«Fjordman» overbevist om borgerkrig i Europa

Den anonyme norske bloggeren Fjordman er overbevist om at Europa går mot en blodig borgerkrig. Han er intens, oppsiktsvekkende anonym og fylt med konspirasjonsteorier, sier de som har møtt ham.

Bloggeren Fjordman er opptatt av å ta avstand fra Behring Breivik. Her fra en blogg publisert på net

Bloggeren Fjordman er en ivrig bloggskribent. Her fra en blogg på nettstedet Gates of Vienna.

Foto: Skjermdump

Fjordman er den anonyme bloggeren som hylles av terrorsiktede Anders Behring. Han frykter nå for sin sikkerhet, skriver Adresseavisen.

Redaktør av nettstedet Honestthinking, Ole Jørgen Anfindsen, sier han møtte Fjordman sommeren 2009 i forbindelse med Fjordmans bidrag til Anfindsens bok «Selvmordsparadigmet».

– Han nektet å oppgi sin identitet. Mitt og forleggerens krav var at han skulle møte meg ansikt til ansikt, uten å behøve å røpe sin identitet for oss. Han gikk med på det, sier Anfindsen til Adresseavisen.

Ordinær og intens

Han anslår at bloggeren er mellom 35 og 45 år. Sist han var i kontakt med Fjordman, var da han fikk en e-postmelding for to dager siden.

– Han har overfor meg gitt uttrykk for at han er bekymret for sin sikkerhet. Tidligere har han sagt at han gjerne skulle sagt mer om seg selv, men at han ikke torde av hensyn til seg og sin familie, hevder Anfindsen.

– Vil hjelpe politiet

I et e-post intervju med NRK skriver det som trolig er Fjordman at han er villig til å hjelpe politiet i etterforskningen.

– Dersom jeg kan bidra på noen måte til å oppklare alle aspekter av denne fryktelige forbrytelsen gjør jeg selvsagt gjerne det, skriver Fjordman.

Han mener likevel ikke at han sitter på noe informasjon som er viktig i terrorsaken.

– Personlig tror jeg helt ærlig at jeg har fint lite informasjon om Breivik, en person jeg aldri har møtt, skriver Fjordman.

Storhaug skremt

Hege Storhaug

Hege Storhaug i Human Rights Service sier hun opplevde Fjordman som ubehagelig.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hege Storhaug i Human Rights Service sier hun ble skremt av Fjordmans meninger da de møtte hverandre på kafé i Oslo i 2003.

– Jeg må si at han var oppsiktsvekkende vag og anonym – helt motsatt av det inntrykket han gir i sine mange tekster, sier hun til Adresseavisen.

Hun beskriver Fjordman som en mann i 30-årene, 1,80 eller maksimalt 1,85 høy – og som en «vanlig, grå og kjedelig hverdagsnordmann».

– Jeg fant ham helt uinteressant som videre samtalepartner, han var veldig ubehagelig. Meningene var ekstreme, konspirasjonsteoriene sterke. Han hadde en overbevisning om at vi går mot en blodig borgerkrig i Europa. Han var overbevist om at norske politikere og kulturpersoner har gått i allianse med islamistiske krefter for å utradere vår kultur, sier Storhaug.

Vil bli avhørt

Politiet varslet tidligere denne uken at det vil avhøre Fjordman i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepene, og han har sagt til NRK at han skal bidra. Ifølge Dagbladet kjenner politiet Fjordmans identitet.

– Han vil bli avhørt. Det er naturlig for oss å snakke med ham, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Vårt Land tirsdag.

SISTE NYTT

Siste meldinger