Hopp til innhold

Frykter utflagging vil skade omdømmet til landbruksnæringen

Bøndenes samvirke Nortura planlegger å flagge ut driften av IT-tjenester til et indisk selskap. Både de ansatte og bøndene frykter at utflagging vil skade omdømmet til norsk landbruk.

Ola Johansen

SKADER OMDØMME: Leder i Finnmark Bonde og Småbrukarlag Ola Johansen er redd for at utflagging av IT-jobber vil skade renommèet til landbruksnæringen.

Foto: Tone Aandahl

– Jeg liker det ikke, sier leder Ola Johansen i Finnmark Bonde- og Småbrukarlag.

Johansen utnytter et solgløtt og står midt i slåttonna da NRK tar kontakt. Han klargjør gresset til dyrefor. Han er en av 18.000 kjøttbønder som eier samvirket Nortura.

– Dette er et skrekkens eksempel på hvor langt man må gå for å øke konkurransekraften, sier Johansen.

Sjefene for kjøttsamvirket i Oslo og i Trondheim vil spare penger, og mener outsourcing av IT vil kutte kostnader.

Nortura-sjef

TJENER FOR DÅRLIG: Direktør Kjetil Rakkenes i Nortura sier at selskapet tjener for dårlig, og at de vil flagge ut arbeidsplasser for å spare penger

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Dårlige marginer

– Nortura har for dårlige marginer, derfor vurderer vi å outsource IT-driften. Vi sitter bare igjen med 1,50 kroner i overskudd per 100 kroner vi tjener, sier kommunikasjonsdirektør Kjell Rakkenes i Nortura.

Bonde Johansen frykter at utflagging til indiske selskaper er uheldig for samvirke som har fordeler av tollbarrierer mot utlandet.

Det kan skade omdømmet både til bønder og Nortura at vi lar utlendinger gjøre jobben som nordmenn kunne gjort, sier Johansen.

Nortura-ledelsen sier de er bevisste dette.

– Vi er opptatt av å gjøre dette på en riktig måte slik at det ikke skader selskapet og vi tar vare på de ansatte, sier Rakkenes.

Frykter for jobbene

Endelig beslutning om outsourcing tas i løpet av høsten. De ansatte frykter for arbeidsplassene og for at selskapet vil miste kritisk IT-kompetanse.

– Det forundrer meg er at Nortura som et veldig «norsk» konsern med fokus på den norske bonde og norske råvarer vurderer å offshore/outsource helpdesk og drift av sine IT-systemer, skriver konserntillitsvalgt Torbjørn Fevang i en e-post.

Det heleide datterselskapet Matiq som drifter IT i hele kjøttsamvirket gjør dette både billig og med høy kvalitet, fremhever de ansatte.

Flere har sagt opp

Flere ansatte har allerede sagt opp etter at nyheten om planene ble kjent.

Eks.Nortura

BEKYMRET: Bjørnulf Ellingsen tok ikke sjansen på å bli i Nortura da nyheten om utflagging ble kjent. Han forteller at ansatte frykter de mister jobbene sine.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Man vet fra tilsvarende prosesser med virksomhetsoverdragelse at de ansatte ikke får fortsette lenge. Jeg vet at mange av mine tidligere kolleger er engstelige, sier programingeniør Bjørnulf Ellingsen.

Ellingsen sa opp straks nyheten om outsourcing ble kjent, og er i ny jobb i Trondheim.

Det er en direktørfarsott som går for tiden, dette med å flagge ut IT til India, sier Ellingsen.

Feil signaler

– Dette sender helt feil signaler, og jeg kan ikke forstå at de som eier Nortura, altså norske bondegårder, vil finne seg i dette, sier stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) .

Fredric Holen Bjørdal

ADVARER: - Nortura bør ikke skyve norske ansatte ut av porten for å erstatte dem med billig arbeidskraft, sier Fredrik Bjørdal (Ap)

– Norsk matproduksjon handler også om norske arbeidsplasser, og det Nortura nå driver med tror jeg må være ganske fremmed for norske bønder, sier Bjørdal.

Bjørdal advarer Nortura mot å skusle bort tilliten norsk landbruk har i befolkningen gjennom å skyve norske ansatte ut porten for å erstatte dem med billig arbeidskraft.

AKTUELT NÅ