Hagen-forsvinningen: Dette er politiets spor så langt

Etter 18 måneders etterforskning ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen. Her er sporene politiet har fortalt om så langt.

Politiet etterforsker boligen til Tom Hagen

Politiet gjorde nye undersøkelser i huset til Tom og Anne-Elisabeth Hagen etter pågripelsen.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Tom Hagen fremstilles for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett klokken 12 onsdag. Han nekter straffskyld og sier han ikke har noe med saken å gjøre.

Det er fortsatt ukjent hvilke bevis politiet vil vise til.

Det gikk ti uker etter Anne-Elisabeth Hagens forsvinning før politiet gikk ut offentlig med saken.

Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson i Øst politidistrikt sa på tirsdagens pressekonferanse at politiet ikke kan utelukke at de dermed har gått glipp av bevis.

– Slik bevisene og saken så ut innledningsvis, vurderte vi det da som den aller beste løsningen. I ettertid kan det godt hende at vi har gått glipp av både opplysninger og bevis som enten er blitt borte eller blitt svekket, men slik situasjonen framsto der og da, var det politiets valg at det var den beste måten å gjøre det på for å få Anne-Elisabeth Hagen tilbake i live, sa Eriksson.

Tidslinje over Anne-Elisabeth Hagens forsvinning

31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar utenfor Oslo. Hagen er gift med investoren og milliardæren Tom Hagen (70). 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet av politiet.

 • Klokken 07.36 31. oktober 2018
  Ukjent mann på overvåkingsvideo

  Tidlig om morgenen dagen Anne-Elisabeth forsvinner, går en ukjent person på gangveien ved ektemannen Tom Hagens arbeidsplass. Mannen snur og går tilbake veien han kom. 24 minutter senere kommer en annen mann gående på samme sted. Ingen av de to mennene har meldt seg til tross for politiets etterlysning.

 • Ca klokken 09.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen drar på jobb

  Milliardæren Tom Hagen (68) forlater familiens hjem og drar til Futurumbygget på Lørenskog der han jobber. Dette er i underkant av 4 kilometer fra huset i Sloraveien 4.

 • Klokken 09.14 31. oktober 2018
  Ringer familiemedlem

  Telefonsamtalen Anne-Elisabeth Hagen tar til et familiemedlem denne morgenen er det siste livstegnet. Siden har verken familien eller politiet hørt noe fra henne.

 • Klokken 13.30 31. oktober 2018
  Tom Hagen kommer hjem

  Tom Hagen kommer hjem og oppdager at kona er forsvunnet. Han finner familiens valp innelåst og på badet ligger et tettskrevet brev med krav og trusler fra de antatte kidnapperne.

 • Ca klokken 14.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen varsler politiet

  Tom Hagen varsler politiet om at kona er forsvunnet. Han møter politiet på en bensinstasjon i nærheten. Sivile politifolk starter undersøkelser i familiens hjem.

 • Første uke i november 2018
  Håndverkere avhøres av politiet

  De ansatte i et firma som drev arbeid på taket av Hagens hjem like før forsvinningen, blir avhørt av politiet.

 • KL 11.00. 9. januar 2019
  Politiet holder pressekonferanse

  Etter 10 uker med hemmelig etterforskning, kaller Øst politidistrikt inn til pressekonferanse hvor de forteller om forsvinningen. Politiinspektør Tommy Brøske sier politiets hovedteori er at kvinnen er bortført. De antatte kidnapperne har kommet med trusler mot Anne-Elisabeths liv og krever løsepenger i form av kryptovaluta. Politiet velger å gå offentlig fordi de trenger tips i saken.

 • KL 14.00. 9. januar 2019
  Familien ber om kontakt med kidnapperne

  Familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden ber om at kidnapperne tar kontakt og at familien får en bekreftelse på at alt står bra til med henne.

 • 9. januar 2019
  Synlig politi i Hagens nabolag

  Politiet utplasserer en mobil politipost ved Hagens hjem og snakker med naboer i området. Politiet gjør også undersøkelser på eiendommen og søker med spesialhunder i området.

 • 14. januar 2019
  Anne-Elisabeth etterlyses gjennom Interpol

  Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol går ut med en offentlig etterlysning av Anne-Elisabeth Hagen.

 • 14. januar 2019
  Familien med ny appell

  Advokat Holden sier i TV 2-programmet Åsted Norge at familien er innstilt på å finne en løsning dersom de får bekreftet at Anne-Elisabeth er i god behold.

 • 15. januar 2019
  Politiet er ferdige med undersøkelser på stedet

  Øst politidistrikt opplyser av de kriminaltekniske åstedsundersøkelsene ute og inne på Hagen-familiens eiendom er avsluttet.

 • 15. januar 2019
  Har mottatt over 800 tips

  I løpet av en knapp uke har Øst politidistrikt mottatt over 800 tips om forsvinningssaken.

 • 16. januar 2019
  FBI er koblet inn i forsvinningssaken

  Én uke etter at saken ble kjent har politiet fått inn nærmere 1000 tips. Politiet bekrefter overfor NRK at amerikanske FBI er koblet inn i etterforskningen.

 • 16. januar 2019
  Kontakt med mulige kidnappere

  Familien har mottatt en beskjed fra dem som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen. Budskapet kom i den samme digitale plattformen som familien tidligere har mottatt beskjeder i.

 • 27. januar 2019
  Ny kontakt

  Familien blir kontaktet på nytt, angivelig på en annen og bedre måte enn tidligere, men fortsatt er det snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake. Familien får fortsatt ikke livsbevis.

 • Mai 2019
  Familien kontakter motparten

  Familien kommer med gjentatte utspill til den antatte motparten, detaljene i dette er ikke kjent.

 • 26. juni 2019
  Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er drept

  Kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen kan ha vært fingert for å skjule et drap, sier politiet. Den nye hovedhypotesen er nå at 69-åringen ble drept.

 • 8. juli 2019
  Ny kontakt etter lang pause

  Familien hører fra «motparten» for første gang på fem måneder. De mottar en beskjed på en helt ny plattform om at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Etter dette skal det ha vært mer kommunikasjon som advokat Holden ikke vil gå i detalj om. Men han understreker at utspillet nå ligger hos «motparten».

 • 3. august 2019
  VG: Over 10 millioner utbetalt

  Etter det VG får opplyst ble et beløp på over ti millioner kroner betalt kort tid etter meldingen fra motparten. Utbetalingen skal ha blitt gjort til en konto som politiet foreløpig ikke har klart å spore, ifølge VGs opplysninger.

 • 6. august 2019
  Bistandsadvokat og politiet uenige

  På to pressekonferanser kommer det fram at politiet mener det er mest sannysnlig at Anne-Elisabeth Hagen er drept, mens familien tror hun er i live. Familien har fortsatt ikke fått noe livsbevis, kun en beskjed fra den såkalte motparten om at hun skal være i live. Bistandsadvokat Svein Holden sier kommunikasjonen skjer på norsk. Politiet vil ikke kommentere om de har noen mistenkte i saken.

 • 28. august 2019
  Politiet offentliggjør skoavtrykk

  Politiet sier at det har blitt funnet flere skoavtrykk inne i huset som de tror tilhører en gjerningsperson. Avtrykkene er funnet på interessante steder, opplyser politiet, som offentliggjør skoavtrykk og en type sko de mener er brukt.

 • 13. september 2019
  Kan ha blitt drept i huset

  Det blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

 • 24. september 2019
  Strips funnet i huset

  Politiet opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

 • 17. oktober 2019
  Solgt hos Clas Ohlson

  Politiet går ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

 • 31. oktober 2019
  Har liste over mistenkte

  På dagen ett år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, sier politiet at de har en liste med navn på potensielle gjerningspersoner.

 • 19. desember 2019
  Nye undersøkelser i Hagen-boligen

  Politiet gjennomfører nye undersøkelser i ekteparet Hagens bolig i Sloraveien i Lørensko

 • 19. januar 2020
  Gir klarsignal for dusør

  Politiet gir klarsignal til at familien til Anne-Elisabeth Hagen skal bruke dusør for å få opplysninger.

 • 22. januar 2020
  Erklært som uoppklart drap

  Forsvinningssaken blir formelt erklært som et uoppklart drap. I politiets registre står Anne-Elisabeth Hagen oppført som drept 31. oktober 2018.

 • 28. april 2020
  Tom Hagen pågripes

  Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap.

 • 29. april 2020
  Varetektsfengsles

  Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker. Fengslingen ankes, men Hagen forblir i varetekt til anken er avgjort av lagmannsretten.

 • 7. mai 2020
  Ny person ble pågrepet

  En mann i 30-årene med forbindelse til Tom Hagen blir pågrepet i Oslo, og siktet etter straffeparagraf 275. Politiet opplsyer at mannen har kunnskap om IT og kryptovaluta.

 • 8. mai 2020
  Tom Hagen ble løslatt

  Etter over en uke i varetekt ble Tom Hagen løslatt fra Oslo fengsel.

 • 9. mai 2020
  Avhør av 30-åring

  Mannen i 30-årene som ble pågrepet 7. mai blir avhørt av politiet. Senere på ettermiddagen blir mannen løslatt, men er fremdeles siktet i saken.

Politi ved ekteparet Hagens bolig på Fjellhamar
Foto: Ola Mjaaland / NRK
Tirsdag 28. april ble Tom Hagen pågrepet. Hans kone Anne Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober 2018.

I løpet av de 18 månedene som har gått siden forsvinningen, har politiet jobbet med en rekke teorier.

Her er noen av de viktigste sporene og funnene som har blitt kjent så langt:

 • Skjult etterforskning

Etter det NRK erfarer, har politiet i lang tid mistenkt at ektemannen har hatt en rolle i saken, og at flere spor har pekt mot ham.

Politiet har derfor etterforsket Hagen i all hemmelighet siden sommeren 2019. Ifølge VG tok politiet seg blant annet inn i huset og installerte avlyttingsutstyr.

Politiet har også avlyttet Tom Hagens telefonsamtaler, noe han selv har samtykket til. Det skal han ifølge VG ha trukket tilbake i november i fjor.

 • Skoavtrykkene

I august i fjor henvendte politiet seg til 300 personer som hadde kjøpt en spesiell type joggesko av merket Sprox og betalt med kontakter hos Spar Kjøp i perioden august 2016 til mai 2019.

Skojakten ble igangsatt fordi avtrykk som stammer fra Sprox-sko, ble funnet ved det som kalles det sentrale åstedet i Hagens hus.

Politiet fikk utelukket en del personer, men skoprosjektet ble etter hvert nedprioritert.

Pressekonferanse med Tommy Brøske i forbindelse med forvinningen av Anne-Elisabeth Hagen
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Strips

Politiet fortalte i september i fjor at de hadde funnet strips ved det sentrale åstedet i huset. Det låsbare plastbåndet skal ha blitt kjøpt på Biltema.

Politiinspektør Tommy Brøske opplyste også at de hadde funnet personlige eiendeler som tilhørte Anne-Elisabeth Hagen på et «sentralt sted» i huset, uten å gå nærmere inn på hva det var.

 • Blodspor inne i huset

I oktober i fjor bekreftet politiet at de hadde funnet blodspor inne i Hagen-parets bolig.

– Vi har i dag valgt å gå ut og bekrefte at det er funnet mindre mengder blod etter Anne-Elisabeth Hagen i Sloraveien 4, sa politiinspektør Tommy Brøske da.

Han bekreftet også at politiet hadde gjort interessante funn av DNA i boligen.

 • «Situasjonsspor»

Spor på åstedet kan gi politiet et bilde på hva som har skjedd. Politiinspektør Brøske har omtalt det som «situasjonsspor». Han fortalte NRK i september i fjor at det var funnet personlige eiendeler til Anne-Elisabeth Hagen på det politiet mente var det sentrale åstedet i huset.

Politiet mente det var spesielt at eiendelene lå akkurat på det stedet, og at det fortalte dem noe om hva som hadde skjedd. Det har også vært kjent at politiet har funnet mulige spor etter bortføring på badet. Ifølge VG var det snakk om slepemerker.

Det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen er 31.oktober i fjor.

BOLIGEN: Politiet har tidligere bekreftet at de har funnet både blodspor, DNA og såkalte «situasjonsspor» i Hagen-parets bolig.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK
 • Fant familiens valp innestengt på et rom

Familien Hagen hadde akkurat skaffet seg en ny valp like før Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Tom Hagen fortalte politiet at han fant hunden innesperret i et rom da han kom hjem fra jobb den dagen kona forsvant, 31. oktober 2018.

Eksperter uttalte til NRK at hunden kunne bli et viktig bevismateriale i saken.

 • Løsepengebrevet og konvolutten

Det ble tidlig kjent at politiet hadde et løsepengebrev. Brevet, og en konvolutt som ble funnet sammen med brevet, er blitt nøye analysert.

Politiet opplyste i fjor sommer at de mente å vite hvor papiret ble kjøpt.

 • Kommunikasjon med angivelig motpart

Språkeksperter har analysert flere ark med beskjeder. Politiet bekreftet allerede i januar i fjor at det hadde blitt fremsatt krav om løsepenger og trusler om vold.

De ukjente bakmennene skal ha krevd å få løsepenger utbetalt i kryptovaluta.

Ifølge Holden tok den antatte motparten kontakt med familien i fjor sommer. Det skal ha blitt sagt at Anne-Elisabeth Hagen var i live, men familien skal ikke ha mottatt noen sikre livsbevis. Det skal ha blitt kommunisert på norsk.

Åtte måneder etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, bekreftet politiet i fjor sommer at de hadde endret sin hovedhypotese fra bortføring med økonomisk motiv til drap.

Politiinspektør Tommy Brøske sa da at drapet kan ha vært forsøkt skjult ved å fingere en falsk bortføring. Det var flere årsaker til at politiet trodde bortføringen var iscenesatt.

– Det er blant annet den tiden som har gått, mangelen på livsbevis, en lite egnet kommunikasjonsform, liten vilje til kommunikasjon og kontakt, sa Brøske. Etter det NRK kjenner til, begynte politiet sin skjulte etterforskning av Tom Hagen den sommeren.

 • Siste livstegn

Politiet har tidligere opplyst at siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen skal ha vært en telefonsamtale med et ikke navngitt familiemedlem klokken 09.14 den 31. oktober 2018, mens Tom Hagen var på jobb.

34 minutter senere mottok hun en telefonsamtale fra en elektriker, som hun ikke besvarte.

Ved 14-tiden samme dag ble hun meldt savnet av ektemannen.

Hun hadde da forsvunnet fra boligen. Spor inne i huset tydet på at hun var blitt tatt bort mot sin vilje.

 • Bilene

Politiets hovedteori har vært at Anne-Elisabeth Hagen ble fraktet bort med bil. Prosjektet med å finne bilen har hatt høy prioritet, og en egen gruppe fikk i oppdrag å gå gjennom rundt 6000 minutter med video.

 • Ektepakten

En ektepakt mellom Tom og Anne-Elisabeth Hagen fra 1987 er ikke trukket frem som bevis av politiet, men ble kjent tirsdag.

I ektepakten kommer det frem at paret hadde delvis særeie, og at Anne-Elisabeth Hagen ikke hadde rett på noe av formuen til ektemannen ved en eventuell skilsmisse.

Ektepakt

EKTEPAKTEN: Ektepakten mellom Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen viser at Anne-Elisabeth ikke ville fått noe av milliardformuen ved en eventuell skilsmisse.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger