Hopp til innhold

Forbrukerrådet: – Du betaler 300 millioner i unødvendige pensjonsgebyrer hvert år

Melinda Johnsen visste ikke at pensjonen hennes var i ferd med å smuldre opp på grunn av unødvendige gebyrer fra tidligere arbeidsgivere. Dette rammer mange, ifølge Forbrukerrådet, som nå lanserer ny løsning.

Melinda Johnsen

– Det var umulig å finne på nettsidene ut hva jeg betalte i gebyr, sier Melinda Johnsen, som selv jobber med digitale løsninger i Timely.

Foto: Tom Ingebrigtsen/NRK

– Hvis jeg ikke hadde oppdaget hvor høye gebyrer jeg betalte, hadde pensjonen min blitt stadig mindre verdt.

Det sier Melinda Johnsen (34) fra Honningsvåg, som er prosjektleder i selskapet Timely i Oslo. Hun har de siste åra jobbet fem ulike steder der hun har tjent opp innskuddspensjon. Pengene har hun fått med seg som pensjonkapitalbevis, som forvaltes av ulike banker eller livselskaper.

Johnsen hadde tenkt lite på pensjon, men da hun undersøkte saken nærmere, så hun blant annet at hun hadde tre bevis hos en leverandør som tok 850 kroner i årlig gebyr for hvert av dem.

Små gebyrer gjør stort utslag

Mange som har hatt flere jobber har ett eller flere pensjonskapitalbevis hos banker og livselskaper, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet. Og særlig for unge mennesker med et langt arbeidsliv foran seg, kan det gjøre store utslag.

Randi Flesland

– Gå inn i gebyrsjekken og sjekk hvor mye du sparer på å flytte pengene, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Foto: Tom Ingebrigtsen/NRK

– Hvis du betaler ett prosentpoeng mer i gebyr nå, blir pensjonen din 25 prosent lavere enn den kunne vært om 30 år. Selv om det ikke føles så viktig i dag, påvirker dette i stor grad beløpet du får når du blir pensjonist, sier Flesland.

Hun er spesielt opptatt av de såkalte administrasjonsgebyrene som svært mange banker og livselskaper tar, men som det er mulig å unngå.

– Vi nordmenn betaler 300 millioner kroner i slike gebyrer, som er helt unødvendige, sier Flesland.

I tillegg kommer forvaltningsgebyrer som skal variere med hvor aktivt pengene blir investert. Men oversikten over priser kan være vanskelig å forstå.

Lanserer gebyrsjekken

– Derfor har vi nå laget et verktøy som vi kaller gebyrsjekken i Finansportalen. Her kan folk gå inn og se hvor mye de betaler i gebyrer, og hvor mye de kan spare ved å flytte pensjonskapitalbevisene til en annen bank eller livselskap, sier hun.

Da Melinda Johnsen fant ut hvor mye hun betalte, tok hun grep.

– Jeg slo sammen alle pensjonskapitalbevisene i ett beløp, og flyttet alt over til en leverandør som har veldig lave gebyrer, sier hun.

Finans Norge positive

Tallene i gebyrsjekken er bekreftet av bransjen selv.

Jan Erik Fåne

– Vi er positive til mer informasjon om pensjon, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Vi syns det er positivt med mer informasjon om pensjon, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Han er enig i at det er lurt å samle pensjonskapitalbevisene på ett sted, men mener det blir feil bare å legge vekt på pris.

– Noen produkter kan være dyrere fordi de inneholder mer, for eksempel forsikringsordninger mot valutasvingninger, sier han.

Les mer her:

Hevder bankene tjener godt på skjulte pensjons-gebyrer

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger