NRK svarer: korona

Koronaviruset får enorme konsekvenser for millioner av nordmenns hverdag. Også resten av verden rammes hardt. Her svarer vi på noen av deres spørsmål.

Karantene
Forkjøla eller symptomer (også milde)
Syk eller smittet (isolasjon)
Frisk, men i risikogruppa
Frisk
Dra på butikkenIkke lovUnngå/restriksjonerIkke lovUnngå/restriksjonerOk
Dra på jobbIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Ta offentlig transportIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Møte vennerIkke lovIkke lovIkke lovUnngå/restriksjonerUnngå/restriksjoner
Overnatte på hytte utenfor egen kommuneIkke lovIkke lovIkke lovIkke lovIkke lov
Kontakt med de du bor medOkOkIkke lovOkOk
Gå en turOkUnngå/restriksjonerIkke lovOkOk

GRAFIKK: NRK. Oppdatert 23. mars 2020 kl. 14.30 – endringer kan forekomme. Sjekk siste råd fra myndighetene på helsenorge.no

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

NRK SVARER: Åpningstider 10-22. På hverdager (19-21) svarer journalistene våre deg også live på NRK mP3 (SE VIDEO). Til venstre: Journalist og programleder i NRK Nyheter, Bahare Viken og journalist og programleder Amir Horori i NRK mP3.

Vi svarer så mange vi kan. Du finner tidligere svar lenger ned i saken. Husk at det beste man kan gjøre for å hindre spredning av viruset er å være mest mulig hjemme og unngå kontakt med for mange. Vi er glad for at du er tålmodig med oss.

Du kan lese generelle råd til befolkningen på Folkehelseinstituttet (FHI) sine sider her.

Fra og med søndag 22. mars ber FHI om at du registrerer mistanke om covid-19-sykdom. Det kan du gjøre her. Det er kun et fåtall som testes for korona. Du kan lese mer om testing og om hvilke grupper som prioriteres her.

Her finner du alle svarene våre fra tidligere i uken

Her kan du stille oss spørsmål:

Laster nettmøte, vennligst vent...

Her er spørsmålene vi har svart på tidligere:

Laster nettmøte, vennligst vent...

Karanteneregler for korona

 • Hva vil det si å være i karantene?

Det finnes tre grupper som holder seg hjemme nå:

 1. Hjemmeisolering er for de som er bekreftet syk eller mistenkt syke.
 2. Hjemmekarantene er for de som har nærkontakt med en som er smittet, eller som har vært på reise.
 3. Hjemme fra jobb (ikke karantene) gjelder helsepersonell som har vært ute i område med vedvarende smitte eller bedrifter som selv har bedt ansatte om å ha hjemmekontor. På regjeringens hjemmesider kan du til enhver tid lese oppdaterte regler knyttet til karantene.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at hjemmekarantene gjelder for dem som har hatt nær kontakt med/bor sammen med et bekreftet smittetilfelle.

Personer som sitter i hjemmekarantene kan gå ut av eget hjem, ifølge FHI, men anbefales å unngå nær kontakt med andre.

Det betyr å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser og ikke ta offentlig transport før det er nødvendig.

Helsedirektoratet har besluttet forbud mot og stenging av:

 • Kulturarrangementer
 • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand.
 • Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Treningssentre
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
 • Svømmehaller, badeland og liknende

Dersom man derimot er i isolasjon, må man holde seg innendørs.

Personer som bare er hjemme fra jobb (har arbeidsrestriksjon) som føre var-prinsipp, kan leve som normalt, men skal ikke gå på jobb eller ha sosial omgang med arbeidskolleger.

 • Hvem betaler for at medarbeidere settes i karantene?

Hvis arbeidsgiver har pålagt deg karantene, skal arbeidsgiver i utgangspunktet betale deg vanlig lønn. Hvis en lege har vurdert at du må holde deg hjemme fordi du kan være smittet av koronaviruset, har du rett til sykemelding, opplyser Nav. NAV kan godta sykmelding uten personlig undersøkelse når det gjelder smittsom sykdom av betydning for folkehelsen.

Personer som på eget initiativ isolerer seg uten anbefaling fra lege, vil ikke ha rett til penger fra Nav.

Oppholder du deg i utlandet, og fått påvist smitte av koronavirus, har du krav på sykepenger. Da tar du kontakt med din fastlege i Norge for å dokumentere smitten, og får sykmelding.

I tillegg åpnet regjeringen for at det midlertidig skal være enklere for ansatte å få sykmelding over telefon eller via e-konsultasjon hvis du bør i karantene. Les mer om dette på Navs sider.

Koronaviruset

Koronaviruset

Foto: Lizabeth Menzies / AFP
 • Hvem bør i karantene?

Har du vært i risikoområder med vedvarende spredning og som har fått symptomer på smitte, bør du i karantene. Også dersom du har vært i kontakt med syke personer fra risikoområder, eller at du har vært på reise.

Karantenetiden hjemme er 14 dager. Fastlege eller arbeidsgiver kan bestemme at du skal i karantene, selv om du ikke har symptomer, for å være føre var. Les mer om dette på Folkehelseinstituttets sider.

 • Hva gjør du hvis du mistenker at du har blitt smittet?

Ta bare kontakt med lege dersom du føler deg alvorlig syk og har behov for helsehjelp. I en nødsituasjon, ring legevakt på 116117. Ikke møt opp på legevakta eller legekontoret med mindre du eventuelt får beskjed om det.

Fastlegen vurderer om du trenger å bli testet, og vil så gjøre en avtale med deg.

Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du også ringe myndighetene sin informasjonstelefon 815 55 015.

Ikke ring nødtelefonen, med mindre du har et akutt illebefinnende.

Smittefare

 • Hvor intim omgang skal man ha med en smittet for selv å bli smittet?

Ifølge WHO kan viruset smitte fra person til person gjennom nese og munn når en koronasmittet hoster blant annet.

Det er viktig å ha en meters distanse til den som er smittet.

Det er liten risiko for å bli smittet av personer uten symptomer. Viruset kan overleve på en overflate fra noen timer til noen dager. Vask hendene godt, gjerne med alkoholbasert håndvask.

 • Hvor bekymret bør jeg være for barn?

Data forskerne har analysert så langt, kan tyde på at koronaviruset ikke rammer barn i stor grad. Kun noen få barn er så langt registrert som smittet.

 • Hva skal jeg gjøre om jeg er i risikogruppa?

Basert på opplysninger fra koronautbruddet i Kina, ser det ut som at følgende gruppe har høyere risiko for å utvikle alvorlig sykdom ved koronasmitte:

 1. Eldre over 65 år
 2. Personer med kronisk sykdom (hjertekarsykdom, diabetes, lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk). I tillegg kan de som røyker kanskje også være ekstra utsatt.

Du bør derfor gjøre som du pleier for å forebygge smitte av alle infeksjonssykdommer. Det vil si: God håndhygiene og unngå unødvendig samvær med personer som har symptomer med luftveissykdom.

I tillegg anbefaler FHI influensavaksine og pneumokokkvaksine til risikogrupper, og fraråder alle nordmenn generelt å reise til områder i utlandet med vedvarende koronautbrudd.

Reise

Informasjon til reisende på Gardemoen

Informasjon til reisende på Gardermoen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Bør jeg la være å dra på ferie til utlandet?

Helsedirektoratet gikk ut med en klar anbefaling 12.mars om å begrense reisevirksomheten.

Ved reiser til alle land untatt Sverige og Finland blir du ilagt karantene. Det kan du lese mer om på Helsedirektoratets nettsider.

Reglene er som følger:

 • Alle som ankommer Norge etter reiser, unntatt i Sverige eller Finland, ilegges karantene (isolering) i 14 dager etter ankomst.
 • Alle som ankommer Norge etter reiser ilegges karantene (isolering) ved symptomer som forkjølelse, feber og/eller tungpustethet. Isoleringen varer i minst 7 dager etter symptomfrihet.

Hva har du krav på dersom du må avbestille?

Det avhenger av hvilken billettype du har. Har du bestilt en dyrere flybillett, har du ofte endrings- og avbestillingsmulighet.

Når det gjelder reiseforsikring dekker den normalt sett ikke frykten for smitte, men avbestilling hvis UD fraråder innreise til stedet du skal.

Det er lurt å høre med forsikringsselskapet før du avlyser, for å få siste oppdaterte informasjon.

Jurist i forbrukerrådet, Caroline Skarderud, råder alle til å ta kontakt med flyselskap, hotell og forsikringsselskap for å høre hvilke muligheter de har dersom du må avbestille.

Dersom du blir satt i karantene av lokale myndigheter i utlandet, blir du automatisk sykmeldt. Da dekker forsikringsselskapet avbestilling på reiser, ifølge Andreas Bibow i Europeiske reiseforsikring.

Dersom du er på reise innenlands i Norge og skulle bli satt i karantene, så blir det akkurat som hvilken som helst annen reise utenlands – da dekker reiseforsikringen hotellopphold i inntil 14 dager, sier han.

Hvis neiHvis jaHvis neiHvis jaHvis neiHvis jaOppdatert 18. mars 12:30«Jeg har symptomer som ligner på dem jeg har hørt at koronaviruset gir:Jeg har feber, hoste, sår hals, jeg er kortpustet og har vondt i hodet. Jeg lurer på om jeg kan ha fått koronaviruset. Hva gjør jeg?»Er du i en risikogruppe?Det er du hvis du er over 65 år, har nedsattimmunforsvar, kronisk hjerte- nyre- eller lungesykdom, diabetes, kreft eller høyt blodtrykk.Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).Følg nøye med på symptomeneTa kontakt med fastlegen din. Hold deg hjemme.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113  ved livstruendesykdom eller skade.kunHar du vært på reise?Alle som kommer frareiser skal i karantene i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar. HjemmekaranteneHold deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. Kontakt lege kun om du trenger helsehjelp. Du kan bevege deg utendørs, men unngå kontakt med andre, og ikke oppsøk steder der det er mange mennesker. Du bør for eksempel ikke gå på butikken, men få noen til å handle for deg.Har du de siste 14 dagenevært i kontakt med noen som har fått påvist smitte?Isolasjon hjemmeDet betyr at du må holde deg hjemme hele tiden i 14 dager og ikke gå ut. Du skal helst holde to meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle. De du bor sammen med skal være i karantene.Bli hjemmeDet er ikke nødvendig å teste seg selv om man er forkjølet eller syk. Ikke kontakt helsevesenet med mindre du har behov for helsehjelp. Hvis du lurer på noe kan du se fhi.no. Hvis du ikke finner informasjon om det du lurer på der kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116 117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.Har du behov for akutt helsehjelp?Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 ved livstruendesykdom eller skade.kun

Oppdatert 18. mars 12:30

Jeg har symptomer som ligner på dem jeg har hørt at koronaviruset gir: Jeg har feber, hoste, sår hals, jeg er kortpustet og har vondt i hodet. Jeg lurer på om jeg kan ha fått koronaviruset. Hva gjør jeg?

Er du i en risikogruppe? Det er du hvis du er over 65 år, har nedsatt immunforsvar, kronisk hjerte- nyre- eller lungesykdom, diabetes, kreft eller høyt blodtrykk. Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).

Er du i en risikogruppe? Hvis ja:

Følg nøye med på symptomene. Ta kontakt med fastlegen din. Hold deg hjemme.

Har du behov for akutt helsehjelp? Hvis du har behov for akutt helsehjelp kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

Er du i en risikogruppe? Hvis nei:

Har du vært på reise? Alle som kommer fra reiser skal i karantene i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.

Har du vært på reise? Hvis ja:

Hjemmekarantene. Hold deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst. Kontakt lege kun om du trenger helsehjelp. Du kan bevege deg utendørs, men unngå kontakt med andre, og ikke oppsøk steder der det er mange mennesker. Du bør for eksempel ikke gå på butikken, men få noen til å handle for deg.

Har du vært på reise? Hvis nei:

Har du de siste 14 dagene vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte?

Hvis ja:

Isolasjon hjemme. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden i 14 dager og ikke gå ut. Du skal helst holde to meters avstand til de du bor sammen med og ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle. De du bor sammen med skal være i karantene.

Har du de siste 14 dagene vært i kontakt med noen som har fått påvist smitte? Hvis nei:

Bli hjemme. Det er ikke nødvendig å teste seg selv om man er forkjølet eller syk. Ikke kontakt helsevesenet med mindre du har behov for helsehjelp. Hvis du lurer på noe kan du se fhi.no. Hvis du ikke finner informasjon om det du lurer på der kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

Har du behov for akutt helsehjelp?

Hvis du har behov for akutt helsehjelp og ikke får kontakt med fastlegen din kan du ringe nærmeste legevakt på 116117. Ring 113 kun ved livstruende sykdom eller skade.

SISTE NYTT

Siste meldinger