Hopp til innhold

Fant bombeoppskrifter på mobilen til terrorsiktet asylsøker

Kvinnen i 30-årene ble pågrepet på Gardermoen før jul, fordi PST mener hun skulle slutte seg til terrorgruppa IS i Syria. Britisk etterforskning viser at kvinnen hadde tett kontakt med en nå terrordømt nederlandsk statsborger.

Oslo lufthavn Gardermoen fasade

TERRORSIKTET: Kvinnen ble pågrepet av PST på Oslo lufthavn Gardermoen i desember, og har sittet i varetekt siden. PST sier de vil ta stilling til om kvinnen skal tiltales for forsøk på terrordeltakelse etter sommeren.

Foto: Helge Carlsen / NRK

7. desember i fjor ble det kjent at kvinnen – en somalisk statsborger som har søkt asyl i Norge – hadde blitt pågrepet av Gardermoen, siktet for forsøk på deltakelse i en terrororganisasjon.

Kvinnen hadde først blitt pågrepet i Italia, før hun ble utlevert til Norge. PST mener hun var på vei til Syria for å møte en fremmedkriger hun hadde et forhold til.

For PSTs del startet saken med en rettsanmodning fra England. Etterforskningen av saken fra britisk side viser at kvinnen i tillegg til den nevnte fremmedkrigeren også skal ha hatt omfattende kontakt med en nederlandsk mann i 30-årene med somalisk bakgrunn.

Nederlenderen ble pågrepet på Stansted-flyplassen i mai i fjor. Denne uken ble han dømt i England for å ha forsøkt å bli med i terrorgruppa Den islamske staten i Syria.

Chattet om å skyte fotballsupportere

Ifølge britiske medier skal den nå domfelte mannen blant annet ha forsøkt å låne store pengesummer fra sin tidligere arbeidsgiver i tiden før han skulle forlate landet.

Per Niklas Hafsmoe

Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST ønsker ikke å kommentere opplysningene som fremkommer i britiske medier.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Britisk påtalemyndighet viser også til at nederlenderen skal ha chattet med en annen mann om å skyte ned fotballsupportere med en AK47, i det de var på vei fra fotballkamp i London.

– Uten at vennene og familien i Nederland visste om det, var han en IS-tilhenger som i rundt et år hadde planlagt å forlate Storbritannia og bli med i IS, sier Dean Haydon i Metropolitan-politiets antiterrorgruppe til britiske medier.

Etterforskningen i England har også avdekket at nederlenderen på vårparten i fjor sendte flere meldinger til kvinnen som senere ble pågrepet i Norge. I meldingene omtaler mannen kvinnen som sin «forlovede».

I en avskjedsmelding til den somaliske kvinnen, sendt dagen han ble pågrepet, skriver mannen at han håper at han og kvinnen «er blant dem som vil dele glede i livet etter døden».

IS-krigere i Raqqa i 2014

Dette bildet, distribuert av IS' egne mediebyråer, viser angivelig IS-krigere i Raqqa i 2014, da det såkalte «Kalifatet» var på sitt største i utstrekning. Det siste året har IS gått på en rekke sviende nederlag i Syria.

Foto: AP

«Moren til Guds sverd»

I britiske mediers omtale av saken fremkommer det opplysninger om den somaliske kvinnen NRK har fått uavhengig bekreftet.

På kvinnens telefon har det blant annet blitt funnet en bombeoppskrift, samt en steg for steg instruks til hvordan man lage eksplosiver på sitt eget kjøkken.

En skjermdump fra kvinnens telefon viser også at hun har fylt ut et av terrorgruppa IS' egne immigrasjonsskjemaer. På skjemaet har kvinnen fått det arabiske etternavnet «Oum Seyfullah Aomaliya».

Direkte oversatt betyr dette «Moren til Guds Sverd». Det er ikke uvanlig at nye IS-medlemmer får eller gir seg selv nye kallenavn, ofte av religiøs karakter.

Nekter straffskyld

Den somaliske kvinnen innvandret til Norge i 2013, og har midlertidig oppholdstillatelse, ifølge VG som omtalte pågripelsen i desember først.

advokat Mona Danielsen i Advokatfirmaet Storrvik

Mona Danielsen representerer den terrorsiktede kvinnen i 30-årene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kvinnens forsvarer Mona Danielsen er kjent med NRKs omtale av saken, men ønsker ikke å kommentere saken utover å si at kvinnen nekter straffskyld for forsøk på terrordeltakelse.

Den somaliske kvinnen har sittet varetektsfengsling siden pågripelsen i desember i fjor. I en av kjennelsene fra mars heter det at lagmannsretten har kommet til at det er en åpenbar fare for den kvinnelige asylsøkeren skal forsøke å forlate landet dersom hun løslates.

Fengslingen ble sist forlenget med åtte uker i mars. NRK har vært i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste, som ikke ønsker å kommentere opplysningene som fremkommer i britiske medier av hensyn til den pågående etterforskningen.

I en av kjennelsene i saken heter det at politiets arbeid med å gjennomgå det elektroniske beslaget er tidkrevende.

– Vi har samlet inn en god del bevis, som vi skal fortsette å bearbeide utover sommeren, før vi tar en avgjørelse når det gjelder tiltalen, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST til NRK.

AKTUELT NÅ