Hopp til innhold

– Breivik ser frem til å lese aviser

Anders Behring Breivik ønsker ikke å anke kjennelsen etter gårsdagens fengslingsmøte. – Han ser frem til å lese aviser igjen, sier advokat Geir Lippestad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Terrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarer bekrefter overfor NRK at gårsdagens varetektskjennelse ikke kommer til å bli anket.

Behring Breiviks forsvarere ba om åtte nye uker i varetekt, og argumenterte med at den siktede i praksis har sittet i isolat. Oslo tingrett mente derimot at det var grunnlag for varetektsfengsling i 12 uker. Behring Breivik tok mandag selv til orde for at han skulle løslates.

Geir Lippestad

Geir Lippestad sier Breivik ser frem til å lese aviser.

Foto: Hans Erik WEiby / NRK

– Jeg har snakket med min klient, og han ønsker ikke å anke. Det var restriksjonene som var det viktigste for han, sier Lippestad.

Oslo tingrett bestemte mandag å bare forlenge Breiviks medieforbud frem til 12. desember.

– Han ser frem til å lese aviser og den slags, sier Lippestad.

Hvis kjennelsen blir stående betyr det at Behring Breivk kan lese aviser og andre nyhetsmedier etter 12. desember.

Ifølge tingrettsdommer Torkjel Nesheim betyr en opphevelse av medieforbudet at Breivik prinsippet også får tilgang til internett, men han understreker at det er opp til fengselsmyndighetene hvordan dette vil fungere i praksis.

– Anders Behring Breivik får tilgang til radio, TV og aviser, ikke internett. Det er det ingen høysikkerhetsfanger som har tilgang til, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel til NRK.no.

– Rolig

Lippestad snakket med sin klient på Ila sent i går kveld, etter at Breivik hadde fått oversendt kjennelsen.

Ifølge Lippestad var ikke Breivik spesielt preget etter å ha møtt pårørende og overlevende for første gang.

– Han sa at han ikke så dem direkte, men at han visste at de var der. Han sa også at han syntes fengslingsmøtet gikk bra.

– Var han preget av møtet i noen grad?

– Han var som beskrevet – rolig. Han var rolig før møtet, og han var rolig etter møtet, sier Lippestad.

Under fengslingsmøtet mandag avbryt Breivik dommeren mot slutten av fengslingsmøtet, for å holde en tale direkte til de pårørende. Dette ble kontant avvist av tingrettsdommer Nesheim.

– Han respekterte at han ikke fikk snakke til de pårørende, og vi hadde også informert ham om at han ikke kunne regne med det, sier Lippestad.

Kan få besøk

Påtalemyndigheten ba mandag om 12 ukers brev- og besøkskontroll, og åpnet for at Breivik kunne motta besøk i fengselet, under streng kontroll.

– Besøkskontroll betyr i praksis at i den grad han skal ha besøk av noen, blir det med en av våre etterforskere til stede slik at vi kan kontrollere situasjonen, forklarer politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby.

Oslo tingrett mente det holdt med brev- og besøkskontroll i åtte uker, og argumenterte med at etterforskningen av terrorsaken nærmer seg slutten.

Kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Roar Hanssen, sier at det foreløpig ikke er klart om man vil anke kjennelsen.

– Vi har ikke tatt stilling til om vi vil anke. Vi har to uker på å finne ut om vi vil anke, og kommer til å bruke noe mer tid, sier Hanssen til NRK.no.

Breivik har så langt sittet over 16 uker i varetekt med brev-, besøks- og medieforbud, og i praksis isolert.

AKTUELT NÅ