Nordmenn har egne mapper i hemmelig IS-register

Fem personer med tilknytning til Norge er omtalt i et hemmelig IS-register som er smuglet ut av Syria. To er norske statsborgere.

IS-filene

I HEMMELIG IS-REGISTER: En 27-åring fra Trøndelag og Egzon Avdyli (nederst til venstre) har begge en egen fil i et IS-register, viser lekkede dokumenter NRK har fått tilgang til.

Foto: Montasje / NRK/Privat

29. september 2014: En lyslugget mann fra Nord-Trøndelag får en egen fil i et omfattende register til den Islamske staten (IS) i Syria. 27-åringen får kallenavnet «den norske», registrerer eiendelene sine og blir sendt ut i krig.

Nordmannen er en av mellom 2000 og 5000 IS-medlemmer som er oppført i et svært sensitivt medlemsregister, som er lekket til en rekke medier og etterretningstjenester i Europa.

Arkivet består av opplysninger IS-medlemmer selv ga til terrorgruppa da de registrerte seg som rekrutter i IS. Filene blir omtalt som en gullgruve for vestlige etterretningstjenester og som et tilbakeslag for IS.

NRK har fått tilgang til fem skjemaer som omhandler nordmenn eller IS-medlemmer med norsk tilknytning. Alle står oppført som krigere i registeret:

  • To er norske statsborgere: Egzon Avdyli fra Bærum og en etnisk norsk mann fra Levanger. Begge ble drept etter kort tid i Syria.
  • En marokkansk statsborger, som har oppholdt seg i Norge før han ble IS-medlem. Han har også bedt IS ringe et mobilnummer fra Norge hvis noe skjer. Mannens familie bekrefter at vedkommende har bodd her. Han skal ha tilhørt et ekstremt miljø i Norge.
  • En mann som oppgir at han bor i Trondheim, men som sier han er albansk statsborger. Mannen skal ha vært aktivt i et muslimsk miljø i Sør-Trøndelag.
  • En makedoner som sier at han har oppholdt seg i Norge og Tyrkia før han ble IS-medlem. Han har bedt om IS om å kontakt et mobilnummer i Norge hvis noe skjer med ham.

NRK har altså funnet en sterk tilknytning til Norge i fire av de fem sakene.

Det er de tyske kringkasterne NDR og WDR, og avisa Süddeutsche Zeitung som har søkt gjennom filene for NRK. Den syriske opposisjonsavisen Zaman al-Wasl har søkt etter norske statsborgere, og funnet to personer.

Egzon i Profetens Ummah

I REGISTERET: Egzon Avdyli, her fra en pressekonferanse islamistgruppa Profetens Ummah holdt i 2012, er registrert i medlemslistene til IS med korrekt fødselsdato, navn, adresse og familiemedlemmer i Norge.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Fikk krigernavnet Abu Huraira al-Norweji

Den etnisk norske statsborgeren fra Trøndelag som ble registrert i 2014, fortalte under registreringen at han kom over grensen ved Jarabulus nord i Syria.

Egzon Avdyli i IS sitt medlemsregister

SENSITIV INFO: Klikk på bildet for å se hvordan skjemaene er fylt ut. Dette er registreringen av den norske statsborgeren Egzon Avdyli, som ble drept i kamper for IS.

Foto: Skjermdump

I registeret er nordmannens navn feilstavet, men hans mors navn, fødselsdato og øvrig informasjon stemmer.

Da 27-åringen fikk spørsmålet om noen hadde anbefalt ham for IS, svarte trønderen at det var via kona til en «bror» han ikke kunne navnet til. 27-åringen fikk kallenavnet Abu Huraira al-Norweji, og står oppført som en kriger i skjemaet.

Nordmannen fortalte også at han ble hjulpet over grensen av Mohammed Shamali. Shamali betyr «fra nord» på arabisk. De norsktilknyttede IS-krigerne fra Makedonia og Marokko fikk, ifølge registeret, hjelp fra samme mann.

Den andre norske statsborgeren som er registrert heter Egzon Avdyli, en norsk-albaner som reiste til Syria i januar 2014. Den da 25 år gamle nordmannen fikk krigernavnet Abo Ibrahim al-Albani, ble registrert med middels kunnskap om islam og krysset av for at han skulle være en IS-kriger.

Etter tre måneder i IS ble Avdyli drept. 27-åringen fra Trøndelag ble også drept etter noen måneder i IS.

Her krysset de grensen

HER PASSERTE DE GRENSA: De norsktilknyttede IS-medlemmene krysset grensa til Syria i nord, ifølge medlemsregisteret. Fire av dem sier de ble hjulpet over grensen av Mohammed Shamali, som betyr «fra nord».

Foto: Marco Vaglieri / NRK

Kontaktperson: – Jeg er sjokkert

NRK har ringt til samtlige kontaktpersoner som IS-medlemmene med norsk tilknytning har informert om i ankomstregisteret.

Et familiemedlem til IS-krigeren som har oppgitt et norsk mobilnummer til IS, var overbevist om at mannen studerte i Norge, og reagerte med vantro da NRK fortalte at vedkommende sto i IS-registeret.

En mann som er oppført som kontaktperson for Egzon Avdyli, sier han er sjokkert over å ha havnet i et IS-register. Han sier at han var en god venn av Avdyli, men at han ikke visste om reisen hans til Syria.

Egzon Avdylis lillebror var også registrert som kontaktperson, og det var han som fikk dødsbudskapet fra IS da storebroren ble drept.

Hverken familien til Avdyli eller trønderens familie vil kommentere saken.

PST vil ikke si om de har listene

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil verken bekrefte eller avkrefte om de selv har de fem filene med norsktilknyttede personer.

– PST er kjent med listen og det arbeides med opplysninger fra den, men vi kan ikke si noe mer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen.

Tysk etterretning, som samarbeider med PST har tilgang til listene, men Bernsen vil altså ikke si om norske myndigheter har fått informasjon fra BND eller andre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger