Du kan dra på hytta i vinterferien – skianleggene jubler

Det blir ingen restriksjoner på å reise til fjells i vinterferien. – Vi er veldig glade nå, sier destinasjonssjef Helge Bonden i Skistar Trysil.

Trysilfjellet, skihytta

KLARE: I Trysil er de klare for å ta imot alle som planlegger vinterferien der, men de som kommer må vente seg strenge smittevernregler, forteller destinasjonssjef Helge Bonden i Skistar Trysil.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Besøk hverandre gjerne utendørs, sa helseminister Bent Høie (H) under dagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Samtidig understrekte han at man ikke kan dra utenlands i vinterferien.

Helseministeren sier også at man må bruke sunn fornuft når man ferdes i alpinanleggene, og unngå skistuer og serveringssteder så langt det er mulig.

Strenge tiltak i alpinanleggene

– Dette tror jeg at det norske folk trenger. Det er viktig å komme seg ut i frisk luft og stå på ski. Akkurat det har aldri vært spesielt smittefarlig, sier destinasjonssjef Helge Bonden i Skistar Trysil.

– Nå gjelder det bare at folk er flinke, og følger anbefalinger og råd, legger han til.

Bonden forteller at de har innført strenge tiltak i anlegget, blant annet i heiskøene.

– Der har vi sluser og vakthold. Man må også kjøpe skipasset sitt digitalt, så man slipper å gå inn for å gjøre det. Det er bordservering og app-bestilling på restauranter. Så det er veldig mange tiltak som er gjort for å gjøre det så trygt og sikkert som mulig for gjestene og alle som jobber her, sier han.

Helge Bonden, Trysil

GLAD: – Vi ser fram til å ta imot mange gjester til vinterferien her i Trysil, sier destinasjonssjef Helge Bonden i Skistar Trysil.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Blir flere koronavakter

Også i Vassfjellet Vinterpark, en halvtimes kjøretur utenfor Trondheim, har de gjort flere tiltak for å hindre smitte.

Stian Alexander Henriksen, daglig leder ved Vassfjellet vinterpark.

TRYGT: – Alt av heiskort selges på internett. Vi slipper ikke inn flere enn det som er trygt, sier daglig leder ved Vassfjellet vinterpark, Stian Henriksen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Vi har kartlagt hvor folk samler seg. Det er spesielt i heiskøen og på innendørs servering. Der har vi laget en god smittevernplan, slik at folk skal holde avstand. Alpinbransjen har i år vært veldig flinke, mener daglig leder Stian Henriksen.

Alpinanlegget har tatt ned kapasiteten betydelig i forhold til deres normale kapasitet. I vinterferien har de også planer om å øke bemanningen i skianlegget.

– Det blir flere koronavakter som går rundt og passer på. Vanligvis i en vinterferie legger vi opp til veldig mange ulike arrangementer. Det må vi dessverre dempe i år. Det viktigste er at folk kommer seg ut for en god og trygg opplevelse i skibakken, sier Henriksen.

Handle i hjemkommunen

Under pressekonferansen ba Høie også folk om å tenke seg om når de handler før og under vinterferien.

– Prøv å handle i hjemkommunen din, og finn tidspunkter da det ikke er så mye folk i butikken. Husk også at det kan være lokale regler i den kommunen du besøker

Helseministeren sier også at man må bruke sunn fornuft når man ferdes i alpinanleggene, og unngå skistuer og serveringssteder så langt det er mulig.

Fortsatt gjelder anbefalingene om ikke å reise hvis man er syk eller har symptomer. Og enmeters regelen gjelder også på hytta. Reis sammen med personer du bor sammen med til vanlig og uten kontakt med andre.

– Ta med reglene fra hjemkommunen

– Når man reiser fra en kommune med ekstra strenge regler, så ta de reglene med deg på vinterferien. Er det ikke lov å dra på kjøpesenter der du kommer fra, så ikke dra på kjøpesenter når du er på vinterferie, for eksempel.

Han sier det handler om å unngå å møte for mange mennesker. Høie roser skianleggene for smittevernjobben de har gjort. Det har gjort at man ikke har trengt å stenge dem, slik andre land har måttet.

– Jeg håper det blir tid til gode samtaler, at man tar vare på hverandre og får vært ute i frisk luft, sier Høie og ba folk være ekstra oppmerksomme på dem som sliter.

Kun 16 prosent planlegger vinterferie

– Myndighetenes råd for vinterferien betyr svært mye og vil gi store utslag for næringen, sier Astrid Bergmål, leder av Virke Reiseliv.

Leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål

SPARER: Leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, tror at flere kanskje sparer opp i håp om at grensene til Europa skal åpnes opp til sommeren.

Nye tall fra deres befolkningsundersøkelse viser at kun 16 prosent av oss planlegger å ta vinterferie i år. Det er en nedgang på 7 prosentpoeng sammenlignet med 2020.

– Beskjeden vi har fått fra EU og norske myndigheter er at når vi kommer til sommerferien er det gode sjanser for at vi igjen kan reise i Europa. Det kan se ut til at flere sparer opp ferie til senere i år, sier Bergmål.

Av dem som skal ta vinterferie svarer 63 prosent at de planlegger å være på privat hytte i Norge, noe som er en økning fra 2020 da 33 prosent svarte det samme.

Geilo

Geilo er et populært hytteområde i Hol kommune.

Foto: Gunnar Grimstveit

Mener de er godt forberedt

– I alpinanlegget er vi veldig godt forberedt, føler vi, forteller Unni Nymoen Forselv Moen, salgs- og markedssjef i SkiGeilo.

Hun forteller at de har innført begrensninger i kapasitet, og at de bruker køordninger og vakter for å kunne ivareta smittevern best mulig. I tillegg har de påbud om munnbind og tar bestillinger via app.

Smittetallene i Norge har gått nedover de siste ukene, selv om det samtidig har dukket opp flere tilfeller av de mer smittsomme mutasjonene av viruset.

Unni Nymoen Forselv Moen, salg- og bookingsjef i SkiGeilo.

Unni Nymoen Forselv Moen, salg- og bookingsjef i SkiGeilo.

Foto: Privat

Skidestinasjonen, som ligger midt mellom Bergen og Oslo, er ifølge Moen klar til å ta imot turister fra byer med et høyere smittetrykk.

– Folk er stort sett oppegående, og hvis de vet at de har smitte, så blir de hjemme.

Hun peker samtidig på at det kan være en utfordring at folk kan være smittet uten å være klar over det selv, men sier de har tatt de forholdsreglene de kan ta.

– Men det er klart, det er jo en risiko å få smitta til Hol kommune, men vi tenker jo at dette skal gå bra.

Krever munnbind i Hemsedal

Leiligheter og hytter ved Skarsnuten i Hemsedal

Leiligheter og hytter ved Skarsnuten i Hemsedal.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Også i Hemsedal er de klare for storinnrykk av skiturister. Daglig leder i Destinasjon Hemsedal, Richard Taraldsen, sier de har jobbet lenge for å være godt forberedt.

– Næringen har jobbet iherdig og godt med smittevern, og vi har gode rutiner for å håndtere de gjestene som kommer.

Richard Taraldsen, daglig leder i Destinasjon Hemsedal.

Richard Taraldsen, daglig leder i Destinasjon Hemsedal.

Foto: Destinasjon Hemsedal

Torsdag hadde kommunen ifølge egne hjemmesider totalt to registrert smittet av korona.

I Hemsedal har de i tillegg til de nasjonale reglene innført strenge krav til bruk av munnbind innendørs.

– Der man ikke kan holde en meter avstand må man bruke munnbind. Det har vi hatt på transport, butikker og alle andre steder innendørs.

Har innført begrensninger i bakkene

Narvikfjellet skisenter

Narvikfjellet skisenter i Nordland.

Foto: Kjell G. Karlsen

Ved Narvikfjellet skisenter i Nordland, har de tatt i bruk veilederen fra bransjeorganisasjonen Norske Alpinanlegg og Fjelldestinasjoner.

Daglig leder Jim Ove Johansen forteller at de blant annet har innført begrensninger på hvor mange som kan være i de ulike områdene i skianlegget av gangen.

Daglig leder ved Narvikfjellet AS, Jim Ove Hansen.

Jim Ove Johansen, daglig leder i Narvikfjellet skisenter.

Foto: Narvikfjellet AS

Han regner med at folk som kommer fra deler av landet der det er mer smitte, ikke drar på reise om de er syke eller har vært i kontakt med noen som er det.

– Det blir litt rart at man skal tenke på hvor folk kommer fra, for om vi ønsker å ha dem her. Men på den andre måten; hvis alle følger de retningslinjene som er gitt, tenker jeg at dette skal gå fint.

Johansen tror de fleste som kommer til skisenteret er godt innforstått med hvilke restriksjoner som gjelder, som å holde avstand og bli hjemme hvis man er syk.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 15.05.2021
2 577
Smittede siste 7 dager
109
Innlagte
774
Døde
1 556 905
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste meldinger