Hopp til innhold

Politiet har sikret skosåleavtrykk fra det de tror er gjerningspersonen inne i huset

POLITIHUSET I LILLESTRØM (NRK): Dette skoavtrykket ble funnet flere steder inne i boligen etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Nå etterlyser politiet den ukjente skokjøperen.

Politiinspektør Tommy Brøske og Øst politidistrikt kalte inn til pressekonferanse på politihuset i Lillestrøm onsdag formiddag.

Lørenskogsaken. Forsvinningssaken med Anne-Elisabeth Hagen.

AVTRYKK FLERE STEDER: – Jeg nøyer meg med å si at avtrykket er svært relevant for saken, og at det er det eneste avtrykket vi ikke har identifisert en bruker til. Det er derfor naturlig å snakke i entall, men vi utelukker ingenting, sier Brøske. Han bekrefter at skoavtrykket ble funnet flere steder inne på åstedet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fant ukjent skoavtrykk

Brøske sier at det har blitt funnet skoavtrykk inne i huset som de tror tilhører en uidentifisert gjerningsperson.

– Politiet har sikret og identifisert flere skosåleavtrykk på åstedet, men dette er det eneste vi ikke har klart å identifisere en eier eller bruker, sier Brøske.

Avtrykkene er funnet på interessante steder inne på åstedet, og ble funnet da politiet gjennomførte kriminaltekniske undersøkelser inne i boligen.

– Avtrykket er på et slikt sted og avsatt på en slik måte at politiet tror det tilhører en gjerningsperson. Det er fra en sko i størrelse 45, sier Brøske.

Politiet har fått bistand fra eksperter i Tyskland til å undersøke skoavtrykke for å finne ut hva slags sko de stammer fra. I mai i år fikk de bekreftet at avtrykket stammer fra en sko av merke Sprox.

Pressekonferanse med Tommy Brøske i forbindelse med forvinningen av Anne-Elisabeth Hagen

Politiet ønsker tips om sko som har samme skosåle som disse to skotypene fra produsenten Sprox.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skotypen blir solgt i Norge og i utlandet. Brøske sier at skotypen har vært til salgs i alle Sparkjøps butikker i Norge, og på postordre.

Politiet sier de har oversikt over personer som har kjøpt skomodellene med bankkort, men oppfordrer personer som har kjøpt skoene med kontanter om å ta kontakt med politiet.

Med bakgrunn i dette ber vi om at personer som har kjøpt denne skotypen i Norge i størrelse 44, 45 og 46 fra august 2016 til mai 2019, og har betalt kontant tar kontakt med politiet, sier Brøske.

Basert på avtrykket, virker det som om skoene var lite brukt, opplyser Brøske.

Krimkommentator Olav Rønneberg om siste utvikling i forsvinningssaken.

Krimkommentator Olav Rønneberg om siste utvikling i forsvinningssaken.

Forsvant i oktober

Under pressekonferansen opplyste politiet at det ikke har vært noen ny kontakt med dem som antas å ha tatt Anne-Elisabeth Hagen, og at de ikke har endret sin hovedhypotese.

– Vi vurderer det som påfallende at kontakten igjen har opphørt, sier politiinspektøren, som samtidig understreker at det heller ikke er noen bevis på at Hagen er død.

En omfattende etterforskning ble iverksatt kort tid etter Hagen forsvant den 31. oktober i fjor, men politiet står fortsatt uten noen store gjennombrudd.

Huset til Hagen-familien på Lørenskog

ÅSTEDET: Ingen har sett Anne-Elisabeth Hagen siden hun forsvant fra boligen den 31. oktober i fjor.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

I starten var politiets hovedteori at hun hadde blitt bortført mot sin vilje, og at et økonomisk motiv lå til grunn, men foreløpig har verken familien eller politiet mottatt noe bevis på at Hagen er i live.

Rett før sommeren sa politiet at bortføringen kan ha vært fingert for å skjule et drap.

Kontakt i juli

Den 8. juli tok den antatte motparten kontakt med familien Hagen, og ifølge bistandsadvokat Svein Holden ble det kommunisert «klart og tydelig» at Hagen var i live.

Kommunikasjonen mellom familien og den antatte motparten foregikk på norsk. Bistandsadvokat Svein Holden sier til NRK at Anne-Elisabeth Hagens familie synes det er positivt at politiet har klart å spore opp en skotype som er brukt på åstedet.

– Vi er spent på hvilke resultater dette kan gi på litt lengre sikt. Dette bringer oss et lite knepp videre fra de som står bak bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen, sier Holden.

– Politiet holder fast på at de tror Anne-Elisabeth Hagen er død, fordi det ikke har kommet et livsbevis. Hva tenker familien om det?

– Det er ikke overraskende i det hele tatt. Vi skjønner at det er har gått lang tid og at de har den hovedhypotesen. Men for nær familie vil det alltid være slik at man har et håp om å få sine nære tilbake i live, inntil det motsatte er bevist, sier Holden.

Ifølge VG skal familien ha utbetalt flere millioner kroner til den antatte motparten på bakgrunn av kontakten den 8. juli, men dette har verken politiet eller Holden ønsket å bekrefte.

Bistandsadvokat Svein Holden til NRK

Bistandsadvokat Svein Holden mener opplysningene bringer saken et stykke videre.

Anne-Elisabeth Hagen forsvann 31. oktober 2018. Her er ei oppsummering av det som har skjedd sidan då.

Anne-Elisabeth Hagen forsvann 31. oktober 2018. Her er ei oppsummering av det som har skjedd sidan då.

AKTUELT NÅ