NRK Meny
Normal

Kamptolken lander i Norge i morgen

Den afghanske tolken Faizullah Muradi kommer tilbake til Norge i morgen.

Muradi

På hotellsengen mandag tok Faizullah Muradi imot beskjeden om at asylsøknaden hans skal behandles i Norge. Det vakte store reaksjoner da Muradi forrige uke ble hentet av politi i Mandal og satt på et fly til Italia.

Foto: Privat

Muradi har fått beskjed fra Utlendingsnemnda (UNE) og Politiets utlendingsenhet (PU) at han kan komme tilbake til landet som turist.

Muradi drar fra Italia med ledsager Morten Ekland, og søknaden vil bli behandlet når han er tilbake i landet.

Dette skjer etter at Justisdepartementet mandag kveld snudde i Muradis sak og avgjorde at han får behandlet sin søknad om asyl på nytt i Norge.

Justisdepartementet sier de vil instruere UDI om å realitetsbehandle saker hvor søknader fra lokalt ansatte i Afghanistan tidligere ville blitt behandlet etter Dublin-regelverket.

– Det har gått fort

– Han er glad og gleder seg til å komme tilbake i morgen, men er selvfølgelig sliten, sier Muradis advokat Arild Humlen til NRK.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som skal organisere Muradis reise tilbake til Norge, opplyser advokaten.

Advokat Arild Humlen

Faizullah Muradis advokat Arild Humlen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Humlen sier at han er på grensen til imponert over hvor raskt prosessen har gått siden det ble kjent at Muradis asylsøknad vil bli behandlet på nytt.

– Jeg må si at statsministeren har gjort en beundringsverdig innsats i saken og har vært drivkraften bak snuoperasjonen. Det står det respekt av. Når ting først skjedde, skjedde det fort, sier Humlen.

Humlen vet ennå ikke når Muradi lander på norsk jord, for PU må bestille reisen først.

– Vi får ta selve asylsaken når han kommer hit. Han skal inn i det vanlige asylløpet og det kan ta mellom fire og seks måneder. Men dette er en spesiell sak som har fått mye oppmerksomhet, så det er vanskelig å si om det vil påvirke saksbehandlingstiden, sier Humlen.

Politisk rabalder

Det førte til sterke reaksjoner da Muradi ble hentet av politiet og kastet ut av Norge tirsdag for én uke siden. Utkastelsen ble filmet av støttespilleren Morten Ekeland, og hele Norge fikk se den uniformerte politimannen si det mange tenkte: – Etter min mening er dette en skam.

Dagen etter at Muradi ble kastet ut møtte statsminister Erna Solberg i spørretimen. Der ble hun bombardert med kritiske spørsmål fra opposisjonen som ville vite om statsministeren ville foreta seg noe for å få Muradi tilbake til Norge.

Samme ettermiddag beordret hun Justisdepartementet om å foreta en ny vurdering av saken. Mandag kveld denne uken meldte departementet i en pressemelding at de ville vil instruere UDI om å realitetsbehandle saker hvor søknader fra lokalt ansatte i Afghanistan tidligere ville blitt behandlet etter Dublin-regelverket.

Kjent til kamptolkutkastelse siden i fjor

NRK meldte tirsdag morgen at i nesten seks måneder har regjeringen visst at kamptolken Muradi skulle kastes ut av landet. Opposisjonen er ikke i tvil om at mediepresset fikk dem til å snu.

Etter det NRK får opplyst fikk Justisdepartementet kjennskap til saken allerede 20. desember i fjor. Da sendte UDI et brev til departementet der de ba om råd om hvordan de skulle behandle asylsøknaden til kamptolken Faizullah Muradi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger