Kvinne pågrepet av PST på Gardermoen for forsøk på IS-deltagelse

PST har pågrepet en kvinne i 30-årene de mener var på vei til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Oslo lufthavn Gardermoen fasade

Kvinnen ble pågrepet av PST på Oslo lufthavn Gardermoen tirsdag. Torsdag fremstilles 30-åringen for varetektsfengsling.

Foto: Helge Carlsen / NRK

PST bekrefter til NRK av kvinnen er siktet for forsøk på deltakelse i en terrororganisasjon.

Hun ble først pågrepet i Italia, og ble så videre utlevert til Norge. PST mener kvinnen var på vei til Syria for å møte fremmedkrigeren hun skal ha hatt et forhold til, skriver VG som først meldte saken.

NRK skrev opprinnelig at kvinnen er norsk statsborger. I forbindelse med torsdagens fengslingsmøte ble det klart at kvinnen er somalisk statsborger, men har søkt asyl i Norge.

advokat Mona Danielsen i Advokatfirmaet Storrvik

Advokat Mona Danielsen i Advokatfirmaet Storrvik forsvarer 30-åringen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fremstilles for varetekt

30-åringen ble pågrepet på Oslo lufthavn av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tirsdag, og torsdag ettermiddag blir hun blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Advokat Mona Danielsen i Advokatfirmaet Storrvik forsvarer kvinnen. Hun sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere saken utover det hun sa til VG tidligere i dag før etter fengslingsmøtet.

– Hun nekter straffskyld. Utover det kan jeg ikke kommentere saken, sa forsvareren.

Siktelsen gjelder § 136 a – Straff for deltakelse i en terrororganisasjon:

Den har en strafferamme på «fengsel inntil 6 år straffes for den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

IS mistet sin hovedstad

IS' selverklærte kalifat har fra sommeren 2014 omfattet store områder i Irak og Syria. De siste månedene og ukene har IS mistet kontrollen over både Mosul, som er Iraks nest største by, og storbyene Raqqa og Deir al-Zor i Syria. I månedsskiftet november-desember ble over 400 amerikanske marinesoldater som har kjempet mot IS beordret hjem, etter at Raqqa ble befridd.

De amerikanske- og britiskstøttede SDF-styrkene i Syria lot hundrevis av IS-krigere og deres familier flykte fra Raqqa da byen falt, meldte BBC.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger