Hopp til innhold

Her er Nakstads vinterferieråd

To uker før vinterferien sier Helsedirektoratet at du kan reise på vinterferie andre steder i Norge, hvis du følger smittevernrådene. NHO reiseliv lokker med mange ledige plasser i fjellet og fine forhold.

Person på langrennsski

TRYGGERE UTE: Få folk i sporet bidrar til mindre smitterisiko.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det å reise på vinterferie har vi i utgangspunktet ikke noe imot, dersom man gjør det på en trygg måte, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Espen Rostrup Nakstad

MED FORBEHOLD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier smittesituasjonen nå tilsier at nordmenn kan dra på vinterferie i Norge, men at det fort kan oppstå situasjoner som gjør at det likevel ikke er lurt å dra.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Smittetallene i Norge har falt de siste ukene, selv om det samtidig har dukket opp flere tilfeller av mer smittsomme muterte virus i landet.

– Sånn som situasjonen er nå, er det ikke noe råd som sier at man ikke skal kunne dra på vinterferie, men man må gjøre det på en smittevernmessig trygg måte.

Ifølge Nakstad bør nordmenn forberede seg på en vinterferie i Norge, og at ting kan endre seg raskt.

– Dersom vi skulle få store utbrudd av det muterte viruset i Norge, og en veldig dramatisk situasjon, er det ikke sikkert at det blir like lurt å dra på vinterferie.

Unngå gjester

Ifølge Nakstad er første budet å forsikre seg om at man er frisk hvis man skal reise innenlands til for eksempel ei hytte. Om man havner i karantene, bør man bli hjemme.

I tillegg bør man forholde seg til de reglene som gjelder der man vanligvis bor:

– Det vil si: Bor man i en kommune med mye smitte, bør man også opprettholde et strengt smittevernregime når man er på vinterferie.

Han trekker fram eksempler som å bruke munnbind på butikken, og at én i familien drar og handler og ikke hele familien.

– Og at man holder seg med de man vanligvis bor sammen med, og ikke tar imot gjester på besøk.

Mange med fri i samme by også en risiko

– Betyr det at man ikke lenger er noe råd om å unngå unødvendige reiser?

– Det er et generelt råd i Norge om å begrense reiseaktivitet og unngå unødvendige reiser. så må den enkelte vurdere hvor man skal reise og hvor nødvendig det er, men noe råd om å ikke ta noe vinterferie, har vi foreløpig ikke tenkt til å gi, men det er viktig at man ikke bidrar til smittespredning hvis man velger å dra.

Ifølge Nakstad er det også forbundet med risiko for smitte dersom mange har fri samtidig i samme by.

– Da vil det være veldig mye kontakt mellom mennesker i den byen. Det er også uheldig. Sånn sett er det kanskje mindre smitterisiko hvis man reiser til en hytte der det ikke er andre mennesker.

NHO Reiseliv: – Kom dere av gårde!

Nedstengninga på Østlandet gjorde mange usikre, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold. Nå lokker hun nordmenn ut på tur:

Kristin Krohn Devold

KOM!:Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold sier vinterdestinasjonene er avhengige av at vinter- og påskeferien gir inntekter.

Foto: Håkon Mosvold

– Det er masse snø og alle skitrekk er oppe og går, og man har veldig gode smittevernrutiner på skidestinasjonene.

Hun sier vinterdestinasjonene er avhengige av at vinter- og påskeferien gir inntekter.

– Alle nordmenn som har lyst til å dra på vinterferie, ikke nøl, kom dere av gårde, lyser oppfordringa fra NHO.

Ifølge Devold er det stort sett ledige plasser i vinterferien i år. Hun anbefaler folk sterkt til å komme seg ut på ski:

– Det er en av de få aktivitetene vi har som er lovlige, det er faktisk å være utendørs og gå på ski, sier Devold.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger