Tiltalte mistet jobben i tiden rundt drapet på Kristin Juel Johannessen

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): 39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen, forteller at han gikk gjennom et tungt samlivsbrudd og mistet jobben på sensommeren i 1999.

Forsvarer Brynjar Meling sitter i Borgarting lagmannsrett foran Kristin Juel Johannessens etterlatte

17 ÅR GAMMEL DRAPSSAK: Kristin Juel Johannessens søster Linda og faren Roar følger rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha drept Kristin i 1999, fra benken bak forsvarer Brynjar Meling.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg mistet jobben rett og slett fordi jeg ikke møtte på jobb. Det var et brudd med samboeren som var tungt, og jeg hadde vært sykmeldt i forbindelse med det. Til slutt sluttet jeg å levere sykmeldinger og møtte heller ikke opp på jobb, sier den drapstiltalte mannen.

39-årige Henning Hotvedt sitter for andre gang på tiltalebenken i forbindelse med drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannessen. Hun ble funnet kvalt og drept torsdag 5. august 1999.

Hotvedt nektet straffskyld da rettssaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett i dag.

I retten forklarte han seg om oppveksten og om tiden forut for dagen da Kristin ble drept.

Den tiltalte 39-åringen sitter i Borgarting lagmannsrett foran Kristin Juel Johannessens etterlatte

TILTALT FOR ANDRE GANG: 39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen, ble frifunnet for drapet i 2003. Nye DNA-funn gjorde at han ble pågrepet på nytt i fjor.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

– Håndterte situasjonen dårlig

39-åringen, som nå er arbeidsløs, forteller at han hadde ulike jobber fra han fylte 17 år. I tiden før Kristin ble drept, jobbet han på en glassfiberfabrikk i Sandefjord.

Det var den jobben han mistet etter bruddet med kjæresten han forteller at han hadde vært sammen med et halvt års tid, frem til mai 1999.

– Jeg var også lei av jobben og syntes ikke den passet for meg. Jeg håndterte situasjonen dårlig, og jeg mistet jobben sensommeren eller høsten 1999, sier han i sin forklaring.

Den drapstiltalte mannen var kledd i mørkeblå dressjakke, mørke bukser og lysegrå genser da han tok plass i vitneboksen i dag og forklarte seg lavmælt om hva han foretok seg rundt drapsdagen for 17 år siden.

Bare få meter unna ham i rettssalen sitter Kristins etterlatte og ser rett på mannen som er tiltalt for å ha tatt livet av deres tolv år gamle datter og søster. Både moren, faren og søsteren håper at de med denne rettssaken kan sette punktum for drapssaken.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Kranglet med eks-kjæresten

Påtalemyndigheten brukte mye tid på å spørre Hotvedt om en båttur han var på sammen med eks-kjæresten og deres to felles døtre i dagene før drapsdagen. Hotvedt og eks-kjæresten begynte da å krangle.

– Vi kranglet blant annet om en kniv som hun tok fra meg,som jeg ville ha tilbake. Jeg ville ha den tilbake for å forhindre at den skulle bli brukt mot meg, sier han.

Eks-kjæresten har imidlertid forklart at hun opplevde Hotvedt som truende.

39-åringen forteller i retten at han og eks-kjæresten også kranglet om hjemturen: Mens hun ville at de skulle ta båten og returnere til land om kvelden, sier Hotvedt at han mente det ville være uforsvarlig å krysse Farris i mørket. Han forklarte at de endte med å overnatte på en øy.

– Da jeg våknet morgenen etter, hadde hun stukket av med båten og ungene, sier han.

– Jeg ble oppgitt og irritert.

Aktor vil vite hvilket humør han var i etterpå.

– Jeg var ikke rasende, men jeg var sliten, oppgitt og irritert, svarer Hotvedt.

Han slet flere ganger i sin forklaring med å huske så mange år tilbake i tid.

– Jeg vet ikke hva jeg selv husker lenger eller hva jeg er blitt fortalt. Jeg klarer ikke å skille mellom hva som er minner og hva andre har sagt, sa han.

Frikjent og deretter tiltalt på nytt

39-åringen ble i desember 2001 funnet skyldig i drapet på Kristin og dømt til tolv års fengsel.

Domfelte anket til Agder lagmannsrett. Før ankesaken kom opp, frafalt statsadvokaten tiltalen mot ham. Årsaken var at et tysk laboratorium konkluderte med at et av påtalemyndighetens sterkeste bevis den gangen, et hårstrå som ble funnet ved åstedet, stammet fra en kvinne, ikke fra Hotvedt.

I februar 2003 ble han derfor frikjent i lagmannsretten og ble i etterkant tilkjent en oppreisning fra Staten på en halv million kroner.

I fjor tok saken igjen en ny vending.

En ny og forbedret analyseteteknikk gjorde at politiet fant Hotvedts DNAunder Kristins negler. I juli 2015 ble han derfor igjen pågrepet, 16 år etter drapet.

SISTE NYTT

Siste meldinger