Hopp til innhold

Får ikke behandlet sakene sine på nytt

Tidligere nestleder Trond Giske tapte kampen om å få varsler-sakene gjenopptatt. Samtidig åpner partiledelsen for Giskes «fulle deltakelse i partiet».

Trond Giske kommenterer Ap-lederens konklusjon i varslersakene mot ham.

– Det er veldig fint at partiet slår så tydelig fast at det er ingenting i sakene fra i fjor som er til hinder for min fulle deltakelse i partiet, sier Trond Giske til NRK.

Nylig mottok han et brev fra partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng med beskjed om at han ikke får varslersakene mot seg selv behandlet på nytt – slik han selv tok til orde for i fjor høst.

Jonas Gahr Støre om ny regjeringsplattform

HAR KONKLUDERT: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke er grunnlag for å se på Giske-saken på nytt.

Foto: Gunhild Hjermundrud/NRK

– Vi har meddelt i dag at vi står fast ved konklusjonen fra i fjor og går videre. Det er viktig at det blir satt et punktum, både for varslerne, Giske selv og for partiet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Partiet har forholdt seg til partiets retningslinjer slik de var utformet i 2017, og formidlet i pressemelding av 25. januar 2018 vår konklusjon om at disse var brutt. Varslere ble orientert om dette og vi anser sakene som ferdigbehandlet og avsluttet, står det i brevet til Trond Giske.

Dermed opprettholder partiet konklusjonen om at Giske har brutt partiets retningslinjer når det gjelder seksuell trakassering. Samtidig skriver de to partitoppene at partiet ikke har sett det som sin oppgave å vurdere hvorvidt Giske har brutt loven. Dette siste poenget er Giske selv opptatt av når NRK snakker med ham i kveld:

– Det er viktig for meg at de slår fast at sakene aldri har vært vurdert opp mot likestillingslovens definisjon av seksuell trakassering. Det er en alvorlig anklage som man nå sier man ikke har konkludert på, sier Giske.

Ap-lederen mener Giske-saken nå er et tilbakelagt kapittel for partiet.

PUNKTUM: Ap-lederen mener Giske-saken nå er et tilbakelagt kapittel for partiet.

Tapte kampen for ny behandling av sakene

Det har gått over ett år siden Trond Giske i januar 2018 trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet etter flere varsler mot ham om upassende oppførsel.

I oktober i fjor ba så Giske om at sakene mot ham skulle gjennomgås på nytt. Giske leverte en formell kontradiksjon og mer enn 70 sider med dokumentasjon.

Partileder Støre sier til NRK at denne dokumentasjonen ikke ga grunn til å ta sakene opp til ny behandling.

– Sakene var godt nok opplyst i fjor. Det var grunn til å si at retningslinjene var brutt. Den konklusjonen er ikke endret.

Politisk kommentator Magnus Takvam om konklusjonen Ap-leder Jonas Gahr Støre har trukket i Trond Giske-saken.

KOMMENTERER: Politisk kommentator Magnus Takvam om konklusjonen Ap-leder Jonas Gahr Støre har trukket i Trond Giske-saken.

Giske er på sin side skuffet over at ikke sakene får en ny behandling.

– Jeg mener at den dokumentasjonen jeg har framlagt skulle tilsi en ny behandling og også en ny vurdering av partiets konklusjoner..

– Hva tenker du på da? At du ikke har gjort noe galt?

– I fjor konkluderte partiet med at retningslinjene var brutt. Det fikk jeg aldri anledning til å svare på før saken ble behandlet. Jeg skulle ønske saken ble behandlet på nytt med de opplysningene jeg har lagt fram. Men jeg har også forståelse for at dette ligger et år tilbake, og at det ville være en ganske stor belastning for partiet å skulle ta opp saken til ny behandling.

I et innlegg på sin Facebook-side kommenterer han saken ytterligere:

Partiledelsen gjentar selvkritikk fra i fjor

I brevet til Giske tar Støre og Stenseng på vegne av partiet nok en gang selvkritikk på deler av prosessen rund håndteringen av varsler om seksuell trakassering i partiet.

– Partiet hadde på kort tid en rekke saker å håndtere. Vi ser at det kan være sider ved håndteringen som kunne vært gjennomført bedre. Det førte til en gjennomgang av retningslinjene og håndteringen av dem, skriver de to.

Støre og Stenseng viser her til et arbeid som ble satt igang i etterkant av varslingene, og som ble ledet av tidligere statssekretær Pål Lønseth.

Konklusjonen om at Giske brøt partiets retningslinjer står likevel ved lag i dag.

– Det vi sa i januar i fjor, det står. Punktum er satt, og vi går videre, sier Støre.

Åpner for «full deltakelse»

Støre og Stenseng skriver i brevet til Giske at man ikke har vurdert alvorlighetsgraden i det Giske har gjort, ei heller om den tidligere nestlederen har brutt loven. De to Ap-toppene understreker imidlertid at saken ikke skal stå i veien for at Giske kommer tilbake for fullt i partiet.

– Vi ønsker å bidra til at du kan utøve dine verv og finne din plass i partiets arbeid på en god måte, i og utenfor stortingsgruppa, og ser fram til godt samarbeid om dette. Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet, skriver de to.

– Hva slags verv er du klar til å ta?, spurte NRK Giske om i kveld.

– Jeg er klar til å gjøre den jobben jeg har gjort i veldig mange år. Reise rundt i landet, snakke med folk, lage politikk basert på det, svarer Giske.

– Vil du vurdere en statsråd-post?

– Akkurat nå er Arbeiderpartiet veldig lang unna å få noe særlig med statsråd-poster, så det har vi veldig god tid til å snakke om, sier Giske.

Se hele intervjuet med Trond Giske her:

- Veldig fint at partiet slår så tydelig fast at det er ingenting i sakene fra i fjor som er til hinder for min fulle deltagelse i partiet, sier Trond Giske.

Dette førte til Giskes avgang

Historien om Trond Giskes avgang startet for alvor 13. desember 2017 da Dagens Næringsliv omtalte flere varsler mot den daværende Ap-nestlederen. Ifølge avisa ønsket ikke Giske å kommentere det han beskrev som «rykter».

Etter hvert publiserte flere medier, inkludert NRK, saker med liknende påstander mot Giske. Det kommer fram at Ap-ledelsen har mottatt flere varsler etter at DN publiserte sin første sak.

21. desember lot Giske seg intervjue direkte i NRK Dagsrevyen. Der beklaget han flere tilfeller av upassende oppførsel.

Dagen etter ble Giske sykmeldt.

1. januar 2018 ble så Giske fristilt fra sine verv i partiet på ubestemt tid. Giske beklaget nok en gang sin oppførsel ved flere anledninger, men beskrev også enkelte varsler som grunnløse og falske.

5. januar stod lokalpolitiker Line Oma fram hos NRK som en av varslerne mot Trond Giske. Episoden hun varslet om skjedde i 2010 da hun som 23-åring var praktikant på den norske ambassaden i New Delhi, India. Daværende næringsminister Trond Giske var i landet på offisielt besøk, og episoden Oma varslet om skjedde på en nattklubb etter en mottakelse på ambassaden.

7. januar trakk Giske seg permanent som nestleder.

25. januar konkluderte Ap med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

Trond Giske blir intervjuet i Dagsrevyen

BEKLAGET: Trond Giske beklaget tilfeller av egen oppførsel på NRK Dagsrevyen 21. desember 2017.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ