Hopp til innhold

DSB om større korona-utbrudd: – Vil bli synlig i samfunnet

Direktoratet for samfunnssikkerhet for beredskap sier et omfattende koronautbrudd i Norge først og fremst vil ramme eldre og sårbare, i tillegg til helsevesenet og norsk økonomi.

Corona virus - Isolatavdelingen på Ullevål sykehus

GODT FORBEREDT: Sykepleiere på isolatposten på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle korona-smittede vil komme. Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap sier en eventuell korona-pandemi vil føre til økt belastning for helsevesenet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Torsdag sa helsedirektør Bjørn Guldvog at Helsedirektoratet, etter anmodning fra Folkehelseinstituttet, forbereder seg på et scenario der 25 prosent av Norges befolkning kan bli smittet av det nye koronaviruset.

– Vi har effektive og gode tiltak for å unngå at vi havner i den situasjonen, men vi må planlegge for den, sa Guldvog.

Elisabeth Longva, DSB

Elisabeth Longva, avdelingsdirektør for Samordning og beredskap i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er tydelige på at en situasjon der 25 prosent av befolkningen i Norge er smittet, vil få store konsekvenser.

– Dersom et slikt scenario slår inn, vil det bli synlig i samfunnet. Det er noe vi må forberede oss på, sier Elisabeth Longva, avdelingsdirektør for samordning og beredskap i DSB.

– Ikke bekymret

Verdens helseorganisasjon har uttalt at man allerede vurderer om spredningen av det nye koronaviruset kan defineres som en pandemi, ifølge Fortune. En pandemi er det samme som en omfattende epidemi, altså økt hyppighet av en bestemt sykdom.

Longva i DSB påpeker at norske myndigheter er godt forberedt på en pandemi-lignende situasjon.

Hun forklarer at slike forberedelser gjøres uavhengig av om det er sannsynlig at en slik situasjon faktisk inntreffer.

Selv går hun ikke rundt og er redd.

– Det viktigste hver av oss kan gjøre nå er å lytte til helsemyndighetenes råd, så vi kan begrense smitte. Når sykdommen etter hvert begynner å materialisere seg rundt omkring i samfunnet er det også viktig at vi tar vare på hverandre, og er en god venn.

Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet, holdt torsdag pressekonferanse om tiltak mot spredning av det nye koronaviruset.

– En del i helsevesenet kan bli syke

Longva er tydelig på at en situasjon der 25 prosent av Norges befolkning er smittet, først og fremst vil være alvorlig for eldre og sårbare.

– Det innebære særlig at vi sjekker hvordan det går med enslige naboer, og spør om det er er noe vi kan bidra med, dersom de blir syke.

Longva forklarer at konsekvensene av at en firedel av Norges befolkning er smittet vil være store for helsevesenet og norsk næringsliv.

– Helsemyndighetene sier at en eventuell pandemi først og fremst vil påvirke helsetjenesten, fordi de vil bli presset på kapasitet. Det vil også være en del i helsevesenet som blir syke, og ikke kan gjennomføre arbeidsoppgavene sine, sier Longva.

Hun mener det er viktig at helseforetakene legger planer for at det kan komme flere pasienter, og at behovet for respirator-kapasitet kan øke. Helsedirektoratet sa torsdag at annen nødvendig sykehusbehandling kan bli utsatt, dersom situasjonen man planlegger for, faktisk inntreffer.

– Økonomien allerede påvirket

Når det gjelder norske bedrifter, oppfordrer DSB alle til å gå gjennom pandemiplanene sine.

Dette innebærer å vurdere om enkelte arbeidestakere kan overtas av andre, som pensjonister, i en periode, dersom sykefraværet blir høyt.

– Økonomien blir også påvirket, det ser vi allerede. Når vi planlegger for mange smittede, så vil det også ha betydning for arbeidskraften, påpeker Longva.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med over 11 prosent i løpet av uken. Det er det verste resultatet siden 2011. Det også meldt om at bedrifter har permittert ansatte, fordi man ikke får levert viktige deler fra Kina.

Oslo Børs

Oslo Børs hadde denne uken det verste resultatet siden 2011.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

«Worst case»-scenario

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har allerede gjort en analyse av hva et hypotetisk scenario, der 25 prosent av befolkningen er smittet av et influensavirus, vil bety for Norge.

Risikoanalysen er gjengitt i DSB-rapporten «Analyser av krisescenarioer 2019». Her er de viktigste konsekvensene av et slikt, mulig scenario, gjengitt slik:

  • Mer enn 35.000 sykehusinnleggelser á 12 dager og 27.000 andre innleggelser i løpet av fire måneder: Ekstraordinære utgifter på mer enn 5 milliarder kroner.
  • Dødsfall og sykefravær blant ansatte og ansattes barn, kan føre til at 700.000 arbeidstakere blir borte fra jobb i gjennomsnitt 10 dager: Sykefraværet vil medføre i overkant av 14 milliarder kroner i tapt arbeidsinnsats.

Longva påpeker at overførbarheten av rapporten til dagens situasjon er diskutabel, og forklarer at analysen er en «tenkt historie», der man tatt utgangspunkt i et annet virus enn det nye koronaviruset.

– Vi kan ikke overføre funnene fra en scenario-analyse, til en reell hendelse, eller den situasjonen vi står i nå. Men at det er noe å lære av den analysen, det er jeg sikker på, sier Longva.

Tog fra Italia stoppet ved grensa til Østerrike

I forrige uke ble et tog fra Italia stoppet på grensen til Østerrike, på grunn av mistanke om mulig koronasmitte.

Foto: Matthias Schrader / AP/NTB Scanpix

– Tenkt gjennom på forhånd

Longva understreker at det er helsemyndighetene som må vurdere hvor sannsynlig det er at 25 prosent befolkningen faktisk blir smittet.

Longva sier hun har et behov for å understreke at et slikt scenario uansett er noe norske myndigheter er godt forberedt på, og at det finnes mange tiltak som kan iverksettes for å redusere konsekvensene av et større utbrudd.

Det finnes en nasjonal beredskapsplan mot pandemisk influensa som inneholder detaljerte tiltaks- og beredskapsplaner for departementer og virksomheter med beredskapsansvar.

Longva oppfordrer folk til å beholde roen, og advarer blant annet mot å hamstre matvarer.

– Dette er ikke en situasjon som plutselig bare oppstår, som ikke myndighetene har tenkt gjennom. Vi har tenkt gjennom det på mange ulike vis, og mange har planlagt for det lenge, sier Longva.

Koronaviruset

Dette er saken
Oppdateres
Hva

Koronaviruset er et smittsomt lungevirus. Myndighetene har innført strenge tiltak for å stoppe spredningen.

Hvordan

Viruset smitter gjennom hoste og nysing, og sprer seg raskt. Man forventer en stor økning av antall smittede de nærmeste dagene og ukene.

Status i Norge

48
39
36
33
32
Totalt467

Dette kan du gjøre (og ikke)

Innlagte i Norge dag for dag

De økonomiske konsekvensene

Etter utbruddet av koronaviruset i Norge begynte Nav å publisere statistikk som gir løpende informasjon om konsekvensene av viruset.

Vi samler nøkkeltallene her for å vise hvordan koronaviruset rammer norske arbeidsplasser, og vil fortløpende komme med flere grafer som viser utviklingen for norsk økonomi og arbeidsliv.

Sist oppdatert: 7. april
Sist oppdatert: 7. april

Status i verden

Forbud og restriksjoner i Europa

Viktig informasjon

16.mars kom det nye råd for deg som er forkjølet Alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme, skriver Folkehelseinstituttet i nye, oppdaterte råd. Også de med lette symptomer som forkjølelse eller vondt i halsen bør holde seg hjemme i ett døgn etter at de blir symptomfri.

15.mars innførte regjeringen en ny forskrift som kan forby folk å være på hytta i en annen kommune enn der de bor. Det betyr at folk kan tvinges hjem med loven i hånd dersom det blir nødvendig.

I tillegg er det en lang rekke lokale bestemmelser og reiserestriksjoner.

For å stoppe spredning av Covid-19 og bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester har Helsedirektoratet besluttet en rekke tiltak som gjelder fra torsdag 12. mars kl. 1800.

Følgende institusjoner stenges:

  • Barnehager
  • Barneskoler
  • Ungdomsskoler
  • Videregående skoler
  • Universiteter og høyskoler
  • Andre utdanningsinstitusjoner.

I tillegg blir en rekke arrangementer og virksomheter stengt:

  • Kulturarrangementer
  • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
  • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
  • Treningssentre
  • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
  • Svømmehaller, badeland og liknende

Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder  både tjenestereiser og privatreiser. Vedtaket gjelder fra 12.mars og foreløpig ut april 2020.

  • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Grunnen til dette er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.
  • Helsedirektoratet anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel etc).

Det anmodes til følgende om reiser:

  • Det tilstrebes at innenlands transport skal gå mest mulig som normalt.
  • Det oppfordres sterkt fra Helsedirektoratet til å unngå fritidsreiser 
  • Ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser som ikke er strengt nødvendig (både innenlands og utenlands), unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre.
  • Alle som kommer fra reiser utenom Sverige og Finland, skal i karantene, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.
  • Med virkning fra tirsdag vil også reiser til og fra Finland og Sverige bli rammet av karanteneregler. 

Beredskapsutvalget anser at følgende 15 funksjoner er kritiske for samfunnet:

  • Styring og kriseledelse
  • Forsvar
  • Lov og orden
  • Helse og omsorg
  • Redningstjeneste
  • IKT-sikkerhet i sivil sektor
  • Natur og miljø
  • Forsyningssikkerhet
  • Vann og avløp
  • Finansielle tjenester
  • Kraftforsyning
  • Elektroniske kommunikasjonstjenester
  • Transport
  • Satellittbaserte tjenester
  • Apotekene

Les mer på Helsedirektoratets nettsider

Dette er symptomene

siluett av mann med feber
De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.
silhuett av mann med hodepine, hals og nese smerter
I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.
silhuett av mann med vondt i lungene
Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.
silhuett av mann med symptomer på coronavirus
I noen tilfeller har koronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.

Hvis neiHvis jaHvis neiHvis jaHvis neiHvis jaOppdatert 18. mars 12:30«Jeg har symptomer som ligner på dem jeg har hørt at koronaviruset gir:Jeg har feber, hoste, sår hals, jeg er kortpustet og har vondt i hodet. Jeg lurer på om jeg kan ha fått koronaviruset. Hva gjør jeg?»Er du i en risikogruppe?Det er du hvis du er over 65 år, har nedsattimmunforsvar, kronisk hjerte- nyre- eller lungesykdom, diabetes, kreft eller høyt blodtrykk.Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).Følg nøye med på symptomeneTa kontakt med fastlegen din. Hold deg hjemme.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113  ved livstruendesykdom eller skade.kunHar du vært på reise?Alle som kommer frareiser skal i karantene i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar. HjemmekaranteneHold deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. Kontakt lege kun om du trenger helsehjelp. Du kan bevege deg utendørs, men unngå kontakt med andre, og ikke oppsøk steder der det er mange mennesker. Du bør for eksempel ikke gå på butikken, men få noen til å handle for deg.Har du de siste 14 dagenevært i kontakt med noen som har fått påvist smitte?Isolasjon hjemmeDet betyr at du må holde deg hjemme hele tiden i 14 dager og ikke gå ut. Du skal helst holde to meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle. De du bor sammen med skal være i karantene.Bli hjemmeDet er ikke nødvendig å teste seg selv om man er forkjølet eller syk. Ikke kontakt helsevesenet med mindre du har behov for helsehjelp. Hvis du lurer på noe kan du se fhi.no. Hvis du ikke finner informasjon om det du lurer på der kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116 117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 ved livstruendesykdom eller skade.kun

Oppdatert 18. mars 12:30

Jeg har symptomer som ligner på dem jeg har hørt at koronaviruset gir: Jeg har feber, hoste, sår hals, jeg er kortpustet og har vondt i hodet. Jeg lurer på om jeg kan ha fått koronaviruset. Hva gjør jeg?

Er du i en risikogruppe? Det er du hvis du er over 65 år, har nedsatt immunforsvar, kronisk hjerte- nyre- eller lungesykdom, diabetes, kreft eller høyt blodtrykk. Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).

Er du i en risikogruppe? Hvis ja:

Følg nøye med på symptomene. Ta kontakt med fastlegen din. Hold deg hjemme.

Har du behov for akutt helsehjelp? Hvis du har behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

Er du i en risikogruppe? Hvis nei:

Har du vært på reise? Alle som kommer fra reiser skal i karantene i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.

Har du vært på reise? Hvis ja:

Hjemmekarantene. Hold deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. Kontakt lege kun om du trenger helsehjelp. Du kan bevege deg utendørs, men unngå kontakt med andre, og ikke oppsøk steder der det er mange mennesker. Du bør for eksempel ikke gå på butikken, men få noen til å handle for deg.

Har du vært på reise? Hvis nei:

Har du de siste 14 dagene vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte?

Hvis ja:

Isolasjon hjemme. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden i 14 dager og ikke gå ut. Du skal helst holde to meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle. De du bor sammen med skal være i karantene.

Har du de siste 14 dagene vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte? Hvis nei:

Bli hjemme. Det er ikke nødvendig å teste seg selv om man er forkjølet eller syk. Ikke kontakt helsevesenet med mindre du har behov for helsehjelp. Hvis du lurer på noe kan du se fhi.no. Hvis du ikke finner informasjon om det du lurer på der kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

Har du behov for akutt helsehjelp?

Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

Har du spørsmål til helsemyndighetene?

Informasjonslinje om koronaviruset nås på telefonnummer: 815 55 015.

Folk som tror de kan være smittet, bes ringe fastlege eller legevakt på 116 117.

Det er viktig at folk som tror de kan være smittet, ikke møter opp hos legen, eller på legevakten, men blir hjemme og tar kontakt på telefon.

Oppdatert informasjon fra Folkehelseinstituttet finner du på denne lenken.

Dette bør du vite

Det første tilfellet av viruset i Norge ble bekreftet 26. februar. 

Norske myndigheter har skaffet verktøy for å stille diagnose raskt, og har sendt ut retningslinjer til helseaktører over hele landet. Alle norske flyplasser og kommuneoverleger har også fått brev med instrukser.

Alle landets blodbanker har innført to ukers karantene for blodgivere som har reist til områder med pågående spredning av koronavirus.

For blodbanken i Oslo er det strengere, hvor alle som har vært i kontakt med noen som har vært i områder med pågående spredning av koronavirus, også får karantene. 

Fra 14. mars 2020 fraråder Utenriksdepartementet nordmenn å reise til alle land med mindre det er helt nødvendig på grunn av den store spredningen av koronaviruset i disse områdene.

Se UDs reiseråd her.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ber alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har vært i områder med vedvarende spredning av koronavirus om å være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst. Les mer om dette her.

Hva er et koronavirus?

Koronavirus SARS-CoV-2 (også omtalt som coronavirus eller 2019-ncov) er en virusfamilie som er oppkalt etter det de ser ut som under et mikroskop. De er runde og dekket med pigger som kan se ut som en krone.

Koronavirus kan føre til luftveisinfeksjoner. Noen kan være dødelige, andre mindre alvorlige.

Viruset er et såkalt RNA-virus. Det betyr at genmaterialet består av RNA i stedet for DNA, og gjør at viruset sprer seg raskt og mutasjoner forekommer hyppigere. 5. mars ble det kjent at koronaviruset har utviklet seg til to varianter. Den opprinnelige virustypen, kalt S-typen ser ut til å gi mild sykdom. Den andre versjonen, kalt L-typen er mer aggressiv og sprer seg raskere. Nå er det S-typen som øker i utbredelse etter at den hissige varianten har vært redusert siden januar.

Forskerne arbeider med å teste ut mulige vaksiner, men dette vil ta tid.

A computer image created by Nexu Science Communication together with Trinity College in Dublin, shows a model structurally representative of a betacoronavirus which is the type of virus linked to COVID-19, better known as the coronavirus linked to the Wuhan outbreak

Foto: NEXU Science Communication

Hvor farlig er viruset?

Det varierer. Noen har fått milde symptomer, mens andre har blitt alvorlig syke og dødd.

Smittede kan få feber, hoste og pusteproblemer. I alvorlige tilfeller kan det utvikle seg til lungebetennelse, akutt lungesvikt og nyresvikt.

Antibiotika fungerer ikke på virus, og vanlig influensamedisin vil heller ikke fungere. Smittede som legges inn på sykehus får væsketilførsel og støtte til organer. Ellers må immunforsvaret gjøre jobben.

Antall smittede som dør holder seg lavt, ifølge Verdens helseorganisasjon. Mange av de omkomne var eldre eller hadde svak helse fra før av.

Hvor smittsomt er viruset?

Viruset smitter mellom mennesker via dråpesmitte, gjerne hosting og nysing. Det kan også sitte på overflater som dørhåndtak og gelendre.

Forskere regner med at det reelle tallet på smittede trolig er langt høyere enn det som er registrert.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa, på tre måter:

  1. Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  2. Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  3. Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Hva gjøres for å stoppe det?

I Norge planlegger helsemyndighetene for at så mange som 25 prosent av befolkningen kan bli smittet. Tiltak som vurderes er å redusere bruken av offentlig transport, omdisponere helsepersonell og holde skoler og barnehager stengt. Folkehelseinstituttet informerer til befolkningen på denne siden.

Kinesiske myndigheter har isolert hele Wuhan og nabobyene. Det gjelder flere titalls millioner mennesker til sammen.

Wuhan har fått tilsendt nesten 1000 legeteam fra andre provinser i landet, og to nye sykehus ble bygget i rekordfart.

Mange kinesiske byer har innført restriksjoner på reising, og flere land har innført ekstra kontroller av reisende.

Forskere fra flere land arbeider med å lage en vaksine, men dette tar lang tid.

Hvor kommer viruset fra?

Viruset ble først oppdaget i byen Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og ligger vest for Shanghai.

De første mistenkte smittetilfellene dukket opp i slutten av desember, og det første dødsfallet ble registrert 9. januar. De første tilfellene av korona-smitte mellom mennesker i Wuhan skjedde trolig allerede i midten av desember.

I likhet med lungevirusene Sars og Mers regner man med at viruset har smittet fra dyr. Det er foreløpig ikke sikkert hvilket dyr som er «synderen», men de mest sannsynlige smittekildene er slanger, flaggermus, grevlinger eller rotter.

Mange av de smittede jobbet eller oppholdt seg på sjømatmarkedet i Wuhan, der levende og nylig slaktede dyr er til salgs.

AKTUELT NÅ