Hopp til innhold

Her avbryter Solberg intervjuet etter spørsmål om Liu

– Vi kommenterer ikke Kina-spørsmål, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK. Heller ikke utenriksminister Børge Brende (H) vil si noe om at EU nå ber om at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo blir løslatt.

Statsminister Erna Solberg vil ikke kommentere Liu Xiaobo

Slik reagerte statsminister Erna Solberg (H) da hun får spørsmål om Liu Xiaobo før helgen. – Det ønsker vi ikke å kommentere, sier statssekretær Sigbjørn Aanes i bakgrunnen.

Før helgen sa kinesiske aktivister at Norge burde kreve nobelprisvinneren løslatt, etter at det ble kjent at han er overført til sykehus for kreftbehandling. Da NRK forsøkte å få et svar fra statsministeren, svarte hun kontant:

– Det er det UD som håndterer.

Med det var også intervjuet over, og statsministeren gikk om bord i valgkampbussen som hun har turnert Østlandet med i helgen.

UD vil ikke kommentere

Senere samme dag valgte EUs utenrikssjef Federica Mogherini å be Kina om å løslate Liu.

– I lys av Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, sa hun, ifølge NTB.

Både Frankrike, USA og Taiwan har tilbudt seg å ta imot Liu, ifølge nyhetsbyrået.

Men søndag vil Solberg fortsatt ikke kommentere saken overfor NRK, eller si om hun er enig i EUs uttalelse.

Søndag ville Solberg fortsatt ikke kommentere saken.

Søndag fikk Solberg på nytt spørsmål om Liu Xiaobo. Hun vil ikke si om hun er enig i EUs uttalelse, men viser til UD. Heller ikke utenriksminister Børge Brende vil kommentere saken.

Selv om Solberg viser til UD, vil ikke utenriksminister Børge Brende /(H) svare på spørsmål om Liu fra NRK. UD viser til uttalelsen de kom med tidligere i uken, der de sa det var trist at nobelprisvinneren har uhelbredelig kreft.

– Våre tanker går til han og hans familie, skrev kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i en uttalelse da.

– Pinlig taushet

Begge regjeringens støttepartier, Venstre og KrF, reagerer på at statsministeren nekter å svare.

– Regjeringen har opptrådt med en pinlig taushet i denne saken. Jeg er glad for at Norge begynner å få et normalisert forhold til Kina, men det skal ikke gå på bekostning av menneskerettigheter. Det er et tema vi aldri må bli tause rundt, sier Knut Arild Hareide (KrF) til VG.

– Jeg syns statsministeren bør kunne uttale to klare helsetninger om Liu Xiaobo, og kreve at både han og hans kone må behandles i tråd med grunnleggende menneskerettigheter, sier Ola Elvestuen (V) til Aftenposten.

Fengslet

Liu har aldri fått reise til Norge for å hente fredsprisen han ble tildelt i 2010, etter nominasjon fra daværende stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (H). Han ville heller ikke svare på Aftenpostens spørsmål om saken, med henvisning til UD.

Dissidenten var blant annet aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989. I 2009 ble han dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina.

Liu Xiaobo, Liu Xia

Liu Xiaobo får hjelp til å spise av sin kone Liu Xia på et sykehus i Kina. Nyhetsbyrået AP har fått bildet utlevert av myndighetene, og det er ikke sikkert når og under hvilke omstendigheter det er tatt.

Foto: AP

Da Liu ett år senere ble tildelt Nobels fredspris, førte det til en diplomatisk krise mellom Norge og Kina – som først ble myknet opp da Solberg tidligere i år besøkte landet som første norske statsminister på ti år.

Mandag ble han overført til sykehus fordi han har fått uhelbredelig leverkreft.

SISTE NYTT

Siste nytt