Tiltaltes eks-samboer: – Han fortalte at han fikk «blackouts»

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Kvinnen (40) som var samboer med 39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen, beskriver en sjalu mann som fortalte at han slet med såkalte «blackouts», og som utsatte henne for et voldtektsforsøk etter at det ble slutt mellom dem.

Henning Hotvedts tidligere samboer står utenfor rettssalen i Borgarting lagmannsrett

– SJALU: Kvinnen (40) forteller at Henning Hotvedt var sjalu i den tiden de bodde sammen, og at han skal ha forsøkt å voldta henne etter at det ble slutt.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Han kjørte ikke bil og forklarte meg at han ikke turte å ta lappen, fordi han innimellom fikk noen «blackouts», sier kvinnen (40).

– Jeg så ikke selv at han hadde «blackouts», men han fortalte at det hadde skjedd mens jeg ikke var til stede, sier hun.

Hun møtte Henning Hotvedt, som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) 5. august 1999, via internett høsten 1998.

Få måneder senere, ifølge kvinnen i april 1999, flyttet de sammen. Måneden etter, i mai, ble det slutt mellom dem, opplyser hun i Borgarting lagmannsrett i dag.

Kvinnen beskriver forholdet som godt til å begynne med, men at det ble dårligere etter hvert.

– Det ble litt uvennskap. Henning var veldig sjalu på den tiden. Jeg var ofte sammen med venner og var veldig sosial, mens Henning ikke var så sosial. Han ville kanskje at bare vi skulle være sammen, så han ble veldig sjalu, sier hun.

Hotvedt ser på kvinnen idet hun kommer inn i rettssalen og tar plass i vitneboksen, men ser hele tiden ned eller bort på sin forsvarer mens hun vitner.

Voldtektsforsøk

Hun forteller at det var hun som gjorde det slutt med Hotvedt, men at de fortsatte å holde kontakt etter bruddet. Hotvedt var flere ganger hos henne.

En av gangene skal han ha forsøkt å voldta henne en formiddag hun sov på sofaen hjemme.

Kvinnen forteller at det skjedde sommeren 1999, trolig i juli.

– Jeg syntes det var veldig ekkelt, sier hun.

I avhør skal kvinnen ha sagt at Hotvedt forklarte at han hadde «blackout» da han forgrep seg på henne, men dette kan hun ikke huske i dag.

Da Hotvedt forklarte seg i forrige uke, fortalte også han om voldtektsforsøket og sa at han skammet seg over det.

– Jeg visste at det jeg gjorde, var feil, og jeg var lei for det, sa Hotvedt.

Den tiltalte 39-åringen sitter i Borgarting lagmannsrett foran Kristin Juel Johannessens etterlatte

DRAPSTILTALT: Henning Hotvedt (39) sitter på tiltalebenken i rettssaken etter drapet på Kristin Juel Johannessen. Bak ham i Borgarting lagmannsrett sitter Kristins mor, far og storesøster.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

– Han ble gal da det ble slutt

Kvinnen har ifølge aktor Per Halsbog forklart at Hotvedt i etterkant av hendelsen truet med å skade seg selv, og at han da skal ha sagt at det var fordi han ikke skulle kunne skade noen andre.

Ifølge kvinnens tidligere forklaringer har hun beskrevet at Hotvedt maste ofte på sex, og at han skal ha sagt at han «trengte en kvinne hver dag».

Hun opplyser at han etter bruddet truet med å ta livet sitt, og at han også truet med å skade hennes nye kjæreste.

– Jeg tror han ville forsøke å få meg tilbake, sier kvinnen.

– Han ble nesten gal etter at det ble slutt. Det var flere episoder da. Han kjørte mopeden sin rett mot bilen til en venninne av meg, han truet med å ta livet sitt, og han forsøkte å skape splid mellom meg og min nye kjæreste, sier hun.

Kvinnens venninne sier i retten i dag at hun opplevde forholdet mellom kvinnen og Hotvedt sommeren 1999 som turbulent.

Da Kristin ble drept, var kvinnens venninne på ferie. Før hun dro, hadde hun advart Hotvedts tidligere samboer.

– Jeg var urolig da jeg dro, for det var litt turbulent. Jeg sa til henne at hun ikke måtte slippe inn Henning når vi ikke var der, sier venninnen.

– Han sa han hadde gjort noe fælt som ingen kunne tilgi

Også venninnen sier at Hotvedt slet etter bruddet med eks-samboeren, og at han truet med å ta livet sitt.

Ifølge venninnen truet Hotvedt med å ta livet sitt i midten av august 1999.

– Han hadde det ikke greit og sa at han hadde gjort noe utilgivelig. Men han sa aldri hva det var, sier hun.

Aktor Halsbog viser til at kvinnen i avhør har sagt at Hotvedt sa «han hadde vært stygg og gjort noe så fælt at ingen kunne tilgi ham for det, i hvert fall ikke NN» (eks-samboeren, journ.anm).

– Ja, det husker jeg, bekrefter venninnen i dag.

– Den gangen tenkte jeg ikke umiddelbart at det hadde med drapet å gjøre, men at det var knyttet til episoden på sofaen, sier hun og sikter til voldtektsforsøket.

Slet psykisk etter bruddet

Hotvedt har selv forklart at han reagerte kraftig på bruddet med kvinnen, at han hadde en voldsom kjærlighetssorg og slet psykisk som følge av det.

– Jeg mistet jobben rett og slett fordi jeg ikke møtte på jobb. Det var et brudd med samboeren som var tungt, og jeg hadde vært sykmeldt i forbindelse med det. Til slutt sluttet jeg å levere sykmeldinger og møtte heller ikke opp på jobb, sa den drapstiltalte mannen da han forklarte seg i retten i forrige uke.

Han forklarte også at han hadde forsøkt å ta livet sitt flere ganger etter bruddet, og at han i den fasen oppsøkte psykolog og fikk lykkepiller.

Hotvedt har hele tiden benektet at han har noe med drapet på Kristin Juel Johannessen å gjøre og nekter straffskyld. Han har også benektet at han har hatt «blackouts».

De sakkyndige som har undersøkt ham, har konkludert med at det ikke er noen medisinske årsaker til at han skulle ha hatt «blackouts» og mente det var lite sannsynlig at han var bevisstløs rundt tiden for drapet.

– Fikk sjokk da han ble pågrepet igjen

Hotvedt ble første gang pågrepet og siktet for drapet i 2000. Etter å ha blitt dømt til tolv års fengsel for drapet i 2001, ble han frikjent etter at et laboratorium fastslo at ett av politiets viktigste bevis, et hårstrå, tilhørte en kvinne.

I fjor ble han imidlertid igjen pågrepet og siktet for drapet, etter at en ny og forbedret analysemetode gjorde at politiet fant hans DNA, i form av hudceller, på Kristins negler.

– Jeg fikk sjokk da han ble pågrepet igjen, for jeg trodde den saken var ferdig. Jeg har ikke snakket med Henning om drapet, for jeg har aldri tenkt at det hadde noe med ham å gjøre, sier hans tidligere samboer.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger