Hopp til innhold

Inspirert av islam-hatende blogger

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal være en stor tilhenger av bloggeren "Fjordman" som knyttes til Trøndelag, melder Adresseavisen.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik skal ha vært inspirert av islamfiendtlig blogger.

Foto: Privat

– Jeg har aldri tatt til ordet for vold, skriver bloggeren "Fjordman" i en e-post til avisa.

Anders Behring Breivik publiserte et manifest hvor han gjorde rede for sine handlinger og motiver. Ifølge Adresseavisa skal flere deler av dette manifestet være tatt fra bloggeren "Fjordman".

I flere år har den islamkritiske bloggeren vært kjent i nettmiljøer. Han har lagt inn flere innlegg om hvordan muslimsk innvandring vil ødelegge Europa.

Behring Breivik skriver på Document.no at "Han er trolig den mest talentfulle essayisten på høyresiden i Europa".

– Oppfordret til vold

Journalisten Øyvind Strømmen har fulgt det anti-islamistiske miljøet på nett over flere år.

Han mener "Fjordmans" manifest "A European Decleration of Independence" fra 2007, er det nærmeste noen i dette miljøet har vært å oppfordre til vold, skriver avisa.

Bloggeren skriver i et innlegg at de vil gjøre det som er nødvendig for å "beskytte sin egen sikkerhet og vår nasjonale overlevelse".

I en mail til avisa, sier mannen som opptrer som "Fjordman" at han ikke kjente Behring Breivik, og at han ble sjokkert over at Breivik siterte hans verker.

– "Jeg fulgte tett med på masseslakten på fredag, og var like sjokkert som alle andre over det som har hendt, det enorme omfanget og den nesten ufattelige mennesklige ondskapen vi så i full utfoldelse", skriver "Fjordman" i e-posten.

Samarbeidet med bloggeren

Ole Jørgen Anfindsen, redaktør for det islam- og innvandrerkritiske nettstedet Honest Thinking, har tidligere samarbeidet med "Fjordman".

På spørsmål om han forstår hvordan innleggene til "Fjordman" kan oppfattes som en oppfordring til vold, er han usikker.

– Hadde du spurt meg for en uke siden hadde jeg svart nei. I dag tvinges man kanskje til å være litt mer forsiktig, sier Anfindsen til avisa.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.