Brende slutter – Solberg leter etter ny utenriksminister

Jobben som Norges utenriksminister er ledig. Børge Brende (H) blir president i World Economic Forum, og statsminister Erna Solberg (H) leter etter en erstatter.

PRESSEKONFERANSE ERNA SOLBERG BØRGE BRENDE

Utenriksminister Børge Brende (H) og statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse i Regjeringens representasjonsanlegg fredag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Solberg har bedt Brende om å bli sittende til kongen har holdt trontalen i Stortinget og regjeringen har lagt fram sitt forslag til statsbudsjett, i midten av oktober:

– Børge skal fortsette som utenriksminister i litt mer enn fire uker. Jeg har litt tid til å finne ut av hvem som tar over, sier Solberg.

– Nå har dere fire uker til å spekulere på hvem som blir utenriksminister. Men vit at det er en person som bestemmer, og bare en person som vet noe. Og hun vil ikke si noe, sier Solberg, som understreker at hun ikke har bestemt seg ennå.

Gleder seg

PRESSEKONFERANSE ERNA SOLBERG BØRGE BRENDE

Brende og Solberg under dagens pressekonferanse.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Brende, som jobbet i World Economic Forum fra 2008 til han ble utenriksminister i 2013, sier han gleder seg til å ta fatt på jobben.

– Jeg fikk tilbud om jobben denne uken, og vurderte det grundig. Jeg diskuterte det også med statsministeren. Jeg mener det er riktig tidspunkt, dersom jeg skulle gjøre noe annet, sier Brende.

– Det har vært et privilegium å få være utenriksminister i fire krevende og spennende år for Norge, legger han til.

WEF er en stor internasjonal organisasjon, som samler rundt 1000 av verdens største selskaper. Organisasjonen har 700 ansatte med kontorer i fem ulike land.

Forhandler om samarbeid

Etter valget ble det klart at Høyre/Frp-regjeringen blir avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å få flertall i Stortinget.

De fire partiene har startet samtaler om hvordan de skal samarbeide i neste periode. Solberg vil helst ha KrF og Venstre med i regjering. Det er krefter i begge partier som ønsker dette, selv om de gikk til valg på en regjering med sentrum og Høyre.

Nå er altså utenriksministerposten med i potten når Solberg skal legge regjeringskabalen i høst – enten det blir to, tre eller fire partier i regjering.

Partilederdebatt i NRK dagen etter valget.

Partilederne Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) sammen etter valget.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger