Hopp til innhold

Fiskeriministeren ber om å få gå av

Geir Inge Sivertsen (H) mener sakene om styreverv og etterlønn har tatt for mye tid og oppmerksomhet, og ber derfor om å få gå av som minister.

Se sendingen om Geir Inge Sivertsens avgang.

Geir Inge Sivertsen har i dag bedt statsministeren om å få gå av som fiskeri- og sjømatminister. Statsministeren har akseptert dette og han vil bli sittende som fiskeriminister fram til neste statsråd.

Grunnen til avgangen er sakene om styreverv og etterlønn, som han mener har tatt bort fokus fra jobben han ønsker å gjøre som minister.

Sivertsen

Geir Inge Sivertsen (H) har vært i hardt vær på grunn av etterlønn, styreverv og frimureri. Fredag ber han om å få gå av som minister.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Næringen fortjener en minister som kan ha fullt fokus på de oppgaver som må gjøres for å få dette til. Sakene har også blitt en belastning for regjeringen og for mitt parti Høyre, sier han i en pressemelding.

Sivertsen ble fiskeri- og sjømatminister 24. januar.

Kritikk for etterlønn

Sivertsen har vært i hardt vær etter at han søkte om og fikk innvilget 120.000 kroner i etterlønn som ordfører etter at han ble statssekretær i november i fjor.

I tillegg har han fått kritikk for å ha mottatt dobbel lønn i to måneder i fjor, da han jobbet som både statssekretær og ordfører.

Han forklarer at han har fratrådt alle styreverv og betalt tilbake etterlønnen til Senja kommune.

– Jeg har ryddet opp, men opplever at disse sakene likevel tar all tid og all oppmerksomhet. Da blir det vanskelig å gjøre en god jobb som fiskeri- og sjømatminister. Det har veid aller tyngst når jeg har tatt min beslutning og bedt statsministeren om å fratre.

Solberg: – Leit

– Jeg synes det er leit. Han hadde vært en god fiskeriminister.

Det sier statsminister Erna Solberg da hun møter pressen fredag kveld.

– Du har sagt at du støttet at han hadde hatt dobbel lønn og dobbel jobb. Står du fortsatt ved det?

– Han har hatt to jobber i en kort periode. Det har vært viktig. Og så har jeg sagt at det var viktig at han ryddet opp i det som var etterlønn og at han skulle gå ut av styrevervene. Det hadde han også meddelt selskapene da han ble utnevnt som statssekretær. Jeg er opptatt av at han har ryddet opp, men at det har blitt for belastende, sier hun.

Erna Solberg kommenterer Sivertsens avgang.

– Hadde du fortsatt tillit til Sivertsen da han kom til deg og ba om å få gå av?

– Jeg mener at Geir Inge hadde vært en veldig god fiskeriminister. Det har jeg lyst til å understreke, med sin bakgrunn som ordfører i en av de store fiskerikommunene i landet og sin kontakt knyttet til næringen.

– Men du kan ikke gjøre en god jobb hvis du ikke får tid til å gjøre jobben fordi du må svare på andre spørsmål. Det er den erkjennelsen han har kommet til i dag.

Mener regjeringen er svekket

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener bråket rundt Sivertsen har svekket regjeringen.

– Det er alvorlig at en statsråd ikke har tillit og det har fått gått for lenge, noe jeg mener er et problem for regjeringen. Det svekker regjeringen, sier han.

– Erna Solberg burde ha ryddet opp i dette. Det gikk helt dit at det var snakk om mistillit i Stortinget og da er det helt riktig at han har tatt denne konklusjonen.

Audun Lysbakken (SV) sier Sivertsen har tatt en «klok og nødvendig avgjørelse». Tidligere fredag varslet SV at de ville fremme et mistillitsforslag i Stortinget.

– Erna Solberg har håndtert denne saken dårlig. Hun burde ryddet opp før det ble nødvendig med mistillitsforslag i Stortinget for å tvinge fram en løsning, sier Lysbakken.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener avgangen er «på tide».

– På mandag ba Rødt fiskeriministeren om å gå av. Vi kan ikke ha en statsråd som misbruker etterlønn og hever dobbel politikerlønn for å karre til seg mest mulig av innbyggernes skattepenger, sier han.

– Ikke overraskende

NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam mener ministerens beslutning ikke er overraskende.

– Det har ligget i kortene det siste døgnet og de siste timene at fiskeriministeren kom til å gå av. Det vi ikke var sikre på var om det var i dag eller de neste par dagene, sier han.

Takvam mener det er liten tvil om at dette var Erna Solbergs ønske, selv om Sivertsen skriver i pressemeldingen at han selv ønsket dette.

– Jeg har snakket med folk i stortingsgruppa som bekrefter at det har vært stor misnøye med måten han har håndtert dette på, og de kom med sterk kritikk av dømmekraften hans.

AKTUELT NÅ