Hopp til innhold

Har kjent til kamptolk-utkastelse siden i fjor

I nesten seks måneder har regjeringen visst at kamptolken Muradi skulle kastes ut av landet. Opposisjonen er ikke i tvil om at mediepresset fikk dem til å snu.

Anders Anundsen

TOK AVGJØRELSEN: Anders Anundsen sier til NRK at han personlig tok avgjørelsen om å støtte UDIs syn på at kamptolkens sak ikke skulle behandles i Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Dette viser i all sin grellhet at de ikke tar saker på alvor før det blir bråk i media og de ser at saken ikke tåler dagens lys. Det vitner om at rettssikkerheten ikke står fremst i pannebrasken i Justisdepartementet, sier SVs Karin Andersen.

Karin Andersen (SV)

OPPRØRT: Karin Andersen i SV mener regjeringen nærmest er besatt av tanken på å sende så mange asylsøkere ut av landet som mulig.

Foto: Stig Marlon Weston / SV

Etter det NRK får opplyst fikk Justisdepartementet kjennskap til saken allerede 20. desember i fjor. Da sendte UDI et brev til departementet der de ba om råd om hvordan de skulle behandle asylsøknaden til kamptolken Faizullah Muradi.

Anundsen tok avgjørelsen

UDI foreslo å sende ham tilbake til Italia fordi han hadde oppholdt seg i landet i to år før han kom til Norge. Bakgrunnen er Dublin-avtalen som sier at asylsøkere i hovedsak skal få sin sak behandlet i det landet de først kom til.

NRK kjenner til at brevet til departementet beskrev Muradis bakgrunn som tolk for norske styrker i Afghanistan og kom med argumenter både for og mot å behandle ham som en typisk «dubliner».

21. mars – tre måneder senere – kom svaret fra Justisdepartementet. De så ingen grunn til å instruere UDI, og støttet dermed avgjørelsen om å sende Muradi tilbake til Italia på grunn av Dublin-regelverket (se faktaboks).

Justisminister Anders Andunsen bekrefter overfor NRK at han tok avgjørelsen.

– Det var meg. Alle disse sakene blir behandlet på en skikkelig og grundig måte i vårt departement. Det skal mye til for at vi skal instruere i enkeltsaker. På det tidspunktet mente vi at den kunne behandles i det ordinære apparatet, sier han.

Presset av opposisjonen og veteraner

Men nå har de altså snudd.

Det førte til sterke reaksjoner da Muradi ble hentet av politiet og kastet ut av Norge tirsdag for én uke siden. Utkastelsen ble filmet av støttespilleren Morten Ekeland, og hele Norge fikk se den uniformerte politimannen si det mange tenkte: – Etter min mening er dette en skam.

Se video av utkastelsen her. Artikkelen fortsetter:

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

SV-politikeren Ekeland har lenge engasjert seg i Muradis skjebne og han har bidratt sterkt til at media fattet interesse for saken. Ekeland ble også med Muradi i politibilen, og filmet 22-åringens følelsesladete takketale til støttespillerne i Norge.

Også norske soldater som har tjenestegjort i utlandet har engasjert seg i saken. Veteranene planla aksjoner utenfor Stortinget, og samlet inn over 3000 underskrifter for å få regjeringen til å snu.

Statene står fritt til å ta saker til realitetsbehandling selv om de ikke har plikt til det etter Dublin-regelverket.

Kommunaldepartementet / Regjeringen.no

Den søkeren representanten Andersen viser til i sitt spørsmål faller inn under forordningen etter et lengre opphold i Italia, og vil få sitt beskyttelsesbehov vurdert der.

Anders Anundsen 27. mai 2014

Dagen etter at Muradi ble kastet ut møtte statsminister Erna Solberg i spørretimen. Der ble hun bombardert med kritiske spørsmål fra opposisjonen som ville vite om statsministeren ville foreta seg noe for å få Muradi tilbake til Norge.

Samme ettermiddag beordret hun Justisdepartementet om å foreta en ny vurdering av saken. Mandag kveld denne uken meldte departementet i en pressemelding at de ville vil instruere UDI om å realitetsbehandle saker hvor søknader fra lokalt ansatte i Afghanistan tidligere ville blitt behandlet etter Dublin-regelverket. Kort sagt: Muradi og andre i samme situasjon skal få behandlet sin sak i Norge og ikke sendes ut av landet.

– Må på TV for å bli hørt

Karin Andersen i SV er glad for at regjeringen nå har snudd. Men hun synes det er urovekkende at Justisdepartementet støttet UDIs vurdering helt til media tok tak i saken.

– Dette viser at når vanlige folk tar opp saker, så er det lett å avfeie det. Det må være på tv og på alle plattformer før de er villig til å gå inn i realiteten i saken, og slik kan det ikke være. Det viser at rettssikkerheten ikke er der, sier hun.

Så sent som 14. mai i år sendte Andersen et skriftlig spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp) der hun viste til Muradis sak og spurte om Anundsen ville sørge for at tolker for de norske styrkene i Afghanistan får beskyttelse i Norge. Hun mente svaret hun fikk var så ullent at hun sendte et nytt spørsmål den 21. mai.

Muradi

LETTELSE: På hotellsengen i Italia fikk Faizullah Muradi mandag kveld beskjeden om at asylsøknaden hans skal behandles i Norge.

Foto: Privat

Den 27. mai – samme dag som Muradi ble kastet ut av Norge – svarte Anundsen at Muradi faller inn under Dublin-regelverket.

«Den søkeren representanten Andersen viser til i sitt spørsmål faller inn under forordningen etter et lengre opphold i Italia, og vil få sitt beskyttelsesbehov vurdert der», skrev justisministeren.

– Det virker som om de har en stående ordre om at de skal bruke Dublin-regelverket til å kaste folk ut av landet, uansett hvem det rammer, sier Andersen og viser til at regelverket ikke forplikter Norge til å sende asylsøkere tilbake til det landet de først kom til.

– Jeg håper dette har vært en lærepenge for dem. Når Norge engasjerer lokalbefolkningen i områder der vi er i strid, og på den måten bidrar til å sette dem i livsfare, da har vi et moralsk ansvar for å gi dem beskyttelse. Det ansvaret kan vi ikke skyve over på andre Dublin-land.

Ap: Hadde ikke skjedd uten veteranene

Også KrF-leder Knut Arild Hareide mener Justisdepartementet bommet totalt da de ikke instruerte UDI om å behandle saken her i Norge da de fikk saken på sitt bord før jul.

Knut Arild Hareide

FEIL: Knut Arild Hareide mener Justisdepartementet gjorde en tabbe da de ikke grep inn i tolkesaken.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Det er ikke sånn at Dublin-avtalen sier at Norge sende asylsøkere tilbake til det første landet, den sier at de kan det. I denne type saker blir det helt feil å legge ansvaret over på en annen nasjon, sier Hareide.

Hva tror du er grunnen til at regjeringen snudde?

– Min bekymring er at Solberg snudde fordi KrF tok opp saken i spørretimen. Det er tydelig at det var hennes initiativ som bidro til at denne saken ble løst. Hennes inngripen har vært helt avgjørende.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen mener at veteranenes engasjement var avgjørende for at regjeringen nå har endret mening.

– Regjeringen hadde ikke snudd om det ikke hadde vært for dem, sier hun til NRK.

Faizullah Muradi var kamptolk for norske styrker

KAMP: Faizullah Muradi var kamptolk for norske styrker i Afghanistan fra 2009 til 2011. Han deltok i kamp, og flyktet fra landet fordi han fryktet for sitt eget liv.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ