Hopp til innhold

– Ville se ham for å føle meg trygg

Flere overlevende og pårørende møtte frem i Oslo tingrett for å se Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet. – Jeg ville se at han ikke har makt lenger, sier en av dem.

Video Sofie Nilssen og Ingeborg Anette Moen

SE VIDEO: Sofie Nilssen og Ingeborg Anette Moen ville se terroristen

– Jeg har vært så redd. Jeg trengte å se at han ikke har makt lenger og at jeg nå er trygg, sier Sofie Nilssen fra Buskerud AUF. Hun opplevde redselstimene på Utøya og kom til Oslo tingrett i dag for å se frykten i øynene.

– Jeg syns det var ekkelt å se ham. Jeg ble kvalm, det var ikke noe godt.

Tror dagene fremover blir tunge

– Jeg trengte å se ham i dag for å få vekk andre bilder fra Utøya, sier Ingeborg Anette Moen fra Telemark AUF. Hun tror det kan bli tøft i dagene fremover, men hun håper bildene av en fengslet Anders Behring Breivik kan være med på å dempe frykten.

– Hvorfor bestemte du deg for å komme hit?

– Jeg følte bare at jeg trengte det, at det var noe jeg måtte gjøre, sier Moen.

Også Sofie tror dagene fremover blir tunge, men hun syns det er godt at hun med egne øyne har sett at terroristen er fengslet.

– Det gir meg mer trygghet.

Adrian Pracon Oslo tingrett Anders Behring Brevik Oslo tingrett

Adrian Pracon tror ikke den terrorsiktede var ute etter å beklage seg da han ba om å få snakke til de pårørende mot slutten av fengslingsmøtet.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kunne blitt drept 22. juli

NRK.no møtte Adrian Pracon (21) fra Skien både før – og etter fengslingsmøtet. Pracon var selv på Utøya, og var bare noen centimeter fra å bli skutt i hodet av den terrorsiktede 22. juli.

Han skjøt meg i skulderen, og hele skulderen ble revet opp. Jeg overlevde ved å spille død. Han skulle treffe hodet, jeg hadde kjempeflaks, sier Pracon.

Før møtet fortalte Pracon til NRK.no at han var på fengslingsmøtet for å se fremgangen i rettsprosessen, og at det viktigste var å se den terrorsiktede i lenker.

– Det selvfølgelig ubehagelig, men det blir ikke verre enn det har vært. Jeg håper bare dommeren stopper han i tide, hvis han begynner å snakke, sa Pracon, som skalv av både kulde – og nervøsitet før møtet med Anders Behring Breivik.

– Vet hva han hadde sagt

Etter møtet i Tingretten var Pracon noe roligere.

– Jeg ventet i spenning på hva dommeren kom til å gjøre da han begynte å snakke. Det var greitat han fikk si noe om det som hadde med fengslingsmøtet å gjøre, men jeg synes det var helt riktig av dommeren å avbryte han da han ville snakke til de pårørende, sier Pracon, og legger til:

– Man vet jo hva han hadde kommet til å si. Jeg er helt sikker på at han ikke hadde kommet med noen beklagelse, men bare hadde lagt ut om sine gjerninger, og grunnen til disse. Det har ikke vært noen tegn til anger i det han har vist foreløpig, sier Pracon, som fysisk sett er på bedringens vei etter 22. juli.

– Jeg mangler muskler som skal løfte armen opp, og det er fortsatt vanskelig å løfte noe som har litt vekt. Men det går bedre, og jeg har fått lov til å begynne trene forsiktig igjen av legen, sier Pracon.

Han forteller at splint nummer fire etter kulen fra Anders Behring Breivik er på vei ut av kroppen.

– Kroppen min vil ikke ha den der. Den støter vekk ondskap, sier Pracon til NRK.no.

Gråt og latter

Mange av de pårørende og overlevende som ikke fikk plass i hovedsalen i 8. etasje var samlet i salen for publikum og pårørende.

Stemningen i publikumssalen var svært anspent under fengslingsmøtet. Flere av de frammøtte brast ut i nervøs latter de gangene Anders Behring Breivik henvendte seg til publikum.

Andre klarte ikke å holde tårene tilbake, og da fengslingsmøtet var ferdig satt flere unge jenter fra AUF igjen i salen og gråt. Gråten fortsatte også utenfor rettslokalet for flere av de frammøtte.

Gruet seg til å høre stemmen

Var i Oslo tingrett

Jammaz Syed og Hacire Yavus

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

En av dem som ble overveldet av følelser etter å ha hørt den terrorsiktede snakke, var 16 år gamle Jannat Syed.

Jannat er selv AUF-medlem, og mistet flere venner på Utøya 22. juli. Idag møtte hun opp i publikumssalen for å se og høre mannen som tok livet av vennene hennes. Etter fengslingsmøtet sier hun til NRK.no at hun nesten ikke har ord for å beskrive det hun opplevde i Oslo tingrett i dag.

– Å høre stemmen hans var det jeg gruet meg mest til. Jeg skjønner ikke at han ikke kan innrømme at han har gjort noe galt, sier Syed.

Hun reagerte på at Anders Behring Breivik fikk snakke uavbrutt i starten av fengslingsmøtet.

– Jeg synes ikke det var riktig at han fikk snakke fritt i starten. Det har han ingen rett til, sier Syed.

Hun syntes også det var forferdelig at Behring Breivik spurte om å få snakke direkte til de pårørende mot slutten av fengslingsmøtet. Behring Breivik ble da nektet å fortsette av tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

– Han har drept og skutt flere av disse menneskenes nærmeste, hvordan kan han prøve å snakke med dem?

Klarte ikke oversette

I tingretten traff Syed Hacire Yavus. Den belgiske turisten er på besøk i Oslo, og snakker ikke norsk.

Hun spurte derfor Syed om hun kunne oversette det som ble sagt på fengslingsmøtet.

Etter hvert ble imidlertid Syed så tatt av gråten at det ble umulig å oversette, og den belgiske turisten tok heller på seg oppgaven med å forsøke å trøste Syed under fengslingsmøtet.

NRK.no møtte Syed og Yavus utenfor publikumssalen et kvarter etter at fengslingsmøtet er over, da sitter de to fortsatt i trøstende omfavnelse.

Også Yavus er i sjokk etter å ha hørt den terrorsiktede snakke.

– Det er veldig rart at han ikke viser anger. Det han sa i dag fikk ham til å virke som en Hitler nummer to, sier Yavus til NRK.no.

Anders Behring Breivik fikk 12 nye uker i varetekt.

Sterkt møte

Også lederen av Telemark AUF, Tim Viskjer, syns det var sterkt å se Anders Behring Breivik i dag.

SE VIDEO:

Video Tim Viskjer så Anders Behring Breivik for første gang

Tim Viskjer så Anders Behring Breivik for første gang etter 22.juli

Lyspunkt

AKTUELT NÅ