For din sikkerhet

For å unngå at nettleseren din lekker informasjon til tredjepart, er eksterne lenker ikke klikkbare.

Skriv eller lim inn nettadressen i et nytt nettleservindu.

Varsle NRK

Her kan du dele filer og opplysninger med oss på en sikker måte, og du kan være anonym dersom du ønsker det.
NRKs varslertjeneste tilbyr teknologi for å gi ekstra beskyttelse til tipsere som utsetter seg for risiko når de kontakter redaksjonen.
Nyhetstips som ikke krever denne typen ekstra vern vil vi gjerne ha på nrk.no/03030.

Slik gjør du

For å bruke denne tjenesten må du ha en spesiell nettleser for det såkalte Tor-nettverket. Les gjerne mer informasjon om hvordan du går frem her, og om hvilke sikkerhetsregler du bør følge for å bevare den sikkerheten systemet tilbyr deg.

 1. Finn et nettverk som brukes av mange Oppsøk en internettkafé som du ikke vanligvis besøker, eller finn et tilfeldig sted med tilgjengelig nett, og bruk privat PC. Bruk ikke arbeidsgivers utstyr eller en nettverksforbindelse som kan knyttes til deg.
 2. Installer programvaren Gå til hjemmesiden for Tor-prosjektet og last ned Tor som beskrevet: www.torproject.org
 3. Åpne varslerportalen Start Tor-nettleseren. Lim inn eller skriv følgende adresse i adressefeltet øverst i nettleservinduet: 537ztcntpbmspja4mkpxldpsoc46mqlssnsaklqnfw3gnlpj5glcjgid.onion Du kommer da inn på NRKs varslertjeneste, som ser slik ut:
  NRKs varslertjeneste, inngangssiden
 4. Send tipset Følg anvisningene for å laste opp filer og sende en melding.
  OBS: Underveis får du tildelt et kodenavn som består av flere ord. Du må ha dette kodenavnet for å lese svaret fra NRK. Ta derfor godt vare på det og hold det for deg selv.
 5. Sjekk om NRK har mottatt tipset og svart NRK sjekker varlsertjenesten jevnlig og vil svare tipsere ved å legge igjen en melding. For å sjekke om NRK har svart, besøker du den samme siden som der tipset ble sendt inn. Legg inn kodenavnet du fikk tildelt ved innsendingen. Kodenavnet må skrives nøyaktig likt, og mellomrommene må være med.

Tilbake til toppen

Når du ønsker å være anonym

NRKs varslerportal er forbeholdt de spesielle tilfellene der du ikke føler deg trygg. Kanskje har du grunn til å tro at noen vil jakte på lekkasjer, eller at du eller dine nærmeste vil få problemer dersom din identitet ble kjent.

Som tipser er du beskyttet av kildevernet. Kildevern innebærer at mediene aldri, ikke under noen omstendighet, avslører identiteten til en kilde som er lovet anonymitet.

Sikkerhetsventil

Vernet skal bidra til at allmennheten får kjennskap til viktig informasjon som de ellers ikke ville fått tilgang til, fordi de som sitter på opplysningene ikke tør stå fram. Det skal sikre medienes rolle som demokratisk sikkerhetsventil.

For NRKs redaktører og journalister er kildevernet absolutt.

Kildevernet kan komme i konflikt med lovverket. En domstol kan for eksempel kreve at redaktøren eller journalisten identifiserer sin kilde. I slike (sjeldne) tilfeller tar NRKs redaktører og journalister straffen for ikke å etterkomme rettens pålegg, fremfor å bryte kildevernet.

De seneste årene har imidlertid domstolene kommet med flere prinsipielt viktige avgjørelser som styrker vernet av pressens kilder.

NRK gjør mye for å beskytte sine kilder og den kommunikasjonen som foregår med disse. Informasjon som sendes oss via varslertjenesten blir nøye gjennomgått etter strenge sikkerhetsrutiner.

Bør du bruke NRKs varslertjeneste?

Å si fra til mediene om misforhold og feil er viktig for samfunnet. Alle slike ytringer vernes av grunnloven. I Norge er det stort sett risikofritt å kontakte media. Du kan fortelle oss om det meste via vårt tipsskjema på nrk.no/03030, på telefon 03030, eller i brevs form. Dette er de fornuftigste måtene å kommunisere med oss på i de aller fleste sammenhenger.

Det finnes imidlertid situasjoner der dette på langt nær er trygt nok.

Dersom du er redd for å bli truet, utsatt for represalier eller forfulgt av arbeidsgiver, offentlige myndigheter, institusjoner eller andre, så les videre. Varslertjenesten gjør det ekstremt vanskelig for utenforstående å finne ut hvor vi har fått tips og opplysninger fra.

Tilbake til toppen

Slik er NRKs varslertjeneste bygget opp

Varslertjenesten er det sikreste alternativet hvis du vil dele kritisk informasjon eller lekke dokumenter og datafiler til NRKs journalister.

Løsningen er utviklet med fokus på sikkerhet. Derfor er den også mer komplisert å bruke.

Ditt kildevern styrkes ved at serveren står på utsiden av NRKs ordinære nettverk og benytter anonymiseringsnettverket Tor. Dette gjør det svært vanskelig for tredjepart å spore opp avsenderen, uansett hvilke fullmakter og ressurser denne råder over.

Vi lagrer ingen informasjon om hvilke IP-adresser som besøker denne informasjonssiden. Ettersom den er kryptert (HTTPS/TLS) så kan heller ikke din nettleverandør se at du har vært inne på akkurat denne siden. De kan bare vite at du har besøkt nrk.no, og det er du ikke alene om å ha gjort.

Maskinvaren (servere og brannmur) eies av NRK og befinner seg under full redaksjonell kontroll. Materialet du deler med oss er sikret med sterk kryptering. Bare et begrenset antall erfarne NRK-journalister har tilgang til krypteringsnøklene som låser opp innsendte filer og meldinger.

Før du laster opp filer

Her er et sett generelle forsiktighetsregler du bør følge hvis du skal dele sensitivt materiale med oss:

 • Du må ikke under noen omstendighet bruke arbeidsgivers nettverk eller datautstyr.
 • Bruk en nettverkstilknytning med mye trafikk som ikke kan knyttes til din person. Finn for eksempel en internettkafé eller et bibliotek med WiFi som mange mennesker bruker daglig.
 • Bruk kontanter hvis du må betale for noe og vær obs på kameraovervåkning. Finn en plass inn mot veggen så skjermen din ikke kan ses av andre.
 • Dokument-filer kan inneholde avslørende metadata. En Wordfil rommer dokumentegenskaper som for eksempel kan navngi forfatteren. Det sikreste er å konvertere dokumentet til ren tekst.
 • Vurder å bruke operativsystemet Tails ( tails.boum.org ) når du skal laste opp filer. Med Tails starter du opp maskinen fra en USB-minnepinne og du er beskyttet mot spionprogramvare.

Tilbake til toppen

SecureDrop