Hopp til innhold

Mange vil ha høy pensjon, men vil ikke jobbe lenge

Mer enn hver andre nordmann mener de trenger over 70 prosent av lønna som pensjonist. Likevel er bare en av tre villig til å jobbe etter fylte 67 år.

Vidar Heggedal

Vidar Heggedal har i likhet med mange andre ikke sjekket hvor mye han får å rutte med som pensjonist, men har spart opp en buffer til pensjonstilværelsen.

Foto: Johan B. Sættem

Det er stor avstand mellom det folk tror de får den dagen de går av med pensjon og det de sannsynligvis får i pensjon viser en fersk undersøkelse som Opinion har utført på oppdrag fra KLP.

54 prosent av de spurte mener at de trenger en pensjon som tilsvarer 70 prosent av sluttlønnen eller mer.

Det er langt over det som er sannsynlig å få for dagens unge voksne, dersom de vil gå av ved vanlig pensjonsalder.

– Konsekvensen er at man enten må stå lenger i jobb, eller så må man spare mer for å innfri forventningene, sier Morten Gjelstad i KLP.

Tidligere undersøkelser selskapet har gjort viser at en av to ikke har noe aktivt forhold til det å spare.

– Individuelt hva man trenger som pensjonist

Tallene viser at kun 35 prosent av de spurte er villig til å stå i jobb lenger enn til fylte 67 år for å få mer å rutte med som pensjonist. Samtidig er en av fire ikke villig til å jobbe lenger for å få en høyere pensjon.

Det synes ikke pensjonsekspert Agnes Bergo i Pengedoktoren er så rart. Til NRK sier Bergo at mange ikke nødvendigvis trenger noen stor pensjon for å bli lykkelig som pensjonist.

– Noen finner livskvalitet i et høyt forbruk, og da trenger du en høy pensjon. Men andre av oss finner livskvalitet i å lese, gjennom å gå turer i skog og mark og være sammen med familien, og det koster ikke så mye, sier hun.

– Vil heller gå av før 67

NRK treffer Vidar Heggedal i Oslo søndag (se bildet øverst i saken). Han er ansatt i det offentlige, og tviler på at han er villig til å stå i jobb etter 67 år for å få mer i pensjon.

– Nei, det tror jeg egentlig ikke jeg er. Jeg tror heller det blir en tidligere pensjon enn 67 med AFP, hvis jeg ikke taper for mye da, sier han. Heggedal forteller at han har spart seg opp en buffer som eventuelt kan brukes når han går av.

Heller ikke Eva Ringnes, som NRK treffer på Marienlyst, har begynt å tenke på hva hun kan få i pensjon.

Eva Ringnes

Eva Ringnes har som mange andre ikke satt seg inn i hva hun trolig vil få som pensjon om mange år. Men hun vil gjerne stå lenge i jobb, så lenge helsa holder.

Foto: Johan B. Sættem

Hun regner med at det vil være vesentlig mindre enn det hun har i lønn ved pensjonsalder.

– Men jeg vil gjerne jobbe lenger enn til fylte 67 år både for samfunnets og min egen del. Men det vil jo være avhengig av hvordan helsa er og om jobben er tilrettelagt for det, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger