Hopp til innhold

Denne bilen ble sett da Anne-Elisabeth Hagen forsvant

SKI (NRK): Den ukjente bilen kjørte på en nyåpnet gangvei ved Hagens hus da politiet mener hun ble drept. Nå blir den mystiske bilen etterlyst.

Det var et kamera på andre siden av Langvannet som filmet bilen ved 09-tiden på forsvinningsdagen 31. oktober 2018.

Det siste bekreftede livstegnet fra 68-åringen var klokken 09.14 denne morgenen, og politiets hovedteori er at hun ble drept inne i huset kort tid etter senere.

Politiet fattet derfor stor interesse for videoen som viser den ukjente bilen, bare noen få hundre meter unna åstedet på det politiet mener er et sentralt tidspunkt.

Agnes Beate Hemiø, Øst politidistrikt

POLITIINSPEKTØR: Agnes Beate Hemiø i Øst politidistrikt.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

Strekningen bilen kjørte på en gangvei det ikke er lov å kjøre bil på, og kvaliteten på videoen er så dårlig at politiet ikke har funnet noen tydelige svar.

Identiteten til føreren, eventuelle passasjerer og type bil er derfor fortsatt ukjent.

– Dette er en interessant bil, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø til NRK.

Politiet har foretatt rekonstruksjoner for bedre å kunne tolke informasjonen fra opptakene. De ønsker nå å komme i kontakt med føreren.

– På opptak fra Hjelpemiddelsentralen synes det å være bevegelser på gangveien nedenfor Sloraveien 4 klokken 07.56 og 08.56. Bildene er imidlertid av en slik kvalitet at det er vanskelig å trekke noen sikre konklusjoner om hva bevegelsene viser, sier Hemiø.

På grunn av den dårlige kvaliteten på opptakene, har politiet ventet med å gå ut med bildene.

Kameraet som filmet bilen er sensorutløst på nær avstand, opplyser politiet. Det betyr at det finnes flere tidsrom på forsvinningsdagen hvor politiet ikke har fått opptak fra stedet.

Ifølge politiet finnes det ikke noe video av at bilen forlater området, noe som kan tyde på at den ikke kjørte den samme veien tilbake.

Politiet beskriver observasjonene på kameraene slik:

  • Kl. 07:56:01 – 07:56:19 – Rødt lys som ikke beveger seg sett på gangveien. Kl. 07:56:30 – 07:56:23 – Hvitt/lyst lys som beveger seg minimalt mot andemateplassen. Politiet antar at dette er et kjøretøy.
  • Kl. 08:56:49 – 08:57:09 – Lyst/hvitt lys beveger seg fra området andemateplassen mot Sloraveien 4. Politiet antar at dette er et kjøretøy.
Dronebilde over åstedet i Sloraveien 4 etter pågripelsen 28. april.

OVERVÅKINGSBILDE: Bilen ble filmet kjørende på gangveien til høyre på dette bildet.

Foto: Tore Linvollen

Gangvei vanligvis sperret

Den gruslagte strekningen er på omlag 150 meter og starter ved foringsplassen for ender ved Langvannet.

Enden av gangveien er vanligvis sperret av med store sperresteiner for å forhindre at bilkjøring på strekningen.

Men på grunn av snøfall kort tid før Anne-Elisabeth Hagen forsvant, må steinene ha vært flyttet, bekrefter Lørenskog kommune overfor NRK.

– Vi flytter sperresteinene i forbindelse med snømåking. Når vi brøyter veien må de fjernes, sier avdelingsleder Lasse Smith i kommunalteknisk avdeling til NRK. En bil hadde ikke klart å kjøre strekningen dersom sperresteinene fortsatt sto fremme, mener avdelingslederen.

Sperresteinene er satt fram for å forhindre trafikk til og fra nabolaget langs Langvannet.

– Det hadde ikke vært mulig. Det er derfor vi har satt dem der, sier han.

Sperret

FJERNET: Lørenskog kommune bekrefter at sperresteinene kun fjernes når gangstien skal måkes for snø.

Foto: RUNAR HENRIKSEN JØRSTAD / NRK

Tror hun ble fraktet vekk i bil

Det er først nå politiet går ut og etterlyser bilen, men teorien om at en bil har vært involvert i saken, har politiet hatt lenge.

Allerede i juni i fjor bekreftet politiinspektør Tommy Brøske at hovedteorien deres er at 68-åringen ble fraktet vekk i en bil.

Flukten fra åstedet kan ha skjedd uten at den ble fanget på overvåkingskamera. Det er flere småveier i området uten kameradekning.

– Jeg tenker at med god planlegging, er det mulig å gjøre det vesentlig vanskeligere å bli fanget opp, sa Brøske til NRK i april i fjor.

Politiet har også bekreftet at en rekke bileiere har vært inne til avhør for å kartlegge bevegelsene i området den aktuelle dagen.

Flere etterlysninger

Når politiet nå går ut og etterlyser bilen og eieren, er det tredje gang de ber publikum om hjelp om å identifisere observasjoner fra forsvinningsdagen.

Bildet fra en overvåkingsvideo utenfor Futurum-bygget i Lørenskog viser en mann gående forbi

UKJENT: Politiet etterlyste i januar 2018 to menn som var blitt fanget opp av overvåkingskameraene ved Tom Hagens arbeidsplass. Ingen av dem er identifisert.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Fra før har de etterlyst to menn som ble fanget på et overvåkingskamera utenfor arbeidsplassen til Tom Hagen, samt en ukjent mann som ble filmet utenfor Metrosenteret i Lørenskog.

.

UKJENT: Politiet vet ennå ikke hvem denne mannen er, og mener det er mistenkelig at han ikke har meldt seg.

Foto: POLITIET/SKJERMDUMP

Ingen av de etterlyste personene har noen gang blitt identifisert, og politiet mener nå det er mistenkelig at mannen på Metrosenteret ikke har meldt seg.

AKTUELT NÅ