Hopp til innhold

Støre om uoppklart hyttetur-SMS: – Jeg har andre plager

Den nye forsvarsministeren var med på hytteturen der en grov SMS ble sendt Liv Signe Navarsete. Selv sier Gram at han ikke sendte den.

– Vi har sett etter en klok og erfaren leder med tung politisk erfaring fra mange felt som kan gå rett inn i den jobben. Bjørn Arild har lang erfaring, sier Jonas Gahr Støre på pressekonferansen hvor de nye statsrådene blir presentert.

Bjørn Arild Gram har fram til nå vært kommunalminister i Støre-regjeringen. Før dette var han styreleder i KS, og han har også tidligere vært ordfører i Steinkjer.

Den nye forsvarsministeren Bjørn Arild Gram er en av de åtte Senterparti-mennene som var til stede på en hyttetur i 2016, hvor en melding ble sendt til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete. I den sto det «vi har lyst på fitta di».

Navarsete har tidligere uttalt at hun opplevde meldingen som trakasserende. Det er ikke kjent hvem som sendte meldingen.

På spørsmål om Gram har vært gjenstand for en ny bakgrunnssjekk, svarer Støre slik:

– Bjørn Arild Gram var gjenstand for en grundig bakgrunnssjekk da han ble statsråd i oktober. Det som har kommet fram de siste dagene må ikke ta fra at den bakgrunnssjekken var grundig, sier Støre.

Ny forsvarsminister

Bjørn Arild Gram og Sigbjørn Gjelsvik får blomster på slottsplassen etter statsråd tirsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB

Gram: – Jeg sendte ikke den meldingen

Støre får flere spørsmål om hytteturen på pressekonferansen:

– Den saken opplever jeg har blitt behandlet av Sp grundig, lenge før denne regjeringen ble dannet. Og jeg har ingen grunn til å stille spørsmål til Grams integritet på grunn av saken.

– Plager det deg at saken er uoppklart?

– Jeg har andre plager, sier Støre.

Også Gram får spørsmål om hytteturen på pressekonferansen:

– Det jeg vil si er det at jeg sendte ikke den meldingen, og vet ikke hvem som sendte den. Jeg syns det er beklagelig at noen var så dumme og sendte den meldingen.

Burde den personen som gjorde det, stå fram?

– Ja, selvfølgelig, men det skjedde ikke, svarer Gram.

I intervju med NRK gjentar Gram at det ikke var han som sendte meldingen til Liv Signe Navarsete.

– Først og fremst er det veldig trasig for Liv Signe Navarsete som fikk den meldingen, den skulle selvfølgelig aldri vært sendt. Det er bare å beklage og være lei seg for. Jeg kjenner ikke noe nærmere til hvordan det skjedde, sier Gram.

Arild Gram

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram på slottet..

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Gram takker for tilliten han er blitt vist av både Støre og sin partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi er opptatt av å ha et sterkt nasjonalt forsvar, det er et viktig prosjekt for regjeringa. Samtidig som vi selvsagt utvikler samspillet og samarbeidet vi har med våre allierte, sier Gram.

Gram sier det, tross den akutte situasjonen i Ukraina, også er viktig å tenke langsiktig om forsvar og beredskap.

– Det er ikke noen tvil om at forsvarsevnen til Norge må styrkes, både kortsiktig og i et lengre løp.

Ny forsvarsminister

Sigbjørn Gjelsvik blir ny kommunal- og distriktsminister.

Foto: Lise Åserud / NTB

– En tøff negl

Sigbjørn Gjelsvik tar over stillingen som kommunalminister etter Gram.

Han har vært politisk aktiv siden 1992, og hadde en rekke verv i Senterungdommen og Nei til EU på 1990-tallet.

Gjelsvik ble innvalgt på Stortinget i 2017, og er for øyeblikket medlem av finanskomiteen på Stortinget.

– Jeg ble for alvor kjent med Sigbjørn da vi forhandlet på Hurdal. Jeg var klar over at det var en tøff negl, men det jeg møtte var en veldig erfaren politiker, sier Støre om sin påtroppende kommunalminister.

Han sier Ukraina-krisen vil bli viktig også for kommunaldepartementet framover. Også Sigbjørn Gjelsvik takker Støre og Vedum for tilliten.

Les også Lengali etter Enoksen-avgang: – Håper døtrene våre slipper å oppleve det vi har opplevd

Hilde Lengali

– Det er en spesielt viktig og krevende tid for kommunene. Å møte alle de som er på flukt fra Ukraina, at vi skal møte de på en god og verdig måte. Da har vi som regjering også et ansvar for at de som har det ansvaret rundt omkring i Norge, at de vet at de har regjeringa i ryggen, sier Gjelsvik.

Dagens endringer betyr at Marit Arnstad fortsetter som parlamentarisk leder for Senterpartiet på Stortinget.

Når Gjelsvik nå blir statsråd, kommer Kari Mette Prestrud inn som vararepresentant fra Akershus i Senterpartiets stortingsgruppe.

Det er ingen endringer blant de politiske rådgiverne eller statssekretærene, verken i Kommunal- og moderniseringsdepartementet eller Forsvarsdepartementet.

På grunn av påskeferie blir det ikke tradisjonell nøkkeloverrekkelse i departementet.

Les også Krev nye rutiner: Vil at kvinner skal ta imot varsel i Senterpartiet

Generalsekretær Knut M. Olsen (i midten), sammen Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og nestleder Anne Beathe Tvinnereim.

Enoksen gikk av etter forhold til ung kvinne

Det var i helgen den tidligere forsvarsministeren Odd Roger Enoksen (Sp) trakk seg.

Årsaken er at det kom fram i VG at han hadde et forhold til en ung kvinne som statsråd på midten av 2000-tallet. Kvinnen var 18 da hun møtte Enoksen for første gang i 2005.

NRK har også omtalt den tidligere Sp-politikeren Hilde Lengali, som nylig varslet Senterpartiet om to hendelser hun hadde med Enoksen i 2000 og 2001.

Enoksen er den andre statsråden i Støre-regjeringen som trekker seg under et halvt år etter at regjeringen ble dannet.

Hadia Tajik (Ap) måtte gå av som arbeids- og sosialminister og nestleder i Arbeiderpartiet etter avsløringer om at hun hadde fått skattefritak for en pendlerbolig ved hjelp av en leiekontrakt for en hybel hos naboer av Tajiks foreldre. Tajik betalte aldri leie der, og bodde aldri i hybelen.

Les også Innrømmer at bakgrunnssjekken svikta

Kristine Kallset

Hun ble erstattet av Marte Mjøs Persen (Ap), som inntil da var olje- og energiminister, mens Terje Lien Aasland (Ap) tok over som olje- og energiminister.

I ettertid har det blitt stilt spørsmål til bakgrunnssjekken som Støre-regjeringen fikk gjort i forkant av at statsrådene ble utnevnt.

Statsminister Jonas Gahr Støres stabssjef Kristine Kallset (Ap) innrømmet i går ovenfor NRK at bakgrunnssjekken kunne vært enda grundigere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger