Hopp til innhold

Solberg anklages for ufølsom behandling av kamptolken

STORTINGET (NRK): Statsminister Erna Solberg vil ikke svare på om Norge fulgte sitt moralske ansvar da en afghansk kamptolk ble kastet ut av landet tidligere denne uken.

Erna Solberg om utvist Afghansk tolk

PRESSET: Erna Solberg fikk en rekke kritiske spørsmål om utkastelsen av kamptolken Faizullah Muradi under spørretimen onsdag.

– Det har jeg ingen kommentar til, sa en presset Solberg til NRK etter dagens seanse i stortingssalen.

Tirsdag ble afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, hentet av politiet og sendt ut av Norge.

– Etter min mening er dette en skam, sa én av politimennene som hentet 22-åringen fra en leilighet i Mandal.

Han er ikke alene om å reagere.

Under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag fikk statsminister Erna Solberg (H) spørsmål fra KrF, Ap, Venstre, Sp og SV om hun har tenkt å gripe inn for å sørge for at tolken kan få sin søknad behandlet i Norge.

Men Solberg viser til at hun som statsminister ikke kan gripe inn i enkeltsaker, og nøyde seg med å vise til UDIs begrunnelser.

– Vi har et spesielt ansvar for dem som har arbeidet for norske styrker i Afghanistan, men det betyr ikke at alle har rett til opphold i Norge. Den konkrete vurderingen gjøres av utlendingsforvaltningen.

Kjempet side om side med norske soldater

Bakgrunnen er at Norge vervet Muradi som tolk da han var 18 år.

KrF-leder Knut Arild Hareide i vandrehallen

ANSVAR: KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge har et moralsk ansvar for å hjelpe tolker og andre som har jobbet side om side med norske soldater i Afghanistan.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Samtidig som han hjalp norske styrker med språket, fikk han også våpenopplæring og deltok i kamp side om side med nordmennene. Fra tiden i Afghanistan finnes det flere bilder av Muradi side om side med tungt bevæpnet norske soldater i uniform.

Taliban stemplet han som forræder, og Muradi flyktet.

Først til Italia. Der krevde myndighetene at han måtte vitne mot menneskesmuglerne som fikk han dit før han fikk forlate landet. Først etter mer enn to år kunne han reise til Norge.

Men her ville ikke norske myndigheter en gang behandle søknaden hans.

Takket støttespillerne

Begrunnelsen er at han er en såkalt dubliner, og dermed rammes av regelverket som sier at en søknad kan nektes behandlet dersom søkeren først har vært mottatt av et annet land i Dublin-konvensjonen (se faktaboks). Ifølge UDI har ikke tolken familietilknytning eller andre særlige grunner for søknaden skal behandles i Norge og ikke i Italia.

Nå er han sendt ut av landet. I politibilen som kjørte 22-åringen til flyplassen i Kristiansand kom han med en videohilsen til alle dem som har hjulpet ham.

– Jeg vil takke alle mine støttespillere. Og be dere fortsette kampen, sa 22-åringen i en video fra politibilen.

Se Muradis hilsen. Artikkelen fortsetter:

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

Også selve pågripelsen i Mandal ble filmet av en kamerat av Muradi.

– Selv om jeg nå blir sendt ut, så kommer jeg ikke til å angre på at jeg hjalp nordmennene, sier han i videoen.

– Denne saken er helt annerledes

I 2012 innførte den rødgrønne regjeringen en særskilt ordning som gjorde at afghanere som hadde jobbet for Norge kunne søke om asyl fra Afghanistan dersom deres innsats setter dem i fare i hjemlandet.

I spørretimen understreket Solberg at Høyre/Frp-regjeringen har videreført denne ordningen. Samtidig er hun klar på at Muradis sak ikke faller innenfor dette regimet.

Årsaken er at han reiste fra Afghanistan før regelverket ble endret. I tillegg har han oppholdt seg flere år i Italia.

– Denne saken er helt annerledes. UDIs vurdering er at hans søknad skal behandles i Italia, sier Solberg.

Opposisjonen reagerte kraftig på svarene fra statsministeren.

– Det er formalistisk og ufølsomt

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge har et stort, moralsk ansvar for å gi tolken beskyttelse, selv om Dublin-avtalen i teorien gir Norge muligheten til å sende han tilbake til Italia.

– I henhold til de konvensjonene vi har, så har vi likevel alle muligheter til å behandle saken her i Norge, sier Hareide til NRK.

– Mener du at regjeringen og statsministeren bør overprøve UDI her?

– Hun har muligheten til å gå inn og gjøre en særskilt vurdering, det gjorde den rødgrønne regjeringen i 2012. Jeg mener situasjonen nå er tilsvarende, sier Hareide.

Se pågripelsen av kamptolken. Artikkelen fortsetter:

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

Også SV-leder Audun Lysbakken hevder regjeringen gjemmer seg bak et firkantet regelverk.

– Dette var en oppsiktsvekkende runde, der statsministeren gikk langt i å forsvare UDIs avgjørelse. Det er formalistisk og ufølsomt. Det går an å skyve Dublin-avtalen foran seg, men det går også an å la være, sa Lysbakken i spørretimen.

Solberg avviser at hun skyver regelverket foran seg. Fra Stortingets talerstol gjentok hun at regjeringen forvalter loven og det systemet som Stortinget har vedtatt.

– Det er viktig å respektere disse grensegangene, statens rolle er å vurdere regelverket. Jeg skyver ikke utlendingsmyndigheten foran meg, jeg viser til hvem som fatter avgjørelser i enkeltsaker.

Skal se på regelverket

Til NRK sier Solberg at hun er enig med dem som sier at Norge har et moralsk ansvar for å ta vare på tolker som er i fare etter å ha hjulpet norske styrker i utlandet.

Erna Solberg intervjues i vandrehallen

REGELVERK: Solberg vil ikke svare på om hun vil gi nye instrukser til UDI.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Derfor har vi videreført regelverket, slik at de som opplever at de norske styrkene forsvinner fra Mazar-e-Sharif får en individuell vurdering av sine saker uten å måtte komme til Norge først, sier Solberg.

SVs Audun Lysbakken sier til NRK at regjeringen bør instruere utlendingsmyndighetene slik at alle «norske» tolker – også de som først har oppholdt seg i et annet europeisk land – skal få den samme beskyttelsen.

Vi må opptre anstendig. Disse menneskene er på flukt fordi de har kjempet for Norge. Da har vi et ansvar for å hjelpe dem, sier Lysbakken.

Solberg sier på sin side at hun vil «se på regelverket», men hun vil ikke svare på hva det innebærer i praksis.

– Jeg kommer ikke til å kommentere når det gjelder hva jeg skal konkludere med i sånne saker, sier statsministeren til NRK.

Mener du Norge har et moralsk ansvar for å beskytte disse tolkene?

Ja, det er derfor vi har et eget regelverk for dette. Dette spørsmålet, i denne saken, har dreid seg om hvilket land som skal behandle en eventuell asylsøknad.

Sandberg: Vedtaket er riktig

Nestleder i Frp, Per Sandberg, skriver i en tekstmelding til NRK at det etter Dublin-avtalen ikke er tvil om at Italia bør behandle tolkens asylsøknad.

– Vedtaket i denne saken er riktig etter det jeg kan oppfatte.

Han viser samtidig til at et samlet Storting er enig om at utlendingsmyndighetene, ikke regjeringen, fatter vedtak i enkeltsaker.

– Nå må de stå oppreist og ta ansvar for sine handlinger, ikke rykke ut i enkeltsaker slik de har en tendens til, sier Sandberg etter at både SV og KrF nå krever at Solberg tar grep for å sørge for at Faizullah Muradi får sin asylsøknad behandlet i Norge.

– Hvis de ønsker endringer i struktur og ansvar vil selvfølgelig Frp møte til en konstruktiv debatt og dialog, legger han til.

AKTUELT NÅ