Politiet endrer sin hovedhypotese – tror Anne-Elisabeth ble drept

LILLESTRØM (NRK:) Kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen kan ha vært fingert for å skjule et drap, sier politiet. Den nye hovedhypotesen er nå at 69-åringen ble drept.

Politiet bekrefter på en pressekonferanse onsdag at de nå har endret hovedhypotesen.

– Det er mest sannsynlig at hun er blitt utsatt for en alvorlig straffbar handling, men vi anser det mindre sannsynlig at vi står overfor en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er endret til drap, sier politiinspektør Tommy Brøske.

Brøske sier at drapet kan ha vært forsøkt skjult ved å fingere en falsk bortføring.

Fram til nå har politiet jobbet med en hovedhypotese om at Anne-Elisabeth Hagen er bortført av ukjente gjerningspersoner, og at økonomisk vinning har vært et motiv.

Det er flere årsaker til at politiet nå tror at bortføringen kan ha vært iscenesatt.

– Det er blant annet den tiden som har gått, mangelen på livsbevis, en lite egnet kommunikasjonsform, liten vilje til kommunikasjon og kontakt, sier Brøske.

Tommy Brøske

Tommy Brøske sier politiet går bort fra sin hovedteori i forsvinningssaken i Lørenskog. Politiet jobber nå ut ifra hypotesen om at Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept.

Foto: Anders Fehn / NRk

Vil ikke si noe om eventuelle siktede

Brøske vil ikke kommentere om noen er siktet eller mistenkt i saken.

– Det er ingen tradisjon for å gi vurderinger av siktede eller mistenkte i denne saken. Vi kommer tilbake til dette ved et senere tidspunkt, sier han.

På spørsmål til familiens bistandsadvokat, Svein Holden, om noen i familien er siktet svarer han slik:

– Nei, selvfølgelig ikke.

Familien Hagens bistandsadvokat, Svein Holden, om den nye utviklingen i forsvinningssaken.

Familien Hagens bistandsadvokat, Svein Holden, om den nye utviklingen i forsvinningssaken.

Familien håper fortsatt

Videre sier Holden til NRK at det er krevende for familien at saken nå etterforskes som en drapssak.

– Men jeg er usikker på om at det er grunnlag for si at det er en fingert kidnappingssak. Slik jeg ser det, er det nok snakk om noe som startet som en kidnappingssak og som nå har utviklet seg til noe annet.

– Elementet av planlegging er så stort at det er vanskelig å konkludere med at dette skal ha vært iscenesatt.

Hva tenker familien om at politiet tror det dreier seg om et drap?

– Familien har forståelse for at politiet nå ser på dette som en mulig drapshandling. De har fortsatt håp om at Anne Elisabeth er i live, sier Holden.

Politiet vil ikke gå inn på hva motivet kan være. Det sier også at det ikke en noen enkeltstående hendelse som gjør at de endrer hovedhypotesen.

Siden forsvinningen har politiet blant annet gjort mer enn 400 avhør, gjennomgått 1700 tips, utført rundspørringer samt sikret og bearbeidet elektroniske spor.

Ny informasjon om brevet

Ingen har hørt fra Anne-Elisabeth Hagen siden hun tok en telefonsamtale til et familiemedlem klokken 9.14 om morgenen den 31. oktober i fjor.

I familiens hus lå brev fra de angivelige gjerningspersonene med krav om løsepenger og trusler om vold mot kona dersom det ikke ble innfridd.

Under pressemøtet i dag kom politiet også med nye detaljer rundt brevet. De sier at de nå tror de vet hvor arket ble produsert.

Politiet sier at de også tror de vet hvor arket ble solgt.

– Vi utelukker ikke at arket er solgt i Norge, sier Brøske.

Ingen ny kontakt

Naboer har i avhør med politiet forklart at en grå SUV-lignende bil ble sett i nærheten av huset den samme morgenen hun forsvant.

Bilen og føreren har ikke blitt identifisert.

Politiinspektør Tommy Brøske har tidligere sagt til NRK at politiet ønsker å finne bilen og få klarlagt hvem som kjørte den.

Det er flere veier og overvåkingskameraer i området rundt huset, men politiet har tidligere ikke utelukket at de antatte bakmennene kan ha tatt seg usett fra området.

Den siste kontakten med de angivelige kidnapperne var i starten av februar.

11. februar holdt politiet pressekonferanse der de uttrykte bekymring over manglende livsbevis fra 69-år gamle Hagen.

Ny fase i etterforskningen

Etter flere måneder har politiet nå gått over i en ny fase av etterforskningen.

Politiet sier at den nye fasen i større grad går ut på å analysere de sporene som er sikret, blant annet inne i huset og nærområdet.

De ser også nærmere på hvor mange som var inne i huset på forsvinningsdagen.

– Vi er nærmere å vite antallet nå enn vi har vært tidligere, men det gjenstår fortsatt arbeid for å bli enda sikrere i den vurderingen, har Brøske tidligere sagt.

En etterlysning av to menn som var blitt fanget opp av overvåkingskamera ved arbeidsplassen til Tom Hagen ble tidligere i vår lagt bort, tilsynelatende uten å ha gitt resultater.

Politiet har sjekket ut flere hundre mulige skjulesteder, blant annet i Danmark, i søket etter den savnede 69-åringen.

Huset til Anne-Elisabeth og Tom Hagen på Lørenskog

Huset til Anne-Elisabeth og Tom Hagen på Lørenskog i Akershus.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK