Hopp til innhold

Hagen-forsvinningen: Dette er politiets spor så langt

Etter 18 måneders etterforskning ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen. Her er sporene politiet har fortalt om så langt.

Politiet etterforsker boligen til Tom Hagen

Politiet gjorde nye undersøkelser i huset til Tom og Anne-Elisabeth Hagen etter pågripelsen.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Tom Hagen fremstilles for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett klokken 12 onsdag. Han nekter straffskyld og sier han ikke har noe med saken å gjøre.

Det er fortsatt ukjent hvilke bevis politiet vil vise til.

Det gikk ti uker etter Anne-Elisabeth Hagens forsvinning før politiet gikk ut offentlig med saken.

Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson i Øst politidistrikt sa på tirsdagens pressekonferanse at politiet ikke kan utelukke at de dermed har gått glipp av bevis.

– Slik bevisene og saken så ut innledningsvis, vurderte vi det da som den aller beste løsningen. I ettertid kan det godt hende at vi har gått glipp av både opplysninger og bevis som enten er blitt borte eller blitt svekket, men slik situasjonen framsto der og da, var det politiets valg at det var den beste måten å gjøre det på for å få Anne-Elisabeth Hagen tilbake i live, sa Eriksson.

Tidslinje over Anne-Elisabeth Hagens forsvinning

31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar utenfor Oslo. Hagen er gift med investoren og milliardæren Tom Hagen (70). 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet av politiet.

Politi ved ekteparet Hagens bolig på Fjellhamar
Foto: Ola Mjaaland / NRK
Tirsdag 28. april ble Tom Hagen pågrepet. Hans kone Anne Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober 2018.

I løpet av de 18 månedene som har gått siden forsvinningen, har politiet jobbet med en rekke teorier.

Her er noen av de viktigste sporene og funnene som har blitt kjent så langt:

  • Skjult etterforskning

Etter det NRK erfarer, har politiet i lang tid mistenkt at ektemannen har hatt en rolle i saken, og at flere spor har pekt mot ham.

Politiet har derfor etterforsket Hagen i all hemmelighet siden sommeren 2019. Ifølge VG tok politiet seg blant annet inn i huset og installerte avlyttingsutstyr.

Politiet har også avlyttet Tom Hagens telefonsamtaler, noe han selv har samtykket til. Det skal han ifølge VG ha trukket tilbake i november i fjor.

  • Skoavtrykkene

I august i fjor henvendte politiet seg til 300 personer som hadde kjøpt en spesiell type joggesko av merket Sprox og betalt med kontakter hos Spar Kjøp i perioden august 2016 til mai 2019.

Skojakten ble igangsatt fordi avtrykk som stammer fra Sprox-sko, ble funnet ved det som kalles det sentrale åstedet i Hagens hus.

Politiet fikk utelukket en del personer, men skoprosjektet ble etter hvert nedprioritert.

Pressekonferanse med Tommy Brøske i forbindelse med forvinningen av Anne-Elisabeth Hagen
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • Strips

Politiet fortalte i september i fjor at de hadde funnet strips ved det sentrale åstedet i huset. Det låsbare plastbåndet skal ha blitt kjøpt på Biltema.

Politiinspektør Tommy Brøske opplyste også at de hadde funnet personlige eiendeler som tilhørte Anne-Elisabeth Hagen på et «sentralt sted» i huset, uten å gå nærmere inn på hva det var.

  • Blodspor inne i huset

I oktober i fjor bekreftet politiet at de hadde funnet blodspor inne i Hagen-parets bolig.

– Vi har i dag valgt å gå ut og bekrefte at det er funnet mindre mengder blod etter Anne-Elisabeth Hagen i Sloraveien 4, sa politiinspektør Tommy Brøske da.

Han bekreftet også at politiet hadde gjort interessante funn av DNA i boligen.

  • «Situasjonsspor»

Spor på åstedet kan gi politiet et bilde på hva som har skjedd. Politiinspektør Brøske har omtalt det som «situasjonsspor». Han fortalte NRK i september i fjor at det var funnet personlige eiendeler til Anne-Elisabeth Hagen på det politiet mente var det sentrale åstedet i huset.

Politiet mente det var spesielt at eiendelene lå akkurat på det stedet, og at det fortalte dem noe om hva som hadde skjedd. Det har også vært kjent at politiet har funnet mulige spor etter bortføring på badet. Ifølge VG var det snakk om slepemerker.

Det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen er 31.oktober i fjor.

BOLIGEN: Politiet har tidligere bekreftet at de har funnet både blodspor, DNA og såkalte «situasjonsspor» i Hagen-parets bolig.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK
  • Fant familiens valp innestengt på et rom

Familien Hagen hadde akkurat skaffet seg en ny valp like før Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Tom Hagen fortalte politiet at han fant hunden innesperret i et rom da han kom hjem fra jobb den dagen kona forsvant, 31. oktober 2018.

Eksperter uttalte til NRK at hunden kunne bli et viktig bevismateriale i saken.

  • Løsepengebrevet og konvolutten

Det ble tidlig kjent at politiet hadde et løsepengebrev. Brevet, og en konvolutt som ble funnet sammen med brevet, er blitt nøye analysert.

Politiet opplyste i fjor sommer at de mente å vite hvor papiret ble kjøpt.

  • Kommunikasjon med angivelig motpart

Språkeksperter har analysert flere ark med beskjeder. Politiet bekreftet allerede i januar i fjor at det hadde blitt fremsatt krav om løsepenger og trusler om vold.

De ukjente bakmennene skal ha krevd å få løsepenger utbetalt i kryptovaluta.

Ifølge Holden tok den antatte motparten kontakt med familien i fjor sommer. Det skal ha blitt sagt at Anne-Elisabeth Hagen var i live, men familien skal ikke ha mottatt noen sikre livsbevis. Det skal ha blitt kommunisert på norsk.

Åtte måneder etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, bekreftet politiet i fjor sommer at de hadde endret sin hovedhypotese fra bortføring med økonomisk motiv til drap.

Politiinspektør Tommy Brøske sa da at drapet kan ha vært forsøkt skjult ved å fingere en falsk bortføring. Det var flere årsaker til at politiet trodde bortføringen var iscenesatt.

– Det er blant annet den tiden som har gått, mangelen på livsbevis, en lite egnet kommunikasjonsform, liten vilje til kommunikasjon og kontakt, sa Brøske. Etter det NRK kjenner til, begynte politiet sin skjulte etterforskning av Tom Hagen den sommeren.

  • Siste livstegn

Politiet har tidligere opplyst at siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen skal ha vært en telefonsamtale med et ikke navngitt familiemedlem klokken 09.14 den 31. oktober 2018, mens Tom Hagen var på jobb.

34 minutter senere mottok hun en telefonsamtale fra en elektriker, som hun ikke besvarte.

Ved 14-tiden samme dag ble hun meldt savnet av ektemannen.

Hun hadde da forsvunnet fra boligen. Spor inne i huset tydet på at hun var blitt tatt bort mot sin vilje.

  • Bilene

Politiets hovedteori har vært at Anne-Elisabeth Hagen ble fraktet bort med bil. Prosjektet med å finne bilen har hatt høy prioritet, og en egen gruppe fikk i oppdrag å gå gjennom rundt 6000 minutter med video.

  • Ektepakten

En ektepakt mellom Tom og Anne-Elisabeth Hagen fra 1987 er ikke trukket frem som bevis av politiet, men ble kjent tirsdag.

I ektepakten kommer det frem at paret hadde delvis særeie, og at Anne-Elisabeth Hagen ikke hadde rett på noe av formuen til ektemannen ved en eventuell skilsmisse.

Ektepakt

EKTEPAKTEN: Ektepakten mellom Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen viser at Anne-Elisabeth ikke ville fått noe av milliardformuen ved en eventuell skilsmisse.

AKTUELT NÅ