Liu Xiaobo overført til sykehus – har uhelbredelig kreft

Fredsprisvinner Liu Xiaobo (61) er overført til sykehus i Kina etter å ha blitt diagnostisert med dødelig leverkreft.

-

TOM STOL: I 2010 ble Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris. Den fengslede menneskerettighetsaktivistens stol stod naturlig nok tom under den formelle seremonien i Oslo.

Foto: Odd Andersen / AFP

Det opplyser hans advokat til avisen South China Morning Post.

– Han får nå behandling på et sykehus i Shenyang. Han har ingen spesielle planer. Han får kun medisinsk behandling for sin sykdom, sier Mo Shaoping til nyhetsbyrået AFP.

Mo ønsket ikke å gi et TV-intervju da NRK kontaktet ham i ettermiddag, men bekrefter at Liu Xiaobo nå er overført til Sykehus nummer 1 underlagt China Medical University i Shenyang.

Ønsker ham til Norge

Nobelkomiteen mener at fredsprisvinner Liu Xiaobo aldri burde vært fengslet. De beklager på det sterkeste at det måtte alvorlig sykdom til for løslatelsen, står det i en pressemelding.

– Komiteen vil minne om at Liu Xiaobo har en stående invitasjon til å komme til Oslo for å motta vår hyllest, står det i pressemeldingen.

På grunn av fangenskapet fikk han ikke være til stede under prisutdelingsseremonien i 2010, da hans stol i Oslo rådhus sto tom.

Komiteen skriver at de er glade for at Liu Xiaobo omsider er ute av fangenskap, men beklager samtidig på det sterkeste at det måtte alvorlig sykdom til før kinesiske myndigheter gikk med på å løslate ham.

Komiteen håper at den kinesiske presidenten gis mulighet til å få best mulig behandling for sykdommen, enten i Kina eller utlandet.

Uhelbredelig leverkreft

Ifølge advokaten fikk Liu diagnosen 23. mai i år, og han ble løslatt noen få dager senere.

Til avisen opplyser Mo at Liu ikke har noen planer om å søke behandling i utlandet.

Liu ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha vært medforfatter av et opprop til støtte for å innføre flerparti-demokrati i Kina, kalt «Charter 08». Han har sittet fengslet i Jinzhou nordøst i Kina, og dommen hans ville ikke vært ferdig sonet før i 2020. Det har til nå ikke vært noen tegn til at kinesiske myndigheter planla en tidligere løslatelse.

Lundestad: – Trist

Nobelkomiteens tidligere sekretær Geir Lundestad, som var sentral da Liu ble tildelt prisen, sier til NRK at han synes nyheten er veldig trist.

– Det skjer under de mest tragiske omstendigheter i og med at han lider av uhelbredelig kreft. Det er vel ingen grunn til å tro at dette representerer noen som helst liberalisering fra Kina, sier Lundestad.

Fredsprisvinnerens kone Liu Xia sitter for tiden i husarrest i Beijing uten lov og dom. En egen politipost ved inngangen vokter alle som går inn og ut, og hun får ikke lov til å ta imot besøk. Hun har så vidt NRK forstår fått lov til å besøke ektemannen i fengselet en gang i måneden.

Advokat Mo sier til NRK at han ikke har flere opplysninger om Liu Xia eller hennes tilstand nå.

Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010. Stolen hans sto tom under fredsprisutdelingen.

Tildelingen vakte svært krasse reaksjoner i Kina, som frøs forbindelsene til Norge. De diplomatiske forbindelsene ble gjenopptatt på tampen av fjoråret, og i vår var statsminister Erna Solberg (H) på besøk i Kina.

«Kinesiske myndigheter bør umiddelbart forsikre seg om at Liu Xiaobo får adekvat medisinsk behandling, og at han og alle andre som er fengsel for å utøve sine menneskerettigheten umiddelbart og betingelsesløst blir løslatt, sier Amnesty International i en uttalelse etter at løslatelsen ble kjent.

SISTE NYTT

Siste nytt