Hopp til innhold

Giske: – Svekket tillit til meg som nestleder

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske beklaget i kveld at han har oppført seg upassende og ubehagelig. Han innser at tilliten hans er svekket.

Se hele intervjuet med APs nestleder Trond Giske i Dagsrevyen.

– Jeg tenker at en sånn situasjon svekker tilliten til meg. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjenreise tilliten. Det er bare tiden som vil vise om jeg kan lykkes med det, sa Trond Giske i Dagsrevyen i kveld.

Han beklaget også at enkeltmennesker har opplevd han som upassende eller ubehagelig.

– Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltmennesker har opplevd som upassende eller ubehagelig. Det må jeg ta på min kappe. Det er min skyld. Det er jeg veldig lei meg for, sa Giske i Dagsrevyen i kveld.

Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv og Tone Sofie Aglen i Adresseavisen kommenterte torsdagens beklagelse fra Ap-nestleder Trond Giske.

– Har ikke vært min oppførsel og rolle bevisst

NRK kjenner til at det senest i går kveld kom inn et nytt varsel om upassende oppførsel mot en ung kvinne fra Trond Giske.

– Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært min oppførsel og rolle bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikheter i maktforhold eller aldersforskjell, eller det kan dreie seg om sosiale sammenhenger med mye alkohol, sier Giske.

Ap-nestlederen sier han ikke kjente til sakene partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng tok opp med han torsdag.

– Jeg kjente ikke til sakene de tok opp meg, men jeg husker situasjonene som beskrives. Uansett omstendighet så er det en helhet jeg må ta på alvor, sier Giske.

Oppfatter du at Støre og Stenseng fremdeles har tillit til deg?

– Jeg opplever i hvert fall at de skjønner at jeg tar den kritikken på alvor. Jeg opplever at de er veldig ryddige og ordentlige i sine roller, og sier fra om at dersom det er flere som har ting de ønsker å ta opp, så er de velkommen til å gjøre det. Også fra meg er det veldig viktig å si.

– Jeg må lære av det

Giske sier at han ikke kan fortsette som nestleder av Arbeiderpartiet som om ingenting har skjedd.

– Jeg må si at dette har vært dypt beklagelig. Jeg må lære av det, jeg må passe på at jeg ikke kommer i slike situasjoner igjen, og jeg må gjenreise en tillit som jeg håper jeg kommer til å være verdig i fremtiden.

Han sa også at varslene om hans oppførsel som har kommet inn til partiet de siste dagene har vært en øyeåpner for han.

– De siste dagene har vi fått inn varsler og henvendelser om dette fra enkeltpersoner. Vi har gått gjennom det. Det har vært en øyeåpner for meg som jeg tar dypt alvorlig, og beklager, sa Giske.

Giske-saken er ødeleggende for Arbeiderpartiet, sier politisk kommentator i NRK Magnus Takvam.

Allerede i en pressemelding fra Arbeiderpartiet tidligere i dag beklaget Giske at han hadde opptrådt på en belastende måte.

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier Giske.

Støre: – Har opptrådt kritikkverdig

Samtidig sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at han har gjort det klart for Giske at han har opptrådt på en kritikkverdig måte

– Jeg kan av hensyn til de berørte ikke kommentere enkeltsaker. Men jeg har understreket alvoret i situasjonen når partiet mottar slike varsler. Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig, sier Støre.

Flere medier har de siste dagene omtalt reaksjoner på atferden til Ap-nestleder Trond Giske, samt konflikter i partiet om håndtering av seksuell trakassering. Partileder Støre skal ha mottatt flere varsler fra kvinner i partiet om Giske.

Torsdag tok flere av Aps stortingsrepresentanter som deler fylkesbenk med Giske nestlederen i forsvar etter rykter om upassende oppførsel.

AKTUELT NÅ