Politiet lager egen enhet for etterforskning av terrorangrepene

Etterforskningen av terrorangrepene den 22. juli er så omfattende at det nå opprettes en egen enhet i Oslo-politiet. Bare i Oslo jobber allerede over hundre politifolk med saken, og de får hjelp fra inn- og utland.

Video Politiets pressekonferanse om terroretterforskningen 03. august 2011

SE HELE PRESSEKONFERANSEN: Visepolitimester Hans Halvorsen (nærmest) forteller at politiet nå vil opprette en egen enhet som skal etterforske terrorangrepene over lang tid (foto: Ingunn Andersen | video: NRK)

– Det er ikke særlig tvil om arbeidet som ligger foran oss vil bli langvarig og omfattende, sier visepolitimester Hans Halvorsen på en pressekonferanse i dag.

Politiet har nå jobbet med å bestemme hvordan arbeidet framover skal organiseres, og det er besluttet at det opprettes en egen enhet.

– Vi kommer nå til å lage en egen dedikert enhet for denne saken, sier Halvorsen.

Pr. nå er det allerede over 100 politifolk som jobber med saken bare i Oslo, og politiet i hovedstaden har også hjelp fra hele landet og fra utlandet.

– Vi har hatt god kontakt med våre samarbeidspartnere, i Norden, gjennom Europol og internasjonalt med f.eks. FBI i USA, sier Halvorsen.

Mange spesialgrupper

Tidligere har poltiet fortalt NRK at de regner med at over 700 vitner må avhøres landet rundt. Pr. nå er bare litt over 200 av disse avhørt, opplyser politiet i dag. Samordningen av disse avhørene får politiet hjelp til fra Kripos, som også bistår med både taktiske etterforskere og kriminalteknikere.

Arbeidet med etterforskningen i Oslo-politiet har pr. nå opprettet mange egne spesialgrupper.

– Vi snakker om 27-28 prosjekter nå. Blant annet er det opprettet et eget videoprosjekt, sier Halvorsen.

Blant annet er det allerede kjent at politiet har opprettet egne prosjekter for å følge opp blogger, store mengder video-opptak og pengespor.

– Jeg kan si på generelt grunnlag ar de økonomiske sporene er viktige og at alle som kan knyttes til det er aktuelle for oss, svarer Kraby når han i dag blir spurt om konkrete opplysninger rundt siktedes mulige pengeplasseringer i skatteparadiser verden rundt.

Den egne enheten som samordner alt arbeidet som nå opprettes innenfor Oslo-politiet ventes å være i drift i alle fall ett år.

Vil avhøre Fjordman

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Det har blitt meldt i mediene at den islamkritiske bloggeren Fjordman skal avhøres av politiet.

Til NRK har det som skal være bloggeren pr. e-post uttrykt at han vil stille opp for å hjelpe politiet med å løse det som har skjedd.

Les også: Fjordman hevder han vil hjelpe politiet i terroretterforskningen

Politiet vil ikke si så mye om slik avhør, eller om de vet hvor han befinner seg.

– Det er klart at han er en vi ønsker å avhøre, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby som ikke ønsker å si så mye mer.

Til NRK bekrefter Kraby likevel at politiet vet identiteten til bloggeren.

Politiet har tidligere bekreftet at de har opprettet et eget prosjekt innen etterforskningen som jobber med bloggere og aktivitet på nettet som kan ha koblinger til Behring Breivik og hans ideologi.

Hvor aggressive må bloggene være før dere reagerer på det?
– Vi er veldig forsiktige med å si hvor den grensen går, men ser allerede nå at det blir et veldig stort materiale, svarer Kraby.

Behring Breivik i konfronterende avhør

I dag sitter den siktede Anders Behring Breivik i nye avhør ved politihuset på Grønland i Oslo. Rundt klokka 09 onsdag morgen ble Behring Breivik tranportert til politihuset på Grønland i en pansret Volkswagen Caravelle, skriver VG Nett.

Les også: Terrorsikta køyrd til nytt avhøyr

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Her fraktes Anders Behring Breivik i en av politiets pansrede biler fra tingretten til politihuset.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

De to tidligere avhørene med mannen som har innrømmet terrorangrepene mot Utøya og regjeringskvartalet har i stor grad dreid seg om å få hans versjon av det som har skjedd.

Dagens avhør blir derimot mer konfronterende har politiet varslet.

Politiet ville ikke på pressekonferansen bekrefte at Behring Breivik avhøres i dag, og viser til sikkerhetsvurderinger. De bekrefter likevel at nye avhør vil hardere, og at det vil bli mange avhør.

– Det vil være mer konfronterende spørsmål enn vi tidligere har stilt i avhør. Det er klart at det blir en rekke avhør av siktede så lenge han ønsker å forklare seg, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på dagens pressekonferanse.

Rettspsykiaterne som skal vurdere om Anders Behring Breivik kan regnes som strafferettslig tilregnelig har heller ikke startet sitt arbeid, og det er spenning rundt om den siktede vil samtykke til samtaler som han tidligere har vært negativ til.

– De skal starte sitt arbeid til uken. De har ikke startet arbeidet sitt ennå, sier Kraby til NRK.

Hovedfokuset vil bli å finne ut om mannen, som har erkjent å stå bak bombeangrepet og massedrapet den 22.juli, hadde medhjelpere med seg da han planla og gjennomførte terroren.

Anders Behring Breivik har selv påstått i både politiavhør og fengslingsmøtet at det skal eksistere flere terrorceller, to i Norge og flere i utlandet. Dette vil han likevel ikke utdype og forklare seg om til politiet.

Nekter å snakke mer om celler

32-åringene stiller fortsatt krav som er umulige å innfri for å snakke om cellene, bekreftet hans forsvarer Geir Lippestad overfor NRK tirsdag.

– Han har ikke opplyst at han kommer til å si noe om dette i det neste avhøret. Han stiller ikke nye krav, men de samme umulige kravene som tidligere, sa Lippestad til NRK.

Behring Breivik har blant annet stilt krav om at regjeringen må gå av.

Les også: Breivik krevde regjeringsskifte

Han vil også innføre en ny samfunnsorden der han selv troner på toppen, og krever å overta NRK i 20 timer for å rekruttere en hær på 2000 mann.

– Han har ikke stilt nye krav foran det nye avhøret, men opererer med de samme kravene som tidligere. De er umulige å innfri, utdyper Lippestad.

SISTE NYTT

Siste meldinger