NRK Meny
Normal

39-åringen tiltalt for Kristin-drapet

LARVIK: Mannen som tidligere ble frikjent for drapet på Kristin Juel Johannessen i Larvik 1999, er nå tiltalt på nytt for drapet på den tolv år gamle jenta.

Kristin

Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999.

Foto: Privat

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet 17. mars etter begjæring fra påtalemyndigheten at den 17 år gamle drapssaken skulle gjenopptas.

Beslutningen ble behandlet av Høyesterett i begynnelsen av april, og retten tok da avgjørelsen til følge.

Faren til Kristin, Roar Juel Johannessen, sier til NRK at familien har ventet lenge og er lettet.

– Nå er vi ett steg nærmere mål. Det skal bli godt å få en avslutning på det hele, så jeg er veldig lettet.

Høyesteretts ankeutvalg kom enstemmig til at gjenåpningssaken bør behandles av Borgarting lagmannsrett som holder til i Oslo. Når saken kommer opp er foreløpig ikke kjent.

– Det har vært venting, venting og mer venting det siste året. Det har slitt på oss, spesielt mentalt. Det skal bli deilig å bli ferdig og komme til hektene igjen, sier Roar Juel Johannessen.

Søren Hellenes, den tiltaltes forsvarer, sier til NRK tirsdag ettermiddag at hans klient ikke har noen kommentarer til tiltalen.

Les alt om Kristin-saken her

Roar Juel Johannessen.

Roar Juel Johannessen er lettet etter at Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot den 39 år gamle mannen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Først dømt, så frikjent

Kristin Juel Johannessen var tolv år gammel da hun ble funnet drept i Larvik i august 1999. En nå 39 år gammel mann ble i 2001 dømt for drapet i herredsretten, men frifunnet i februar 2003. Bakgrunnen for begjæringen om gjenåpningen er funn av mannens DNA-profil på jentas fingernegler.

Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i fjor med ny og forbedret analyseteknikk. Mannens DNA-profil var da registrert i etterforskningsregisteret i en annen straffesak.

Mannen ble pågrepet 8. juli i fjor og har sittet varetektsfengslet siden.

Etter frifinnelsen gikk mannen til søksmål mot staten og fikk en erstatning på 500.000 kroner. Dersom 39-åringen nå blir dømt, kan han bli avkrevd å betale erstatningen tilbake.