Tiltalt for drapet på Kristin (12): – Jeg regnet med å bli pågrepet

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Mannen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12), hadde en utskrift av fantomtegningen av den mulige gjerningsmannen da han første gang ble pågrepet og siktet for drapet.

Den tiltalte 39-åringen sitter i Borgarting lagmannsrett foran Kristin Juel Johannessens etterlatte

DRAPSTILTALT: Henning Hotvedt er for andre gang tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i 1999. Bak ham i retten sitter Kristins familie.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

Tegningen av den såkalte «Lågendalsmannen» ble laget på bakgrunn av vitnebeskrivelser og publisert tidlig i etterforskningen etter drapet på tolv år gamle Kristin.

Hun ble funnet kvalt og drept om kvelden 5. august 1999.

Henning Hotvedt, som for andre gang er tiltalt for drapet, forteller at han regnet med å bli pågrepet etter at tegningen ble offentliggjort.

– Den var et stort tema blant både vennene og familien min, sier han.

– Hvorfor var den det?, vil aktor Per Halsborg vite.

– Fordi politiet var så bastante på at det var meg. Politiet var på meg hele tiden, de var på meg på telefon, og jeg ble innkalt til avhør. Så jeg hadde egentlig regnet med å bli pågrepet etter hvert, for politiet var så intense på meg og familien min, sier Hotvedt.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Hadde utskrift av tegningen

Han ble pågrepet i mai 2000 og siktet for drapet på Kristin.

Da politiet pågrep ham, hadde han en utskrift av tegningen av «Lågendalsmannen» liggende på rommet sitt.

Fantomtegning av Lågendalsmannen

FATOMTEGNING: Denne tegningen av den såkalte Lågendalsmannen ble publisert tidlig i etterforskningen etter drapet på Kristin Juel Johannessen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Jeg tok utskrift av det for å vise det til venner som ikke hadde sett det, fordi det var blitt et kjempetema, sier han.

39-åringen har fortalt at han overnattet hos noen venner natt til den dagen Kristin ble drept.

Aktor påpeker at disse vennene i avhør har sagt at de syntes fantomtegningen lignet på Hotvedt.

– Jeg tror de sa det bare fordi jeg er den eneste voksne personen de kjenner som kjørte moped, svarer tiltalte.

«Lågendalsmannen» ble etterlyst kort tid etter at Kristin ble drept. Mannen ble observert kjørende på en moped i nærheten av Goksjøvannet i tidsrommet da 12-åringen forsvant.

– Jeg slet psykisk den sommeren

Hotvedt forteller i sin forklaring i dag at han slet psykisk den sommeren Kristin ble drept, på grunn av kjærlighetssorg etter et brudd med samboeren i mai 1999.

– Jeg var i dyp kjærlighetssorg. Jeg var frustrert og helt utenfor av kjærlighetssorg, sier 39-åringen og forteller at han ved en anledning skadet seg selv.

Han tok deretter kontakt med psykolog, og han forteller at han tok lykkepiller.

– Jeg var redd for å skade meg selv, redd for å miste kontrollen, sier han.

Han har nektet politiet innsyn i journalene fra psykologmøtene. Nå vurderer han imidlertid å endre det.

– Jeg svarte først nei på det, fordi jeg ikke ville at det skulle rippes opp igjen i følelsene rundt bruddet. Nå i ettertid betyr ikke det forholdet og bruddet noe for meg. Jeg har ikke villet løse taushetsplikten nå, fordi dette ikke har noe med denne saken å gjøre. Men jeg er inne i en prosess der jeg drøfter dette med forsvareren min, så det er ikke sikkert at dette er et endelig svar, sier tiltalte..

«Følte at alle så på meg som en morder»

Hotvedt klippet seg like etter at Kristin ble drept. Aktor påpeker at han i avhør den gangen har sagt at han følte at alle så på ham som en morder når han gikk av mopeden, fordi det var mye snakk om en mopedist i 30-40-årene.

– Det var en medvirkende årsak til at jeg fikk klippet og barbert meg, fordi jeg følte at jeg så yngre ut da, sier han.

Hotvedt har hele tiden nektet at han har noe med drapet på Kristin å gjøre. Det fastholdt han også i går, da rettssaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger