I sentralarresten på Politihuset i Oslo sitter de som politiet nylig har arrestert – de som nylig har begått kriminalitet, og som skal fremstilles for varetektsfengsling.
- Stor oversikt:
Politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt viser frem arresten. Innredningen er spartansk. I gjennomsnitt er 60 prosent av de som sitter i arresten i Oslo utenlandske kriminelle - utlendinger uten tilknytning til Norge.
– Det er veldig mye, spesielt når man sammenligner det med befolkningen forøvrig, sier Rødås.
I perioden 2011-2012 ble totalt 2135 kriminelle utlendinger kastet ut av Norge. Til sammen ble de anmeldt 18.105 ganger. 9561 av forholdene resulterte i dom. 2880 forhold endte med forelegg. Det viser tall NRK har fått fra Politidirektoratet.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– Denne gruppen på drøye 2000 personer har begått veldig mye kriminalitet. Noen har begått noe kriminalitet, mens andre står bak svært mange saker, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
MANGE UTENLANDSKE: I sentralarresten hos Oslo-politiet er 6 av 10 utenlandske kriminelle - kriminelle uten tilknytning til Norge, følge politiinspektør Vegard Rødås.
Foto: Arild Sandsvik / NRKPolitiet: – Dette er høye tall
Tidligere i dag skrev NRK om de økonomiske kostnadene som utenlandske kriminelle påfører justisvesenet her i landet. Kriminelle utlendinger kostet politiet, domstolen og Kriminalomsorgen store summer i 2011 og 2012, viser en ny rapport som NRK har fått tilgang til.
Den samme rapporten tar for seg alle lovbruddene til alle de 2135 straffedømte utlendingene som uttransportert i perioden:
- 1334 narkotikalovbrudd resulterte i dom.
- 94 voldtekter ble anmeldt. 58 forhold endte med dom.
- 100 ble dømt for kjøring i ruspåvirket tilstand.
- 3149 forhold av grove tyverier resulterte i dom.
- (Se fullstendig oversikt nederst i artikkelen)
– Dette er høye tall. De har begått veldig mye vinningskriminalitet og en god del narkotikakriminalitet, men det er også en del klare innslag av grove sedelighetsforbrytelser. De står også bak mye vold, sier Roll-Matthiesen.
- LES OGSÅ:
12.441 av de 18.105 sakene som ble registrert i politiets straffesakssystem (STRASAK) på de totalt 2135 personene, endte med dom eller forelegg.
Sendt ut flere ganger
Rapporten fra Politidirektoratet viser at en av de straffedømte utlendingene er registrert med så mange som 47 ulike rettssaker. Ifølge rapporten ble 161 personer uttransportert av politiet flere ganger.
– Mange kommer tilbake for å begå ny kriminalitet, selv om de har fått innreiseforbud, sier Rødås.
– Hvorfor det?
– Det er en kalkulert vurdering de tar. De tenker kanskje at muligheten for gevinst er større enn risikoen for å bli tatt.
– De som sitter i sentralarresten her i Oslo, hvem er de?
– De aller fleste kommer fra Vest-Afrika, Nord-Afrika eller Øst-Europa. Mange av de som blir tatt av politiet i Oslo er her for å begå kriminalitet. De står bak mange innbrudd, men også mye narkotikakriminalitet, sier Rødås.
Vil sende flere kriminelle ut av landet
Rapporten slår fast at det er mer lønnsomt å kaste kriminelle utlendinger raskere ut av landet enn det som er tilfelle i dag, i stedet for de som bare er i landet uten lovlig opphold:
RASKERE UT: Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet vil ha kriminelle utlendinger raskere ut av landet.
Foto: Arild Sandsvik / NRK«Det vil være samfunnsøkonimisk lønnsomt å vinkle innsatsen enda tydeligere mot de personene uten lovlig opphold som er ilagt en straffereaksjon, fremfor å uttransportere en person uten lovlig opphold som bor på et mottak,» står det i rapporten.
Et utvalg utenlandske kriminelle som Politidirektoratet har analysert og regnet på, kostet i gjennomsnitt 824.370 kroner hver – og da er det ikke tatt hensyn til kostnadene den registrerte kriminaliteten fikk for ofrene og samfunnet, og heller ikke kostandene med å sende de ut av landet. I rapporten blir den totale prislappen for perioden på to år på nesten to milliarder kroner.
Nå vil politiet kaste utenlandske kriminelle raskere ut av landet – for å spare penger.
– Det viktige er ikke hvor mange ulovlige utlendinger vi sender ut av landet, men at vi sender ut de riktige. Vi ser nå at det er absolutt mest samfunnsøkonomisk å sende ut de som også har begått kriminalitet – og det raskere enn vi gjør i dag. Det kan spare samfunnet for store summer, sier Roll-Matthiesen.
Kilde: «Evaluering av returarbeidet i politiet» (Politidirektoratet)