innkalte til ekstraordinært krisemøte torsdag kveld.

Selv rettet Trond Giske hard kritikk mot medienes rolle de siste dagene i et lengre Facebook-innlegg i kveld:

Flere kilder som har kjennskap til valgkomiteens arbeid sa til NRK torsdag kveld at valgkomiteen diskuterte å vrake Trond Giske fra sin innstilling til fylkesleder i Trøndelag Ap, med mindre han selv valgte å trekke seg frivillig.

En kilde sa at Giske må helt ut av ledertrioen, mens en annen sa at han ikke kan utelukkes som nestleder.

Bakteppet er sakene og kritikken av nominasjonen som er kommet fram de siste dagene. En forutsetning for at Giske skulle innstilles som leder var også at den skulle være enstemmig, men det premisset endret seg da AUF trakk sin støtte til Giske.

Komiteen konkluderer trolig ikke før fredag.

Ny sak om Giske

Beslutningen til Trøndelag AUF om å trekke sin støtte kom samme kveld om Adresseavisen omtalte en ny sak som involverer Trond Giske.

Sandra Skillingsås (29) ble nylig innstilt som styremedlem i Trøndelag Arbeiderparti, og hun har vært regnet som en av Trond Giskes støttespillere.

Nå står hun fram i avisa og anklager Giske for upassende oppførsel på et nachspiel i 2014.

Uenig i konklusjon fra 2018

Etter å ha gått gjennom flere varsler mot den profilerte Ap-politikeren Trond Giske, konkluderte partiet i januar 2018 med at nestlederen hadde brutt parti-retningslinjene mot seksuell trakassering.

Giske beklaget oppførselen sin i noen av sakene, men har hele veien vært uenig i at han har stått bak seksuell trakassering. Han mente partiet sin konklusjon om brudd på retningslinjene burde omgjøres.

– Nok nå

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen skriver i kveld på Twitter at partiet ikke har plass til ukultur og seksuell trakassering.

– Nå er det flere medlemmer som tør å stå frem i Trøndelag. Deres fortellinger viser hvor viktig det er å støtte de som varsler og tør å si fra.

Han er tydelig på at Arbeiderpartiet har lang tradisjon for å sette partiet først.

Laster Twitter-innhold

– Hvis ikke Giske klarer det selv, faller det ansvaret på medlemmene i Trøndelag Ap. Det er nok nå, fastslår han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger